Снимка: © Getty Images

97 пациенти за 4 дни. 52 от тях - само за последното денонощие. Тъкмо когато Гърция си мислеше, че се е справила с Covid-19 и може да отвори границите си за чужденци, болестта отново напомни за себе си.

Неочакваният ръст на новите болни беше регистриран на 8 юни, когато местните здравни служби обявиха нови 52 заболели. Това е първото значително увеличение на заболеваемостта след премахването на повечето ограничителни мерки в страната.

Началото на ръста започва още на 4 юни, когато са отчетени 15 случая. Във всеки от следващите дни този брой се запазва или увеличава. За сравнение - седмица по-рано Гърция беше успяла да сведе новите положителни тестове до средно 5-6 на ден.

Завръщането на Covid-19 в страната се дължи преди всичко на пътници, които пристигат в страната от чужбина (30 потвърдени проби от последните 4 дни), и на жители от северния регион Ксанти, която граничи с България (29 положителни проби).

Общият брой на заболелите в страната вече достига 3049 случая. 182 са починалите пациенти с Covid-19 от началото на епидемията. Гърция беше наложила пълна карантина между 23 март и 4 май, като в последния месец се готвеше за вдигане на ограниченията и начало на активния летен туристически сезон.

Ръстът на заболяванията съвпада с тенденцията на увеличение на новите болни в Втори най-тежък ден от началото на епидемията: 83 нови случая в България и в "В Македония се случва катастрофа": Covid-19 се върна две седмици след Рамазан байрам през последните 2 седмици.

Във вторник правителството на Кирякос Мицотакис реши да увеличи провежданите тестове в страната и да прилага ограничения на местно ниво, ако се установи появата на огнища на Covid-19.

"Всеки, който си мисли, че сме се отървали от коронавируса, греши. Болестта регресира, но това не означава, че е изчезнала", казва нкос Хардалиас, ръвкодоител на гръцката Гражданска защита, цитиран от Greek Reporter.

Той призовава всички граждани да бъдат предпазливи и да не пренебрегват правилата за лична хигиена и социално дистанциране.

Говорителят на правителството Стелиос Пецас предупреди, че в някои региони на страната може отново да се върнат ограничителните мерки, ако продължава нарушаването на доброволните правила.

"Ще върнем блокадата на локално ниво, ако видим проблеми в определени места - независимо дали е в квартал, здравна институция или училище. Мерките може да засегнат географски регион, остров или префектура. Всичко е възможно. Коронавирусът не е изчезнал. Не бива да пренебрегваме предпазните мерки", казва той.

Гърция се готви да открие летния сезон от 1 юли, като един по един големите хотели вече отварят врати за посетители. Страната би трябвало да премахне задължителната карантина за повечето чуждестранни гости (вкл. от България) след 15 юни.

Засега властите възнамеряват да пускат туристите с декларация и данни за контакт, като ще се правят тестове за Covid-19 на случаен принцип.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"