Снимка: © Getty Images

Над 252 800 украински граждани са влезли на територията на България от началото на войната, като само 41% от тях са останали у нас. 

102 522 души са поискали статут на временна закрила, който им позволява да получат подслон и здравно осигуряване. 

От тях - 52 000 са жени, а децата са 40 658. 436 са непълнолетните деца, които са "непридружени", т.е. дошли са в България без семействата си. 

Данните бяха обявени от директора на Агенцията за бежанците Мариана Тошева на брифинг в Министерски съвет. 

Общо 63 000 души са разпределени в места за настаняване, чиито собственици имаха право да получават компенсации от 40 лв. на ден за подслонен човек. Част от хората, които живеят в България през последните три месеца, вече са заявили желание да напуснат страната. 

Мярката за настаняване на бежанците в хотели ще бъде прекратена на 31 май, след което желаещите хора ще бъдат разпределени по държавни или общински бази в страната. Превозът ще бъде осигурен от държавата, като първо ще се транспортират възрастните хора, после - майките с деца и всички останали. Няма да се допуска разделяне на семейства, а хората, които вече са си намерили работа, ще бъдат разпределени в жилища близо до работното място. 

До момента са подготвени 33 000 места за настаняване на желаещи да се преместят във ведомствени бази, но "капацитетът е много по-голям", каза Красимира Величкова, съветник на вицепремиера Калина Константинова. Продължава обследването на ведомствените бази, в които евентуално може да се пренасочат хората. 

До края на седмицата ще влезе в употреба дигитална платформа, благодарение на която ще се съберат прецизни данни за това колко от украинските граждани имат намерения да останат в страната. 

Все още продължава събирането на данни за капацитета на базите. Заплащането на нощувките в тях ще се извършва "централизирано" от държавата, но парите ще се осигурят и с ресурс от европейските програми, които не са усвоени до 2020 г. 

В платформата ще се събират данни за образователен ценз, професионален опит, готовност да започнат работа. От направените досега доброволни анкети с помощта на служители на Агенцията по заетостта се вижда, че голяма част от украинските граждани биха искали да започнат работа колкото може по-скоро. 

2500 души са участвали в допитването на трудовата служба, като от тях 70% са заявили готовност да работят веднага, а 17 на сто - в период между 1 и 6 месеца. 

9 процента от запитаните хора казват, че първо трябва да осигурят дневна грижа за децата си и тогава биха могли да потърсят работа. Само 84 украински деца обаче са приети в български детски градини, а учениците, които получават уроци по български език, са под 500.

65 на сто от анкетираните украинци са с висше образование, а 32% - със средно. 

40% от тях са декларирали, че вече имат квартира за дългосрочен престой в България, но почти половината нямат сигурен подслон след повече от един месец. 

До момента в НАП са регистрирани над 2400 трудови договори на хора с временна закрила - това са украински граждани, които вече са си намерили работа. 

От понеделник Агенцията по заетостта ще открие пунктове по градовете, в които живеят най-много бежанци, за да може да свърже желаещите да работят с потенциални работодатели. 

От МТСП уточниха, че тези пунктове не обслужват само украинци, а и български граждани, които са безработни. 

От страна на бизнеса има заявени около 9000 работни места от 2000 работодатели, като 75% са готови да ги наемат веднага, каза представителят на МТСП. Половината от тези компании са готови да осигурят постоянна, а не сезонна заетост на хората. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"