България и САЩ подписаха меморандум за борба с дезинформацията

Американският държавен секретар Антъни Блинкен и българският вицепремиер Мария Габриел се срещнаха във Вашингтон.

Подписан е и Меморандум за разбирателство, чрез който се засилва сътрудничеството за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация.

Документът "осигурява здрава основа за съвместна работа на двете държави срещу разпространението на дезинформация и медийни манипулации, които представляват нарастваща заплаха в Централна и Източна Европа", се казва в съвместно изявление на МВнР и Държавния департамент.

"Меморандумът за разбирателство е сигнал за ангажимента на Съединените щати и България да разработят общ подход за по-добро разбиране на дезинформацията от чуждестранни източници и за изграждане на механизми за сътрудничество за противодействие на заплахата от нея. Съединените щати и България приемат, че авторитарни правителства манипулират информация и разпространяват дезинформация, за да влияят на хората по света. Този меморандум за разбирателство демонстрира ангажимента на Съединените щати и България да работят заедно ‒ и с държави съмишленици ‒ за противодействие на манипулирането на информация", се казва още в съобщението.

Срещата на Мария Габриел и Антъни Блинкен се случва около 2 месеца след по-ранния им телефонен разговор по повод подкрепата за Украйна и присъединяването на България към безвизовия режим за пътувания в Съединените щати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024