70% от украинските бежанци искат да започнат работа веднага Снимка: © Getty Images

Над 252 800 украински граждани са влезли на територията на България от началото на войната, като само 41% от тях са останали у нас.

102 522 души са поискали статут на временна закрила, който им позволява да получат подслон и здравно осигуряване.

От тях - 52 000 са жени, а децата са 40 658. 436 са непълнолетните деца, които са "непридружени", т.е. дошли са в България без семействата си.

Данните бяха обявени от директора на Агенцията за бежанците Мариана Тошева на брифинг в Министерски съвет.

Общо 63 000 души са разпределени в места за настаняване, чиито собственици имаха право да получават компенсации от 40 лв. на ден за подслонен човек. Част от хората, които живеят в България през последните три месеца, вече са заявили желание да напуснат страната.

Мярката за настаняване на бежанците в хотели ще бъде прекратена на 31 май, след което желаещите хора ще бъдат разпределени по държавни или общински бази в страната. Превозът ще бъде осигурен от държавата, като първо ще се транспортират възрастните хора, после - майките с деца и всички останали. Няма да се допуска разделяне на семейства, а хората, които вече са си намерили работа, ще бъдат разпределени в жилища близо до работното място.

До момента са подготвени 33 000 места за настаняване на желаещи да се преместят във ведомствени бази, но "капацитетът е много по-голям", каза Красимира Величкова, съветник на вицепремиера Калина Константинова. Продължава обследването на ведомствените бази, в които евентуално може да се пренасочат хората.

До края на седмицата ще влезе в употреба дигитална платформа, благодарение на която ще се съберат прецизни данни за това колко от украинските граждани имат намерения да останат в страната.

Все още продължава събирането на данни за капацитета на базите. Заплащането на нощувките в тях ще се извършва "централизирано" от държавата, но парите ще се осигурят и с ресурс от европейските програми, които не са усвоени до 2020 г.

В платформата ще се събират данни за образователен ценз, професионален опит, готовност да започнат работа. От направените досега доброволни анкети с помощта на служители на Агенцията по заетостта се вижда, че голяма част от украинските граждани биха искали да започнат работа колкото може по-скоро.

2500 души са участвали в допитването на трудовата служба, като от тях 70% са заявили готовност да работят веднага, а 17 на сто - в период между 1 и 6 месеца.

9 процента от запитаните хора казват, че първо трябва да осигурят дневна грижа за децата си и тогава биха могли да потърсят работа. Само 84 украински деца обаче са приети в български детски градини, а учениците, които получават уроци по български език, са под 500.

65 на сто от анкетираните украинци са с висше образование, а 32% - със средно.

40% от тях са декларирали, че вече имат квартира за дългосрочен престой в България, но почти половината нямат сигурен подслон след повече от един месец.

До момента в НАП са регистрирани над 2400 трудови договори на хора с временна закрила - това са украински граждани, които вече са си намерили работа.

От понеделник Агенцията по заетостта ще открие пунктове по градовете, в които живеят най-много бежанци, за да може да свърже желаещите да работят с потенциални работодатели.

От МТСП уточниха, че тези пунктове не обслужват само украинци, а и български граждани, които са безработни.

От страна на бизнеса има заявени около 9000 работни места от 2000 работодатели, като 75% са готови да ги наемат веднага, каза представителят на МТСП. Половината от тези компании са готови да осигурят постоянна, а не сезонна заетост на хората.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024