Снимка: © Национална гвардейска част

На 6 май България отбелязва Деня на храбростта (празника на Българската армия) и чества деня на Св. Георги Победоносец, един от най-почитаните светци в традицията ни. 

Над 200 000 души отбелязват своя имен ден на Гергьовден - празник, който се приема за начало на летния обреден календар. На този ден празник имат Русе, Поморие, Пещера, Каварна, Зографският манастир на Света Гора – Атон, Букоровският манастир, Гложенският манастир, Кремиковският манастир, както и най-старият архитектурен паметник в столицата – ротондата „Св. Георги“. 

За първи път от години Въоръжените сили няма да отбележат своя празник с парад в София, като вместо това са предвидени няколко военни демонстрации във Велико Търново, Варна, Пловдив и полигона при Црънча край Пазарджик. В тях ще участват представители на Военновъздушните сили, Силите за специални операции, Военноморските сили и курсантите от  Националния военен университет "Васил Левски". 

Демонстрациите ще могат да се наблюдават на живо по телевизиите, но не се предвижда възможност за публика на място заради пандемията от Covid-19.

Поднасяне на цветя пред паметника на Незнайния воин от президента Румен Радев ще бъде организирано в 11:30 ч. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети