ABBA пуснаха първи песни от 40 г. насам, Джордж Лукас им помага за концерт в Лондон през 2022 Снимка: © Getty Images

Легендарната шведска поп група ABBA ще издаде първия си студиен албум от 40 години насам.

„Abba Voyage“ ще излезе на 5 ноември, а през 2022 г. Агнета Фелтског, Бьорн Улвеус, Бени Андерсон и Ани-Фрид Лингстад ще изненадат феновете си с „революционен концерт“ в Лондон. Там членовете на ABBA ще бъдат пресъздадени с виртуални аватари, които ще изпълняват хитовете им като „Mamma Mia“, „Waterloo“ и други.

Квартетът е основан през 1972 в Стокхолм и се превърна в един от най-големите феномени в историята на популярната музика, класирайки хитовете си на върховете на чартовете през 70-те и 80-те. ABBA се разделиха през 1982, но от 2018 отново работят заедно.

Първоначално целта им е била да организират виртуалното шоу, но когато са влезли в студиото, плановете са се променили. „За старт изпълнихме само две песни, но после си казахме: „Е, може би ще трябва да запишем и няколко други“, разкри Бени Андерсон.

В крайна сметка групата е записала 10, като две от тях бяха представени на официална пресконференция в четвъртък, излъчвана онлайн по целия свят.

„I Still Have Faith In You“ е нежна пиано балада, в която се пее за връзката между четиримата членове на групата. „Когато Бени изпълни мелодията, знаех, че това е за нас“, обясни как се е зародила песента Бьорн Улвеус. „Нито едно въображение не може да измисли нещо такова – да пуснем нов албум след 40 години и все още да сме най-добри приятели, да се наслаждаваме на компанията си и да изпитваме истинска лоялност един към друг“.

Втората песен, която от ABBA представиха, е „Don’t Shut Me Down“. Тя наподобява много на класиката „The Day Before You Came“, в която една жена се завръща при партньора си години след като си е тръгнала.

„Помоли ме да не напускам. Ето ме отново тук, все още те обичам“, пеят Агнета и Ани-Фрид.

И двете песни са включени в „Abba Voyage“, който ще се цели в музикалните пазари около Коледа. Поради тази причина в албума има коледна мелодия, а също и няколко поп парчета, обявиха от ABBA.

„Мисля, че дадохме най-доброто, което успяхме, предвид възрастта ни“, каза 74-годишният Бени Андерсон. Агнета е най-младият член на ABBA – на 71 години. Бьорн Улвеус навърши 76, а Ани-Фрид е на 75 г.

Завръщането на групата изглеждаше невъзможно години наред, особено през 2000 г., когато шведите отказаха 1 млрд. долара, за да направят турне. В интервю за BBC през 2013 Агнета каза, че би предпочела да остави ABBA в миналото, тъй като членовете на групата остаряват и всеки води напълно различен живот от останалите.

„Студиото за записи на Бени обаче е толкова приятна и сигурна среда. Без да го осъзнавам напълно, вече се наслаждавах“, каза тя.

„Беше толкова забавно отново да бъдем заедно в студиото и да чуем как Фрида и Агнета пак запяват“, добави Бени, цитиран от BBC.

Пианистът обаче призна, че е бил изключително нервен преди първата сесия записи. „Пет минути преди да дойдат, си помислих: „Трябваше да ги попитам дали все още могат да пеят“. Оказа се, че могат. Ще се уверите, щом чуете песните“.

Новите парчета на шведската група ще бъдат представени и на виртуален концерт, който също е озаглавен „Abba Voyage“. