А вие дигитално грамотни ли сте да четете Пушкин? Снимка: © Screenshot

Младите са неграмотни, защото не четат класици като Пушкин, Толстой и Шекспир. Възрастните ги четат, ала и те са неграмотни - само че дигитално.

Така изглежда вижда света депутатката от ГЕРБ Росица Кирова. С две изречения тя успя да обиди от парламентарната трибуна и пенсионерите, че са дигитално неграмотни, и техните внуци - че са по-неграмотни от дигитално необразованите. И не, позицията ѝ не беше изразена по време на дебат за увеличението на пенсиите или за социални помощи за младите. Всичко това беше изказано в името на хартиената бюлетина. Да, ГЕРБ, ДПС и БСП я възкресяват - дебатът беше срамен, а гласуването още по-срамно.

Каквото и да се е опитвала да каже всъщност Кирова, от думите ѝ прозираше ненужна злоба и дискриминация към две социални групи, с чиято електорална помощ партията ѝ в момента може да взема думата в Народното събрание, за да изказва подобен тип цинични мисли.

Назидателният тон на депутатката от ГЕРБ звучи малко като на майка, която се кара на детето си, че не си е написало домашното, а играе игри на компютъра. Той обаче показва и дълбокото ѝ неразбиране за младежките нужди, проблеми и живот, които със сигурност не се свеждат до това младите "да цъкат от сутрин до вечер на телефоните си".

А кой каза, че те не четат? Твърдението, че младите не проявяват интерес към литературата и към класиците, е клише, което Кирова използва, напомням отново, за да защити тезата си в подкрепа на хартиените бюлетини. Като единственото общо между тези две неща може би е увеличената стойност в производството на хартия, която се вдигна заради кризата с веригите за доставки.

А в последно време митът, че младите не се интересуват от литература, все повече се развенчава. "Цъкащите на телефона" тийнейджъри използват социалните мрежи, за да направят четенето отново "готино". За разлика от част от парламентарно представените партии, за които "готино" е може би връщане в миналото, така де...на хартиената бюлетина.

По думите на Росица Кирова всеки, който не е чел Пушкин, Толстой, Шекспир или Гьоте, е неграмотен. В кое подразделение обаче би попаднал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който миналата година например посочи италианския писател Данте Алигери за автор на "Хамлет", която безспорно е една от най-популярните трагедии на английския поет Уилям Шекспир, написана 280 години след смъртта на Данте. Но спокойно - едва ли ще ни направи впечатление - все пак се предполага, че младите не знаем това.

Между цитирането на Борисов и речите на Кирова има нещо общо. И двете могат да се опишат с този прословут виц: Българин стои пред паметника на Шилер и кима умно с глава: "Гьоте, Гьоте, знам те аз теб. Малка мощна музика, а? Та-да-да-дам" и си тананика деветата симфония на Бетовен.

И за финал - като представител на Gen Z, нe мога да пропусна възможността да отговоря на думите на г-жа Кирова, използвайки своята дигиталната грамотност и реакцията на депутата от "Продължаваме промяната" Никола Минчев, докато слуша изказването ѝ. Това меме описва всичко:

На първо четене: 125 гласа "за" хартиените бюлетини в 48 Народно събрание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И БСП е готова да работи за експертен кабинет с третия мандат

Това заяви председателят на ПГ на партията Борислав Гуцанов на консултациите при президента Румен Радев.

11:00 - 25.06.2024
Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Криминалист: Брендо се предаде, защото нещо го притеснява отвън

Това е избор за оцеляване, казва адв. Димитър Марковски

08:31 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024