8 часа бурни дебати по вота на недоверие - гласуването ще е в сряда вечер Снимка: © Булевард България

19:00 ч. - След 8-часови дискусии Мирослав Иванов сложи край на разискванията по вота на недоверие

Гласуването по вота ще се проведе в 19:10 минути на извънредно заседание на НС, за да се спази задължителната 24-часова дистанция.

18:30 ч. - Поредното дълго изказване на министър не се хареса на ГЕРБ

Делян Добрев обяви, че "това на нищо не прилича", след като здравният министър Асена Сербезова представяше работата на екипа си в последните месеци.

"Вие превърнахте заседанието в рекламна кампания за министрите", оплака се Добрев и разкритикува Сербезова, че е говорила за данъчната си проверка.

Цончо Ганев от "Възраждане" обяви, че няма против изказванията на членове на кабинета, които нямат пряко отношение към финансовата и икономическата политика, но поиска депутатите да получават извънредни минути за реплики на министрите, които да не се отчитат от пропорционалното им време.

"С 13 минути на кой точно да отговорим", попита Ганев, който - оказа се - искал да спори със Сербезова за политиката на зеления сертификат по време на вота.

Причината да не се дават тези допълнителни минути е, че министрите имат право да вземат думата по всяко време, а ако 7-те парламентарни групи получат възможност да се изказват след всяко тяхно излизане на трибуната, дебатите по вота на недоверие рискуват да станат безкрайни.

"Вот на недоверие е, ако трябва - цяла седмица ще продължим. И вие ще сте доволни, защото ще има време да си купите още депутати", каза депутатът от "Възраждане".

18:00 ч. - Хасан Адемов (ДПС) - "Вместо дискусията по политиките в този вот днес наблюдаваме календар на успехите на Министерски съвет. Оказа се, че министрите от кабинета са тези, които водят дискусията, вместо депутатите. Решиха да провеждат този диалог в пленарна зала, след като не го водят в кабинета. Дори в рамките на днешното заседание диалогът е трудно осъществим".

Адемов взе думата след дълго изложение на социалния министър Георги Гьоков. Той отрече, че опозицията е против увеличаването на пенсиите, но не по модела, който управляващите предлагат.

"783 000 пенсии са под линията на бедност, ако изключим Ковид-добавките. Ако я включим, те стават 318 000. Лъжете 318 хиляди души, че пенсиите им не са под линията на бедност", каза той.

"Аз не казвам, че изборът е между дефицити и размера на пенсиите, не мога да противопоставя двете тези. Но откъде ще дойдат тези пари? Единият начин е от увеличаване на растежа, доходите, постъпленията в НОИ. Сега ако 46,5% от пенсиите идват от бюджета, пенсионерът ще рефинансира размера на пенсията си с потреблението си", каза още той.

17:20 ч. - Атанасов разпусна депутатите за още една почивка

17:15 ч. Даниел Лорер: Ще се въздържа от коментар по икономическия модел на ДПС след 2007, известен още като "моделът Магнитски"

Лорер цитира свои разговори с чуждестранни инвеститори, които са отказвали да работят в България досега: "Ние не вярвахме на държавата, не вярвахме на вашите институции. Не знаем какво те имат предвид, не знаем какво ще ни поискат - ще ни дадат ли разрешение, колко ще ни струва, колко пъти ще го заплатим". Затова сме последни във всички класации, каза той.

17:00 ч. - "Тук сме, свиквайте, защото никъде няма да ходим"

Александър Ракшиев от ПП изброява постиженията на кабинета - сред тях прекратяването на договора с фирмата за фитосанитарния контрол при "Капитан Андреево", за което "моите колеги платиха със своята безопасност, защото сега трябва да ходят с охрана".

"Най-големият успех на правителството е, че върнаха надеждата на хората - направиха така, че младите хора да милеят за България и да искат да са тук. Това е истинската промяна, затова им благодаря. Знам, че сме ви странни, защото ние сме децата на Прехода, растяхме в тази кал, която вие оставихте. Учихме и се развивахме сами, по правилния начин, без връзки и без някой да ни урежда. Сега сме тук в парламента и няма да позволим да сторите на нашите деца това, което сторихте на нас. Не ви искаме схемите и сделчиците. Тук сме, свиквайте, защото никъде няма да ходим".

16:47 ч. "Не ме дърпайте за езика, защото ще стане взривоопасно в тази сграда"

Депутатът от БСП Емил Георгиев реши да вземе думата, провокиран от изказване на Илиана Жекова от ГЕРБ.

