София като Берлин: 800 хил. лв. за 70 кв. м. в Центъра Снимка: © Facebook

Имотите в София продължават да поскъпват и да отбелязват нови рекорди. Последният пример е обява за продажбата на апартамент на една от най-централните улици в града - "Съборна".

Оферта във Facebook страницата на брокера за недвижими имоти предлага "топ имот", който представлява двустаен апартамент в близост до президентството, площад ”Света Неделя” и още няколко забележителности в района. Мястото е описано като такова с "много възможности, преустройства и възможност за завършване в собствен стил".

Цената по оферта е 400 000 евро за площ от 70.54 кв. м., като от снимките се вижда, че жилището е и за ремонт.

Продажна цена от почти 6 хил. евро. на кв. м., доближава до някои от офертите за апартаменти в хубави квартали на Берлин или Дъблин, където цената на квадратура на подобно жилище е близка.

Това е поредният пример, който показва тенденциите на пазара на недвижими имоти. В края на миналата година Националният статистически институтит (НСИ) обяви, че цeнитe нa имoтитe в страната пpoдължaвaт дa pacтaт. През третото тримесечие на 2022 г. те са се увеличили с 15,6% спрямо същото тримесечие на 2021 г.

Най-голямо се оказва повишението в София, където то е над средното за страната - 18,6% на годишна база. Цените на имотите в столицата са нараснали над два пъти за период от близо седем години, като къщите и апартаментите са поскъпнали с над 102% спрямо 2015 г.,

Експерти смятат, че ако тенденцията на нарастване се запази до края на 2023 г. може да се стигне до т.нар. "балон на пазара" на недвижимите имоти, при който бързото повишение на цените няма да може да отговори на доходите на населението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024