А вие дигитално грамотни ли сте да четете Пушкин? Снимка: © Screenshot

Младите са неграмотни, защото не четат класици като Пушкин, Толстой и Шекспир. Възрастните ги четат, ала и те са неграмотни - само че дигитално.

Така изглежда вижда света депутатката от ГЕРБ Росица Кирова. С две изречения тя успя да обиди от парламентарната трибуна и пенсионерите, че са дигитално неграмотни, и техните внуци - че са по-неграмотни от дигитално необразованите. И не, позицията ѝ не беше изразена по време на дебат за увеличението на пенсиите или за социални помощи за младите. Всичко това беше изказано в името на хартиената бюлетина. Да, ГЕРБ, ДПС и БСП я възкресяват - дебатът беше срамен, а гласуването още по-срамно.

Каквото и да се е опитвала да каже всъщност Кирова, от думите ѝ прозираше ненужна злоба и дискриминация към две социални групи, с чиято електорална помощ партията ѝ в момента може да взема думата в Народното събрание, за да изказва подобен тип цинични мисли.

Назидателният тон на депутатката от ГЕРБ звучи малко като на майка, която се кара на детето си, че не си е написало домашното, а играе игри на компютъра. Той обаче показва и дълбокото ѝ неразбиране за младежките нужди, проблеми и живот, които със сигурност не се свеждат до това младите "да цъкат от сутрин до вечер на телефоните си".

А кой каза, че те не четат? Твърдението, че младите не проявяват интерес към литературата и към класиците, е клише, което Кирова използва, напомням отново, за да защити тезата си в подкрепа на хартиените бюлетини. Като единственото общо между тези две неща може би е увеличената стойност в производството на хартия, която се вдигна заради кризата с веригите за доставки.

А в последно време митът, че младите не се интересуват от литература, все повече се развенчава. "Цъкащите на телефона" тийнейджъри използват социалните мрежи, за да направят четенето отново "готино". За разлика от част от парламентарно представените партии, за които "готино" е може би връщане в миналото, така де...на хартиената бюлетина.

По думите на Росица Кирова всеки, който не е чел Пушкин, Толстой, Шекспир или Гьоте, е неграмотен. В кое подразделение обаче би попаднал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който миналата година например посочи италианския писател Данте Алигери за автор на "Хамлет", която безспорно е една от най-популярните трагедии на английския поет Уилям Шекспир, написана 280 години след смъртта на Данте. Но спокойно - едва ли ще ни направи впечатление - все пак се предполага, че младите не знаем това.

Между цитирането на Борисов и речите на Кирова има нещо общо. И двете могат да се опишат с този прословут виц: Българин стои пред паметника на Шилер и кима умно с глава: "Гьоте, Гьоте, знам те аз теб. Малка мощна музика, а? Та-да-да-дам" и си тананика деветата симфония на Бетовен.

И за финал - като представител на Gen Z, нe мога да пропусна възможността да отговоря на думите на г-жа Кирова, използвайки своята дигиталната грамотност и реакцията на депутата от "Продължаваме промяната" Никола Минчев, докато слуша изказването ѝ. Това меме описва всичко:

На първо четене: 125 гласа "за" хартиените бюлетини в 48 Народно събрание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нидерландия блокира България за влизане в Шенген: "Все още е твърде рано"

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022