Жекова (психолог по образование) реши да попита Асен Василев защо хората избират партията ѝ толкова пъти, ако тя е водила неправилна социална политика.

На това Георгиев (инженер по образование) отговори, че ако се интересува как ГЕРБ печели избори, трябва да пита "колегата си, известен като Семката, как се печелят избори в Хасковска община".

Въпросният човек е Георги Станков - депутат от ГЕРБ, който стана известен с кичозната торта с банкноти от 500 евро за 55-тия си рожден ден, а през 2021 г. беше проверяван от МВР заради съмнения за купуване на гласове.

Емил Георгиев репликира и Петър Чобанов, като заяви, че кабинетът "Орешарски" (в който Чобанов беше министър) беше свален "от ГЕРБ и от вас заради щенията на един бивш лидер на БСП".

"И тъй като аз участвах в онзи парламент, не ме дърпайте за езика, защото ще стане много взривоопасно в тази сграда", каза той.

Отговорът на Чобанов: "Да, тогава правителството пое политическа отговорност, подаде оставка, така се прави. На избори суверенът решава какво ще се случи".

16:30 ч. - ДПС най-после се включи по същество в дебата за вота на недоверие

Бившият финансов министър от кабинета "Орешарски" Петър Чобанов обвини Кирил Петков и Асен Василев в "незачитане на конституцията, правилата и нормативната уредба".

"Липсва последователност, адекватна оценка на икономическата ситуация, липсва умение да се планира. Поради това се намираме в постоянно състояние на актуализация на бюджета. Тук дори чухме, че трябва да зачеркнем политиката, която се води от 1998 г. Това означава, че зачеркваме този период на безпрецедентен икономически растеж и социална политика, който се наблюдаваше от 2001 - 2008 г", каза той, като особено похвали периода на Тройната коалиция в този смисъл.

Чобанов насочи критиките си към кабинета заради позицията, която българската икономика има спрямо държавите от ЕС, като неизбежно го направи "на цената" на изтъкване на по-добри показатели при ГЕРБ.

Той посочи, че ако преди година 14 държави са имали по-висока инфлация от България, сега са 4. Инфлацията на цени от вътрешния пазар е 50%, каза още той, за което обвини нежеланието на кабинета да приеме предложенията на ДПС и бизнеса.

Прогнозата на ЕК за инфлацията е, че само Литва ще е с по-висока инфлация от България, каза още той. Търговският дефицит през 2022 г. е 3,9 млрд. при 1,7 млрд. лв. през 2021. Растежът на икономиката е по-нисък от средния в ЕС, каза още той. По този показател и ГЕРБ нямат поводи за похвала - миналата година страната е била 19-та в целия ЕС по ръст на икономиката, а сега сме 23-ти, каза Чобанов.

16:27 ч. - Станислав Балабанов поправи Корнелия Нинова за твърденията ѝ, че ИТН не е подкрепил актуализацията на бюджета - първоначално Слави Трифонов твърдеше, че депутатите няма да го направят, но първото четене беше одобрено и с техните гласове.

"Вие в комисията се въздържахте да гласувате бюджета, а публично заявихте, че ще подкрепите само социалните мерки, а няма да подкрепите другите. Или казвате чисто и ясно, че ще подкрепиш бюджета, или шикалкавите, че сте само за социалните мерки, без да бъдат осигурени пари за тях", беше нейната реплика.

16:07 ч. Корнелия Нинова: Това, което се случва в пътищата, 1:1 се случва с язовирите. Аз не постъпих като колегите от ИТН и да кажа - дайте ми още 500 милиона, за да продължа да наливам пари

Нинова реши да направи сравнения по няколко показателя за развитието на икономиката в първото тримесечие на 2021 (последните месеци от управлението на Бойко Борисов) и на 2022 (първите месеци от управлението на Петков):

- БВП в периода при Борисов - минус 1,8% спад срещу БВП при Петков +4%

- безработица в последните месеци на Борисов - 6,1%, сега - 4,6%

- промишлено производство - 109% спрямо 126% сега

- преки чуждестранни инвестиции - 244 млн. лв. спрямо 883 млн. лв. сега

- ръст на износа - 16,7% спрямо 30,6% сега

"В онова време нямаше война, нямаше криза на доставки и ръст на цените. Да, имаше Ковид, но Ковид имаше и в началото на тази година", каза Нинова.

Тя попита Тошко Йорданов защо ИТН ще подкрепи вот на недоверие, в който 1/3 от мотивите са срещу политиката в енергетиката - ресор, оглавяван досега от представителя на ИТН Александър Николов.

"Разбирате, че това не са мотивите за искания вот на недоверие. Това, което се разигра между министъра на регионалното развитие, премиера и финансовия министър беше грозно, но категорично се противопоставям върху опитите да сложите петно "Корупция" на цялото правителство и да ни припишете точно това, с което се борим. Има разлика между БСП и ИТН. Има разлика между Министерството на икономиката и МРРБ. Това, което се случва в пътищата, 1:1 се случва с язовирите. Аз не постъпих като колегите от ИТН и да кажа - дайте ми още 500 милиона, за да продължа да наливам пари в бездънната каса на корупцията. Аз извиках АДФИ и Сметната палата. Така се прави в правова държава, а не отиваш в тъмни стаички да се пазариш за още пари", каза Корнелия Нинова.

Тя описа серия от сигнали до прокуратурата за установени нарушения при ремонтите и попита главния прокурор Иван Гешев - "Тези сигнали стоят при вас от доста време. Какво става?"

16:02 ч. Костадин Костадинов призова за бързи нови избори:

"Смятам, че този парламент е напълно изчерпал своя морален мандат. Правителството няма как да ни убеди, че трябва да дадем доверието си на този парламент. Най-доброто решение е максимално бързо да направим необходимото да отидем на нови избори. Всички трябва да уважаваме избирателите си - най-доброто решение е, за да се избяга от тази въртележка, да отидем при избирателите си и да им кажем кой какво обеща и какво изпълни", обяви той.

Костадинов не отговори на репликата на Георги Свиленски дали "Възраждане" подкрепя мотивите на ГЕРБ, в които кабинетът е критикуван за това, че се е отклонил от пътя към еврозоната - след като хората на Костадинов открито агитират против смяната на валутата.

16:00 ч. Йордан Цонев разкритикува тона в пленарната зала, но не се поколеба да даде приноса си към него

Депутатът от ДПС определи резултатите от мандата на ПП като "Секс, лъжи и видео":

"Това е, което виждаме от този кабинет вече шест месеца. С добавката, че видеото ще продължим да го гледаме", каза той.

15:50 ч. Доста груби реплики между Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Явор Божанков (БСП)

Атанасова направи цветисто изявление срещу правителството, като нарече министрите "корупционери" и лично се обърна към депутата от БСП с определението "Божинката на политиката" - препратка към "потоците на мисълта" на футболиста Валери Божинов.

Това явно не се хареса на социалиста, който пак се върна към крилатата фраза на Асен Василев за икономическата философия на ГЕРБ ("Да го д***т бедните").

" Не съм го очаквал от вас като парламентарист с по-дълъг опит. Не може всеки път, когато чуете вулгарна дума или "духане", веднага да излизате на трибуната. Сигурно се чувствате дискриминирана, защото ставаше дума за бедните - очевидно и вие искате да се вредите там, а не сте от бедните. Съжаляваме за това", беше коментарът му, което доведе до много остри реакции и призиви от ГЕРБ да се наложи наказание на Божанков - изключване от три заседания.

Мирослав Иванов направи изключение, като каза, че ако трябва да отстрани Божанков, ще трябва да направи същото с Десислава Атанасова и Мустафа Карадайъ заради обидите им към членове на Министерски съвет (Карадайъ нарече Петков "клетвоотстъпник").

15:45 ч. - Взаимните нападки между Гроздан Караджов и министрите от кабинета продължиха около 25 минути, като в това време депутатите нямаха възможност да репликират и да се намесват. Едва след това Тошко Йорданов, Мустафа Карадайъ и Настимир Ананиев успяха да "вземат ръка" в дебатите...

15:34 ч. - Кирил Петков разказа как е можел да "бетонира" правителството в няколко стъпки:

"Първа стъпка - плащаме 3,9 млрд. лв. на г-н Караджов и веднага г-н Тошко Йорданов забравя за Македония.

Втора стъпка - вдигаме телефона на г-н Борисов и му казваме, добре, няма да ви разследваме. Дясната страна млъква и става по-подредена от най-добрия коалиционен партньор.

А от ДПС - единственото, за което не трябва да се говори, е Магнитски. Там е голямото притеснение и големият страх".

15:22 ч. - Когато министър от кабинета реши да атакува кабинета по време на вот на недоверие... и сравни премиера с "Хитлер и Гьобелс".

Гроздан Караджов е в оставка, но все още е част от правителството - и като такъв има право да поиска думата във всяка част от дебата.

Караджов реши да го направи, за да обвини премиера Кирил Петков в лъжа заради твърдението му, че МРРБ е искало 40% от обществените поръчки да се оценяват по различни критерии от "най-ниска цена", или както той каза: "Да се разпределят в тъмна стая в МРРБ".

"Когато Кирил Петков поиска най-ниската цена да е единствен критери, казах "Това е прекрасна идея, въведете я с постановление или закон". Защо не въведохме тази идея с постановление на МС? Защо да важи само за МРРБ, а не за всички министерства, Агенция "Митници", НАП и всички държавни агенции и фирми. Няма нито една структура, която да е заложила само на "най-ниска цена" като критери за избор. Напротив, при някои от тях цената дори има по-малка тежест от качеството. Защо моите служители да не могат да предложат 60:40, но ПП... вие сте Ubermenschen, ние сме нисши, както Хитлер и Гьобелс тръгнаха...", каза той.

На забележката на Мирослав Иванов за тона му, Караджов се извини, но не се отрече от думите си: "Оттам е тръгнало принизяването на едни хора, обиждането на чалгари и нисши същества. Нисшите същества са все крадливи и лоши".

Караджов създаде и интрига между Петков и президента Румен Радев, като обяви, че в личен разговор премиерът му обяснил, че иска Народното събрание да одобрява плащанията към строителните фирми, защото "не иска, ако падне кабинетът, онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите".

Петков не отговори директно на тази провокация, но повтори твърдението си за свой разговор със Слави Трифонов по повод регионалния министър: "Когато попитах Слави Трифонов защо иска 40% тежест на други фактори, той ми каза "Ти нямаш проблем с г-н Караджов, имаш проблем с мен. Защото г-н Караджов е просто един брокер".

15:14 ч. - Изборът на нов генерален директор на БНТ и "Къщата с ягодите" влязоха в дебата за вота на недоверие

Депутатът от ПП Мирослава Петрова обяви, че истинските мотиви за вота не са финансови и изчерпването на финансовите мотиви досега го е доказало.

Вместо това тя свърза атаката срещу кабинета с три други теми - изборът на нов директор на БНТ, промените в закона за черноморското крайбрежие и нов закон за културното наследство, който би засегнал "това, което сте занемарили нарочно, не отговаря на никакви международни стандарти и обслужва унищожаването на историята, облика и паметта ни" с препратка към Къщата с ягодите, собственост на семейството на Валентин Златев.

"Работим по законодателство, което ще гарантира, че директорът на БНТ повече няма да е рупор на манипулации, а обществената медия ще изпълнява мисията си. Как върви интригата с избора на г-н Кошлуков? Ще взривим ли отново обществото?", попита тя, намеквайки, че досегашният ръководител на телевизията (един от 8-те кандидати) може да бъде преизбран за нов мандат от СЕМ.

15:00 ч. - Асен Василев vs. Тома Биков "Как станахте "карикатура" на диктатора Борисов?"

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обвини правителството на Кирил Петков, че ще остане в историята като "парадокс и анекдот", като взе за пример "незаконния и неграмотен" арест на Бойко Борисов, а мимоходом нарече вътрешния министър Бойко Рашков "този комунист там".

Вицепремиерът Асен Василев реши да репликира: "Спомням си една Ваша книга "Карикатура на диктатор" за г-н Борисов. Само един въпрос има към Вас, г-н Биков. Вие как станахте карикатура на този диктатор?".

Председателстващият поиска от двамата да спрат да се обиждат взаимно.

Тома Биков реши да обясни кога е започнал да симпатизира на Борисов - "Когато вашите коалиционни партньори (БСП) управляваха с кабинета "Орешарски".

"Тогава разбрах, че голямата промяна обикновено е крах. В рамките на вашето управление вероятно още веднъж щях да го харесам - така както се случи с много хора. Да се оплакваме от вас, е като производител на ток да се оплаква от високите цени на тока - успяхме да си оправим партията и да се подготвим да управляваме още веднъж. Не е задължително да се случи", каза той.

14:50 ч. - Кирил Петков: ИТН поискаха 40% от обществените поръчки да се разпределят в тъмна стая в МРРБ

Премиерът разкритикува Йорданов за това, че отново вади темата за РСМ по време на дебата за вота, който е срещу финансовата политика.

"Тези хора се упражняват с дъвката "Македония", защото поискаха 40% от обществените поръчки да се разпределят в една тъмна стая в МРРБ. Не ви се получи. Съжалявам. Хората от вашата група ясно казаха защо сваляте правителството", каза той.

Преди това Петков се "извини" на ГЕРБ за това, че в последните месеци цената на петрола на световните борси се е качила с 55% и че в първите три месеца на годината икономиката е нараснала "само" с 4%, което според Кирил Ананиев е началото на "икономически срив".

"Всъщност вотът на недоверие е заради 4 човека - първият, г-н Борисов, се страхува, че правосъдието ще дойде и до него. Г-н Пеевски се страхува, че неговите строителни фирми няма да получат милиардите, за които той може би има договорка с някой друг в тази зала", каза той.

Петков се обърна и към "Възраждане", без да ги назовава поименно, с думите: "Г-жа Митрофанова не е толкова страшна, може да не я слушате за всичко, което тя ви казва".

"Утрешният ден зависи от вас, хора. Не разрешавайте българската политика да зависи от 4 SMS-а на 4 човека, които не са в тази зала", завърши той (четвъртият човек, когото Петков е имал предвид, е Слави Трифонов, както той уточни по-късно).

14:47 ч. - Тошко Йорданов реши да оправдае намеренията на ИТН да подкрепи вота на недоверие

Йорданов реши да вземе думата, за да опровергае критиките, че ИТН влиза в "коалиция" с ГЕРБ, като подкрепя вота срещу кабинета. Той посочи, че оттеглянето на доверието е станало преди внасянето на вота от ГЕРБ (с една седмица разлика), като мотивите на Слави Трифонов са били " лошата финансова политика и нарушеното коалиционно споразумение за Северна Македония".

"Нашето оттегляне на доверието е заради двама души - Кирил Петков и Асен Василев. Кирил Петков работеше постоянно с "ятото" си от съветнички срещу националния интерес на България за РСМ", каза той. Йорданов посочи два разговора, на които той е присъствал и за които смята, че Петков е нарушил националния интерес - на един от тях премиерът казал, че "трябва да измислим нещо по въпроса с езика на РСМ, защото македонците го искат", а на друга среща с Урсула фон дер Лайен се наложило Тошко Йорданов да поправи премиера, който "постоянно говореше за българско малцинство в РСМ".

14:37 ч. - Репликата "Стига с тази война" възмути Николай Денков

Министърът на образованието се разгневи от реплика от редиците на ГЕРБ "Стига с тази война", след като Денков посочваше инфлацията и войната в Украйна като причини за ограниченията пред кабинета.

Тогава дойде подвикването от крилото на ГЕРБ, което го провокира.

"Стига с тази война? По-цинично изказване днес не съм чувал. Поне книжки да бяхте прочели, за да знаете какво е войната. Не, не сте чели", каза той.

14:30 ч. Рядък (но кратък) момент на колегиално уважение между ГЕРБ и ПП

Министърът на образованието Николай Денков получи поздравления от предшественика си Красимир Вълчев (ГЕРБ), след като изброи подробно кои са основните постижения и реформи в своята сфера в първите 6 месеца от управлението на кабинета.

Вълчев поздрави Денков, но го разкритикува, че не е бил достатъчно обективен, за да спомене, че част от тях са започнати по времето на ГЕРБ.

"Има много добър измерител - разходите за образование спрямо БВП и като дял от бюджетните разходи. Те показват отношението на едно правителство към образованието. До 2021 г. разходите за образование бяха увеличени на 4,5% от БВП, тази година се закръглят на 4,2%", обяви Вълчев.

Той разкритикува и Асен Василев за това, че не е отбелязал колко зависими са разходите за пенсии в България от трансферите от бюджета - "това смъква разходите и за инфраструктура, и за образование, и за култура и др.".

Денков призова ГЕРБ да не се връщат на въпроса "кой какво е започнал", като посочи, че основната оперативна програма за наука е тръгнала през 2014 г. (тогава той беше служебен зам.-министър).

14:20 ч. - Пестеливите изказвания на депутатите накараха Атанас Атанасов да подкани парламента към дебати под "заплахата" да "бие звънеца"...

Председателстващият заседанието Атанасов (ДБ) не е доволен от "тактическите изчаквания" на парламентарните групи, които накъсват дебата по вота.

Това стана повод и за критика от образователния министър Николай Денков: "Какво се оказа, колеги? Нямате какво да кажете на този вот или когато ви се отговори, нямате какво да допълните?".

