8 минути аплодисменти на крака: Dune на Дени Вилньов триумфира във Венеция Снимка: © Getty Images

Един от най-очакваните филми на годината - "Dune" на носителя на "Оскар" Дени Вилньов - направи премиерата си на фестивала във Венеция и предизвика 8-минутни аплодисменти на публиката след финала на 2,5-часовия епос.

Филмът е интерпретацията на Вилньов по класическия научно-фантастичен роман на Франк Хърбърт от 1965 г. - книга, която е смятана от мнозина за невъзможна за пресъздаване на кино заради мащаба на идеите, героите, смяната на перспективите и комплексните взаимносвързани теми.

Голямата премиера на Dune беше планирана първоначално за декември 2020 г., но беше отложена с месеци заради кризата с Covid-19.

Сега звездите от филма - Тимъти Шаламе, Зендая, Оскар Айзък, Ребека Фъргюсън, Джош Броли, Хавиер Бардем, Стелан Скарсгард и др. - се събраха на червения килим във Венеция, за да представят лентата на фестивала.

Премиерата на Dune по кината в България е насрочена за 22 октомври.

Звездите на червения килим във Венеция Звездите на червения килим във Венеция

Дени Вилньов е разделил историята от романа на две части, макар че според режисьора първият филм изглежда като завършен самостоятелен разказ.

Оценките на публиката за този Dune ще бъдат от ключово значение - според Hollywood Reporter Вилньов е решил да заснеме втората част само ако филмът събере достатъчно голяма аудитория. Бюджетът на продукцията се оценява на около 165 млн. долара, затова и залогът е много висок.

Това е поредният опит за адаптиране на книгата на Хърбърт, които започват още от 1971 г. Режисьорът Алехандро Ходоровски първоначално планира да създаде 10-часова епопея с участието на Салвадор Даил, Орсън Уелс и Мик Джагър, и макар идеята му да не се осъществява, екипът от визуални артисти, който работи по него, се запазва и впоследствие реализира "Пришълецът" на Ридли Скот.

През 1984 г. Дейвид Линч прави първата филмова версия на Dune, но критиците реагират с негативни отзиви. Сега изглежда, че номинациите за най-престижните награди са гарантирани на екипа на Вилньов, като рецензентите на Hollywood Reporter изтъкват заслугите на продукционния дизайнер Патрис Вермет, костюмите на Жаклин Уест и Робърт Морган, операторското майсторство на Грег Фрейзър, филмовия монтаж на Джо Уокър и оригиналната музика от легендарния Ханс Цимер.


Новите любими актьори на режисьорите в Холивуд Новите любими актьори на режисьорите в Холивуд

"Top Gun: Maverick" и "Мисията невъзможна 7" на Том Круз отново се отлагат "Top Gun: Maverick" и "Мисията невъзможна 7" на Том Круз отново се отлагат

Модното шоу на D&G във Венеция: Мария Бакалова, Дева Касел и още звезди Модното шоу на D&G във Венеция: Мария Бакалова, Дева Касел и още звезди



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024