Училището отдавна не е това, което беше. Окъсаните учебници в цветни подвързии, ръчно надписаните с химикалка етикети, часовете по информатика на древни компютри с размера на бебе трицератопс… Всичко това е минало (или би трябвало да е минало) за учениците, които живеят в дигиталната ера.

Все повече български училища се адаптират към технологичния прогрес и подготвят своите ученици за динамичните, дигитални времена. За да подпомогне този процес, една от компаниите - лидери в иновативните технологии, А1, стимулира училищата да се движат в крак с времето с конкурса „Дигитално училище на България“.

В конкурса А1 отличиха седем училища с приза „Дигитално училище на България“. Това са все учебни заведения, които са демонстрирали креативни подходи в използването на технологиите и успешни практики за все по-актуалното дистанционно обучение. Седемте победители, избрани сред 127 кандидатствали училища, са от Варна, Дупница, Кърджали, Гоце Делчев, София и Свищов.

Те ще получат от А1 дигитална интерактивна дъска, която ще въвлече учениците в интригуващия процес на дигитализираното обучение.

В категорията „Дигитален проект“ наградите взеха ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ от Свищов и 81-во СУ „Виктор Юго“ от София. Свищовската гимназия представи проект "STEMB“, който включва изграждане на иновативна класна стая, в която учениците създават и администрират сайтове на бизнес-клиенти. Това дава възможност на подрастващите за „учене чрез работа и преживяване“ и опит с реалния бизнес на IT технологиите. Никога не е твърде рано човек да започне да се ориентира в IT сферата, която продължава да се разраства и да очаква своите бъдещи новатори.

Проектът на столичното училище "Дигитална трансформация в обучението - дигитална компетентност и учене“ представлява стратегия за цялостна дигитализация на учебния процес. Те са интегрирали онлайн платформи, както и дигитални инструменти като Google Classroom, Google Jamboard, Google Групи, електронните варианти на учебниците, които издателствата предлагат, ресурсите на "Уча.се", "Кан академия", видеоклиповете в Academico и др.

В категория „Дигитална организация на преподаването“ победителите са профилирана гимназия „Христо Ботев“ от град Дупница и ОУ „Петко Р. Славейков“. Учителите успешно са реорганизирали работата си, така че да се възползват от предимствата на дигитализацията. Прилагането на „Метода на обърната класна стая“ и „Модел 1:1“ са различни стратегии и алтернативни методи на обучение в класната стая, които са от решаващо значение, за да се мотивират учениците към активност в учебния процес.

А първото място в категория „Дигитален урок“ беше отредено на две училища – ПМГ „Яне Сандански“ от Гоце Делчев и СУ „Отец Паисий“ от Кърджали. Гимназията е представила проект, който показва как преподавателите интегрират технологиите в учебния процес и развиват дигиталните умения на учениците чрез използването на онлайн образователни платформи като Geobra, Padlet, Bookcreator, Worldwall и други.

От своя страна училището от Кърджали се е отличило с практиката „Връстници обучават връстници“, която цели да повиши мотивацията на учениците в часовете по клетъчна биология, като заемат ролята на учители и приемат предизвикателството да предадат уроците по увлекателен и разбираем начин. Всички ученици в даден момент искат да видят какво е „от другата страна“ и да бъдат учители и тези в кърджалийското училище вече са научили това от първа ръка.

Впечатляващ проект е представила и софийската частна професионална гимназия по дигитални науки „СофтУни Светлина“ в категория „Иновативна идея“. Те планират да изградят класна стая за преподаване и обучение на ученици във виртуална среда, където учителят и учениците да носят очила за виртуална реалност, които да визуализират изучавания материал.

Така, с помощта на технологични гиганти като А1 и ориентирани към бъдещето учители, които не се притесняват да излязат извън балона на остарелите образователни практики, учениците ни с уверени крачки вървят към едно живо и гъвкаво образование, което се вдъхновява от съвременния начин на живот.

А който иска да чете „Маминото детенце“ в кварталната библиотека и да решава задачи от сборник, винаги може да го направи. Защото дигитализацията не унищожава миналото, а дава възможността за избор и движение напред.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия