А1 и Yettel за „неочакваното решение“ на КЗК за експанзията на Vivacom: Буди дълбоки опасения Снимка: © Vivacom

Комисията за защита на конкуренция (КЗК) разреши на „Виваком България“ (оперираща под бранда Vivacom) да окрупни бизнеса си с придобиването на по-малките телекомуникационни оператори „Нетуоркс-България“ ЕООД, „Онлайн Директ“ ЕООД, „ТБН Дистрибуция“ и „Телнет“. Конкурентите „А1 България“ и „Йеттел България“ побързаха да излязат с позиции, в които изразяват дълбоките си опасения от решението, което според тях ще подкопае конкуренцията.

То идва след серията по-ранни придобивания на Vivacom, които започнаха малко след като мобилният оператор стана собственост на United Group. Първо бяха купени софийските интернет доставчици Net1 и ComNet и пловдивския кабелен оператор N3. Скоро след това дойде споразумението с русенската „Нетуоркс“ и другите дружества на Максимов. В края на 2021 г. бе обявено и споразумение за изкупуване на 100% от капитала на друга известна в региона компания – „Телнет“ ООД, която доставя интернет и телевизия в над 110 населени места в областите Велико Търново, Русе и Габрово.

Експанзията на Vivacom породи опасения и конкурентните мобилни оператори – А1 и Yettel, които сигнализираха съда заради рисковете от прекомерна концентрация. Част от сделките – тези, одобрени сега от КЗК – бяха спрени, а през февруари тази година Върховният административен съд (ВАС) разпореди на регулатора да възобнови производството по тях и да извърши по-задълбочено проучване.

Сегашното „неочакваното решение“ на КЗК „допълнително засилва опасенията, че регулаторните решения в последно време създават потенциален риск от доминираща позиция на една телекомуникационна компания, което не е в полза на потребителите в страната“, пише А1 в свое становище от днес по повод актуалното решение на антимонополния орган.

Според Yettel България и CETIN България, част от компанията майка PPF Telecom, решението на КЗК „противоречи на приетите европейски норми и практики“ и „показва явно незачитане на последните европейски решения, които предотвратяват сделки, които биха довели до концентрации на пазарна сила в отделни региони“, изтъкват още от PPF.

„Българската Комисия за защита на конкуренцията одобри набор от сделки, които ще доведат до огромна концентрация на пазарен дял и власт в ръцете на Vivacom и нейния краен собственик, United Group“, пишат от конкурентната компания.

„Евентуално разрешение на още едно придобиване в поредицата от поглъщания на икономически и инфраструктурно силни оператори би позволило на Vivacom да придобие над 60% от пазара на разпространение на телевизионни програми и близо 40% от пазара на интернет. Подобна консолидация не само ще ограничи конкуренцията, но не работи в най-добрия интерес на обществото като цяло“, изтъкват от А1.

От PPF обръщат внимание на регионалното разпределение: „Vivacom ще контролира близо 70% и 50% от пазара на достъп до интернет съответно в област Русе и областите Варна, Разград, Силистра и София-град“.

„Нетуоркс-България“ ЕООД, „ТВН Дистрибуция България“ ЕООД и „Телко Инфраструктури“ ЕООД са 100% собственост на частното лице Свилен Максимов. „Онлайн Директ“ ЕООД е изцяло притежавано дъщерно дружество на „Нетуоркс-България“.

Русенската „Нетуоркс“ има добре развита мрежа и дистрибуция в региона. Компанията предлага интернет и телевизия на крайните клиенти и редица услуги за бизнеса, като видеонаблюдение, колокиране на оборудване, IT сервиз, облачни услуги и други. Операторът е добре известен в Северна България, където оперира в десетки населени места.

И А1, и Yettel напомнят и за притесненията около придобиването на „Булсатком“ от собственика на Vivacom, което „създава още по-сериозен риск да се засилят пазарните позиции на един играч в ущърб на конкурентите и потребителите“. Телекомът вече е сигнализирал Европейската комисия за „опасенията си по повод скритото изкупуване на Булсатком от United Group“.

Yettel отвори нова глава в сагата за собствеността на „Булсатком“

„Ролята на държавата и регулаторите на индустрията е да намерят най-добрия баланс между нуждите на бизнеса и клиентите, а описаното поведение на участниците на пазара създава риск от монопол, от който потърпевши ще бъдат качеството и цените на услугите за крайните потребители“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024