Снимка: © ББР

Нито една от големите компании, получили кредити от Българската банка за развитие, не пожела да участва в публичното изслушване, организирано от служебния министър на икономиката Кирил Петков. 

Шест от осемте дружества все пак са изпратили на Петков писма с обяснения за мотивите си да не участват в срещата с него, като някои от тях са дали и по-подробен отчет за използването на получените кредити. Общият им размер е близо 950 млн. лв., а сред собствениците или свързаните лица са хора като Кирил Домусчиев, Румен Гайтански, Георги Самуилов и Делян Пеевски.  

И шестте компании, които са влезли в писмена комуникация с Кирил Петков, декларират пред МИ и ББР, че обслужват редовно своите кредити

"Получихме отговори на нашите запитвания от 6 от 8-те големи получатели на кредити. Единствените компании, от които не са получени обяснения, са "Благоевград БТ" и "Транспект" АД. 

Всички 6 фирми казват, че нямат забава и продължават да плащат заемите си. Въпреки че имам големи критики към начина, по който ББР е давала кредити на големи компании вместо на малки и средни предприятия, на базата на тези писма първата индикация е, че кредитите се обслужват. 

От друга страна за мен остава въпросът дали това е най-доброто целево използване на 1 млрд. лева от публичното финансиране", каза Кирил Петков. 

"Благоевград БТ" е получила над 140 млн. лв. кредит от Българската банка за развитие. Тя е част от холдинга Булгартабак, в който бившият депутат от ДПС Делян Пеевски беше миноритарен акционер. 

"Транспект" е компанията, която притежава два големи автобусни превозвача - "Юнион Ивкони" и "Груп Плюс". Тя е с кредит с размер над 60 млн. лв. 

Кредитополучателят от ББР "Транспект" атакува остро Кирил Петков

Малко преди да започне пресконференцията на Кирил Петков, "Параходство Български морски флот" на братя Домусчиеви (една от кредитираните компании) публикува писмо, с което отказва участие в публични дискусии за ББР. 

"Напълно разбирам желанието за осигуряване на прозрачност и удовлетворяване на високия обществен интерес към работата на „Българска банка за развитие“ АД („ББР“ АД), но предвид политическата ситуация в страната, в условия на предстоящи предсрочни парламентарни избори, намирам в интерес на „Параходство български морски флот“ АД („Параходство БМФ“ АД или „Дружеството“) да не взимаме участия в публични дискусии, които след това да бъдат интерпретирани извън контекста на нашия бизнес", се казва в писмото. В него все пак е описана дейността на компанията, предназначението на средствата от кредита на ББР и се декларира, че "всеки един от кредитите е бил и е достатъчно обезпечен както с материални активи – кораби и имоти на Дружеството, така и със залози на вземания по банкови сметки, открити в банката.". 

Служебният министър на икономиката обяви намеренията си да насочи по-голям ресурс от ББР към малките и средните предприятия, като цитира сигнал от мениджър на фирма с отказ за кредитиране. 

"Отне почти 2 месеца да бъдем приети от служител на ББР, където да обсъдим възможностите за кредит, като преди това им бяхме изпратили подробно описание на проекта. Срещата продължи 10 минути и просто беше очевидно, че при ББР биват приети и финансирани само предварително определени кандидати", се казва в писмото до МИ. 

От днес влиза в сила промяната в устава на ББР, който поставя ограничение в размера на отпусканите кредити до 5 млн. лв. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина