9 бойци от елитна бригада на ГРУ на Русия са ликвидирани при бягството от Лиман Снимка: © Getty Images

Най-малко 9 бойци от елитната Трета бригада на руското Военно разузнаване (ГРУ) са убити, докато са се опитвали неуспешно да удържат окупацията на Лиман в Донецката област.

Ключовият град беше освободен от Въоръжените сили на Украйна преди дни, а BBC съобщава, че контраофанзивата е нанесла сериозни поражения на специалните части на руската армия.

Руската секция на BBC цитира серия от съобщения в социалната мрежа "В контакте" на роднини и приятели на войници от Трета бригада.

Новините за смъртта им се появяват на 30 септември и 1 октомври, докато украинската армия затваря "възела" около руската армия в Лиман.

Официалните медии в Русия твърдят, че градът бил защитаван основно от доброволци от Русия и мобилизирани граждани на анексираните от Путин области.

Сестрата на един от загиналите служители на силите за специални операции на ГРУ обаче потвърждава, че "почти цялата група" на брат ѝ е ликвидирана при отстъплението от Лиман.

"Убити са осем души, двама са били тежко ранени и един от тях също е загинал. Другият все още е жив, но е в много тежко състояние. Момчетата са истински герои, жалко само, че вече ги няма", казва тя пред BBC.

Съпругата на друг от загиналите също потвърждава, че общо деветима бойци от Трета бригада са убити при изтеглянето на руската армия.

Жените нямат пълна информация за обстоятелствата, при които техните близки са изгубили живота си, защото до тях достигат само откъслечни данни. Не знаят кога ще бъдат върнати телата на близките им, нито кога ще се организират погребенията.

Трета бригада на ГРУ е създадена още през 1996 г. в Източна Германия.

В началото на 90-те години тя е прехвърлена в Рига (Латвия), а по-късно - в Самарската област на Русия. От 2010 г. базата ѝ се намира в Толяти.

Военните от тази бригада са участвали в гражданската война в Таджикистан, в двете войни в Чечня, в Косово и в Афганистан. През август 2017 г. става ясно, че бригадата е загубила двама свои бойци в Сирия.

Присъствието им в Украйна е "публична тайна" от години - през 2015 г. двама руски граждани са арестувани от украинските служби край град Счастие в Луганската област. При разпита двамата са признали, че са войници от Трета бригада. Дотогава Русия отрича нейни войски да участват в сепаратистките боеве в Източна Украйна - съответно от Кремъл твърдят, че двамата елитни разузнавачи се включили в "народната милиция" на Луганск като доброволци.

Най-младият служител на групата, ликвидирана край Лиман, е 19-годишен мъж на име Данил Бойков. Заедно с него са загинали старши лейтенант Вячеслав Зинцов, младши лейтенант Виктор Горобец, старшините Андрей Шорин и Юрий Филатов, както и редникът Алексей Чиндин. Още един войник на име Узбяков се смята за загинал вследствие на тежки травми.

Както коментира BBC - "такива загуби са особено чувствителни за армията и е трудно да бъдат компенсирани. Офицер от спецназ може да се замени само от човек със същата специалност и ниво на подготовка, а за това са нужни години за обучение и тренировки".

Това не е първият случай, в който бойци от Трета бригада са ликвидирани на украинския фронт, но вероятно е най-голямото едновременно поражение на руските специални части от началото на войната.

Групите за специални операции на ГРУ са използвани още по времето на СССР за провеждане на най-важните секретни акции и диверсии в тила на противника, посочва BBC.

В годините след разпада на Съветския съюз руските отряди започват да получават по-различни задачи. В Чечня например ги използват за общовойскови разузнавателни операции. В щурма на Грозни спецназ са включени в състава на щурмовите групи като редови войници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Външният министър на Беларус Владимир Макей е починал внезапно

Смъртта му е ден преди визитата на руския му колега Сергей Лавров

23:08 - 26.11.2022

Борисов: За Европа е важно ние да се върнем. За 15 дни ще оправя границата

Лидерът на ГЕРБ отново критикува своите опоненти с добре заучени фрази

18:56 - 26.11.2022

Русия използва остарели ядрени ракети срещу Украйна, твърди британското разузнаване

Държавните медии в Беларус съобщиха, че външният министър на страната Владимир Макей е починал

17:40 - 26.11.2022

Двама полицаи пострадаха при катастрофа между лек автомобил и патрулка на АМ "Тракия"

Инцидентът доведе до голямо задръстване, включително и в аварийната лента с насрещно движение

15:59 - 26.11.2022

САЩ разполагат 8 броя от най-добрите си бойни дронове в Гърция

САЩ изпращат осем безпилотни самолета MQ-9 Reaper в гръцката база Лариса

15:06 - 26.11.2022

Най-малко 8 души загинаха под свлачище в италианския курорт Иския

Сред изчезналите има семейство с две деца и двойка с новородено дете

14:26 - 26.11.2022

Огромен пожар избухна в Катар в близост до стадион от Световното първенство

Пожар е избухнал в близост до стадиона, където тази вечер ще се играе мачът между Аржентина и Мексико

13:42 - 26.11.2022

България напредва към еврозоната, но членството ѝ остава неясно, потвърди S&P

Все още е неясно дали тя ще получи членство от 1 януари 2024 г. поради няколко пречки

12:41 - 26.11.2022