Снимка: © ББР

Нито една от големите компании, получили кредити от Българската банка за развитие, не пожела да участва в публичното изслушване, организирано от служебния министър на икономиката Кирил Петков.

Шест от осемте дружества все пак са изпратили на Петков писма с обяснения за мотивите си да не участват в срещата с него, като някои от тях са дали и по-подробен отчет за използването на получените кредити. Общият им размер е близо 950 млн. лв., а сред собствениците или свързаните лица са хора като Кирил Домусчиев, Румен Гайтански, Георги Самуилов и Делян Пеевски.

И шестте компании, които са влезли в писмена комуникация с Кирил Петков, декларират пред МИ и ББР, че обслужват редовно своите кредити

"Получихме отговори на нашите запитвания от 6 от 8-те големи получатели на кредити. Единствените компании, от които не са получени обяснения, са "Благоевград БТ" и "Транспект" АД.

Всички 6 фирми казват, че нямат забава и продължават да плащат заемите си. Въпреки че имам големи критики към начина, по който ББР е давала кредити на големи компании вместо на малки и средни предприятия, на базата на тези писма първата индикация е, че кредитите се обслужват.

От друга страна за мен остава въпросът дали това е най-доброто целево използване на 1 млрд. лева от публичното финансиране", каза Кирил Петков.

"Благоевград БТ" е получила над 140 млн. лв. кредит от Българската банка за развитие. Тя е част от холдинга Булгартабак, в който бившият депутат от ДПС Делян Пеевски беше миноритарен акционер.

"Транспект" е компанията, която притежава два големи автобусни превозвача - "Юнион Ивкони" и "Груп Плюс". Тя е с кредит с размер над 60 млн. лв.

Кредитополучателят от ББР "Транспект" атакува остро Кирил Петков

Малко преди да започне пресконференцията на Кирил Петков, "Параходство Български морски флот" на братя Домусчиеви (една от кредитираните компании) публикува писмо, с което отказва участие в публични дискусии за ББР.

"Напълно разбирам желанието за осигуряване на прозрачност и удовлетворяване на високия обществен интерес към работата на „Българска банка за развитие“ АД („ББР“ АД), но предвид политическата ситуация в страната, в условия на предстоящи предсрочни парламентарни избори, намирам в интерес на „Параходство български морски флот“ АД („Параходство БМФ“ АД или „Дружеството“) да не взимаме участия в публични дискусии, които след това да бъдат интерпретирани извън контекста на нашия бизнес", се казва в писмото. В него все пак е описана дейността на компанията, предназначението на средствата от кредита на ББР и се декларира, че "всеки един от кредитите е бил и е достатъчно обезпечен както с материални активи – кораби и имоти на Дружеството, така и със залози на вземания по банкови сметки, открити в банката.".

Служебният министър на икономиката обяви намеренията си да насочи по-голям ресурс от ББР към малките и средните предприятия, като цитира сигнал от мениджър на фирма с отказ за кредитиране.

"Отне почти 2 месеца да бъдем приети от служител на ББР, където да обсъдим възможностите за кредит, като преди това им бяхме изпратили подробно описание на проекта. Срещата продължи 10 минути и просто беше очевидно, че при ББР биват приети и финансирани само предварително определени кандидати", се казва в писмото до МИ.

От днес влиза в сила промяната в устава на ББР, който поставя ограничение в размера на отпусканите кредити до 5 млн. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре

"Чуй ме внимателно": Последният разговор между Путин и Макрон преди войната в Украйна

Френският президент опитва да договори среща с Джо Байдън. Путин иска да играе хокей на лед

Борисов отрече план за оттегляне от ГЕРБ, след като Плевнелиев "подреди" кабинет на ПП и ГЕРБ и го прати "в Банкя"

Плевнелиев предложи "проевропейска коалиция" след изборите - без Борисов, Петков и Василев в кабинета

Русия е във фалит по външния дълг за първи път от 1917 г.

Русия има пари да погаси задълженията си, но те са блокирани в чужбина заради наложените ѝ ограничения.

За първи път от началото на войната: Путин ще пътува извън Русия

Руският президент ще посети Таджикистан и Туркменистан