Всъщност екс-финансовият министър на ГЕРБ Кирил Ананиев правеше апострофи на Асен Василев, но от място. Когато Атанасов го покани да направи изявление на трибуната, Ананиев се отказа.

14:10 ч. Дебатите са подновени с нова атака от страна на ГЕРБ заради инфлацията и повишаването на пенсиите

Александър Иванов (ГЕРБ) повтори аргументите за по-високата от средната за ЕС инфлация в България и за липсващата обосновка на бъдещите разходи за пенсии след увеличенията през 2023 и 2024 г.

Отговорът на Асен Василев: В ЕС има 12 страни с двуцифрена инфлация, ние сме горе-долу по средата. Имайки предвид, че сме най-бедните и най-голяма част от нашата потребителска кошница е с храни и енергийни ресурси, където шоковата инфлация е най-силна, нормално е нашата инфлация да изпреварва тази в ЕС.

Василев потвърди тезата си, че докато делът за пенсии в бюджета е по-нисък от средното ниво за ЕС, не може да се говори за заплаха за финансовата стабилност на държавата - заложени са и по-високи прогнози за данъчни постъпления.

Той се позова и на факта, че ГЕРБ току-що внесоха свое предложение за 15% увеличение на пенсиите: "Вие казвате "Дайте да изхарчим същите пари по друг начин". Ако наистина смятате, че това ще наруши финансовите устои на държавата, кажете, че няма да увеличавате пенсиите - кажете го право, за да разберат хората каква е икономическата ви политика. Кажете си го, ще ви чуят и ще го разберат".

Реакцията на Александър Иванов: "Казвате, че делът на пенсиите спрямо БВП е по-нисък от средното за ЕС, но трябва да обясните на работещите и на пенсионерите каква е данъчната тежест в другите страни. Вашето правителство наруши "златното правило" за 40% преразпределение на БВП през бюджета и вече достигаме 43,1% преразпределение. През инфлацията се усеща обедняването, българските граждани не се чувстват спокойни".

Асен Василев отново поправи Иванов: Преразпределението на средствата от държавния бюджет е 39,3% - допълнителното преразпределение идва по линия на европейските фондове.

"Да, хората усещат инфлацията. Това, което предлагаме, е да оставим повече пари в бюджетите на семействата, за да могат да си купят стоките в магазините. Това, което вие проповядвате като философия, е да не даваме повече пари на хората въпреки увеличените пари, за да намалим инфлацията. Няма да го направим", каза той.

Кратка история на това, което се случи в изминалите 2 часа и половина:

Мотивите: Кирил Ананиев (ГЕРБ) обвини правителството в "надценен икономически растеж, подценена инфлация, висок бюджетен дефицит, огромен и заробващ бъдещите поколения държавен дълг, нереалистично понижаване на безработицата и още други неточни оценки на компонентите на макроикономическото планиране"

Най-запомнящият се момент: Асен Василев обвини ГЕРБ в "нескопосани мотиви" срещу финансовата му политика и саркастично описа икономическата философия на партията на Бойко Борисов с думите "Да го д***т бедните".

С кого ще гласува "Има такъв народ": Любомир Каримански (ИТН) разкритикува кабинета, че не е изпълнил част от обещанията си в коалиционното споразумение, с което даде сигнал за намеренията на партията му да гласува "за" вота на недоверие - Калина Константинова, Божидар Божанов и Даниел Лорер поотделно отхърлиха някои от обвиненията му в бездействие

Иво Атанасов (независим, екс-ИТН) разкри, че двама от експертите на ИТН, работили по социалните политики при разработването на коалиционното споразумение, вече са напуснали партията на Слави Трифонов, а ръководството не е поставяло въпроса защо техните предолжения не се изпълняват. За сметка на това е проявявало по-силен интерес към бюджетите на МРРБ (на Гроздан Караджов) и Министерството на икономиката (на Александър Николов).

Големият липсващ засега? ДПС. До момента нито един от финансовите експерти на партията не е взел думата за изказвания или реплики по дебатите. Всички останали групи използваха възможностите си да се включат поне с кратко изявление във вота.

Междувременно Движение събра група протестиращи пред сградата на Народното събрание.

"Ще ги помолим да бъдат внимателни, да не бият депутатите, които подкрепят управляващото мнозинство. Ние сме мирни хора, нека всички си кажат мнението", каза Йордан Цонев пред журналисти по адрес на своите симпатизанти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024