А1 награди седем училища, които се движат в крак с времето

Училището отдавна не е това, което беше. Окъсаните учебници в цветни подвързии, ръчно надписаните с химикалка етикети, часовете по информатика на древни компютри с размера на бебе трицератопс… Всичко това е минало (или би трябвало да е минало) за учениците, които живеят в дигиталната ера.

Все повече български училища се адаптират към технологичния прогрес и подготвят своите ученици за динамичните, дигитални времена. За да подпомогне този процес, една от компаниите - лидери в иновативните технологии, А1, стимулира училищата да се движат в крак с времето с конкурса „Дигитално училище на България“.

В конкурса А1 отличиха седем училища с приза „Дигитално училище на България“. Това са все учебни заведения, които са демонстрирали креативни подходи в използването на технологиите и успешни практики за все по-актуалното дистанционно обучение. Седемте победители, избрани сред 127 кандидатствали училища, са от Варна, Дупница, Кърджали, Гоце Делчев, София и Свищов.

Те ще получат от А1 дигитална интерактивна дъска, която ще въвлече учениците в интригуващия процес на дигитализираното обучение.

В категорията „Дигитален проект“ наградите взеха ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ от Свищов и 81-во СУ „Виктор Юго“ от София. Свищовската гимназия представи проект "STEMB“, който включва изграждане на иновативна класна стая, в която учениците създават и администрират сайтове на бизнес-клиенти. Това дава възможност на подрастващите за „учене чрез работа и преживяване“ и опит с реалния бизнес на IT технологиите. Никога не е твърде рано човек да започне да се ориентира в IT сферата, която продължава да се разраства и да очаква своите бъдещи новатори.

Проектът на столичното училище "Дигитална трансформация в обучението - дигитална компетентност и учене“ представлява стратегия за цялостна дигитализация на учебния процес. Те са интегрирали онлайн платформи, както и дигитални инструменти като Google Classroom, Google Jamboard, Google Групи, електронните варианти на учебниците, които издателствата предлагат, ресурсите на "Уча.се", "Кан академия", видеоклиповете в Academico и др.

В категория „Дигитална организация на преподаването“ победителите са профилирана гимназия „Христо Ботев“ от град Дупница и ОУ „Петко Р. Славейков“. Учителите успешно са реорганизирали работата си, така че да се възползват от предимствата на дигитализацията. Прилагането на „Метода на обърната класна стая“ и „Модел 1:1“ са различни стратегии и алтернативни методи на обучение в класната стая, които са от решаващо значение, за да се мотивират учениците към активност в учебния процес.

А първото място в категория „Дигитален урок“ беше отредено на две училища – ПМГ „Яне Сандански“ от Гоце Делчев и СУ „Отец Паисий“ от Кърджали. Гимназията е представила проект, който показва как преподавателите интегрират технологиите в учебния процес и развиват дигиталните умения на учениците чрез използването на онлайн образователни платформи като Geobra, Padlet, Bookcreator, Worldwall и други.

От своя страна училището от Кърджали се е отличило с практиката „Връстници обучават връстници“, която цели да повиши мотивацията на учениците в часовете по клетъчна биология, като заемат ролята на учители и приемат предизвикателството да предадат уроците по увлекателен и разбираем начин. Всички ученици в даден момент искат да видят какво е „от другата страна“ и да бъдат учители и тези в кърджалийското училище вече са научили това от първа ръка.

Впечатляващ проект е представила и софийската частна професионална гимназия по дигитални науки „СофтУни Светлина“ в категория „Иновативна идея“. Те планират да изградят класна стая за преподаване и обучение на ученици във виртуална среда, където учителят и учениците да носят очила за виртуална реалност, които да визуализират изучавания материал.

Така, с помощта на технологични гиганти като А1 и ориентирани към бъдещето учители, които не се притесняват да излязат извън балона на остарелите образователни практики, учениците ни с уверени крачки вървят към едно живо и гъвкаво образование, което се вдъхновява от съвременния начин на живот.

А който иска да чете „Маминото детенце“ в кварталната библиотека и да решава задачи от сборник, винаги може да го направи. Защото дигитализацията не унищожава миналото, а дава възможността за избор и движение напред.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023

Нетаняху уволни критичен министър и провокира масови бунтове в Тел Авив

Полицията използва водни оръдия и коне, за да разпръсне хората

07:38 - 27.03.2023

Фотографът Димитри Стефанов и примабалерината Марта Петкова в разговор за изложбата „ПРИМА“

Фотографиите на документалиста ще бъдат изложени в Софийската опера и балет през април

19:01 - 26.03.2023

Киев обвини Русия, че е взела Беларус за ядрен заложник и поиска спешна среща в ООН

Путин се опитва да използва страховете на Запада от ядрена ескалация

16:39 - 26.03.2023

Войната, еврото, правата... Политиката, когато си на 18 и за първи път ще гласуваш

Миа Стаменова ще гласува - с хартиена бюлетина и без да вярва на новини в социалните мрежи

15:58 - 26.03.2023