Директорът на компанията за автобусни превози "Транспект" Георги Атанасов атакува остро служебния министър Кирил Петков, след като отказа поканата му за разговор относно кредита, получен от ББР за дружеството. 

"Транспект" АД беше включено в списъка на най-големите клиенти на Банката за развитие със заем, чиято стойност е в диапазона от 60 млн. лв. до 115 млн. лв. (по данни на "Капитал" сумата е 40 млн. евро).  

Това беше една от двете компании (заедно с "Благоевград БТ"), която Петков посочи, че не е дала обяснения за отказа си да присъства на изслушването или за начина, по който използва кредита си. 

В петък следобед Атанасов разпространи през медиите свое писмо до Министерството на икономиката, в което заявява, че не е отговорил на поканата, защото "исканият от Вас разговор има единствената цел да бъде ползван като индулгенция за направеното от Вас внушение, чрез разкриване на банкова тайна, че няколко дружества, сред които и "Транспект" АД, са злоупотребили с обществен ресурс". 

"Транспект" представлява обединение на най-големите автобусни превозвачи в България - Юнион Ивкони и Груп Плюс. За да се стигне до сделката, през 2019 г. компанията получава кредит от 40 млн. евро от ББР. 

Георги Атанасов заявява, че "интересът на обществеността към кредита на "Транспект" АД, ако изобщо имаше такъв, беше задоволен още през 2019 г., когато всички нацоинални медии отразиха сделката". 

8-те големи кредитополучатели от ББР отказаха среща с Кирил Петков

"Кредитът ни от ББР е инвестиционен и лихвата от 4%, впоследствие намалена до 3,5%, не е преференциална, а равна, дори по-висока, от тази на търговските банки... същият е преобезпечен, международно одитиран и регулярно обслужван", пише още Атанасов.

В писмото си той не обяснява защо се е наложило дружеството му да потърси кредит от ББР, ако условията по него не са били конкурентни на частните финансови институции. 

"Г-н Петков, не се обръщам с "уважаеми" към Вас, нямам право да го направя, заради създадения от Вас дискомфорт и тревожност за бъдещето им, на онези близо 1000 наши служители, които бяха на първа линия през целия период на Ковид кирзата, включително и тогава, когато всички и всичко беше спряло, подсигурявайки обществената услуга и транспортната свързаност, както в страната, така и в Европа", пише съсобственикът в "Транспект". Вторият акционер в компанията с равен дял е Стоян Динев.

"Няма никакъв начин да внушите на обществото, че двама млади хора като нас, твърдо решили да работят не в САЩ, не някъде из Европа, а тук, в България, са престъпници, защото сме кредитополучатели. Няма и начин да ни въвлечете във Вашите политически манипулации. Срещайте се, разговаряйте и се записвайте във вашите комедийни скечове с когото намерите за добре, ние не сме вашите актьори", пише още той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности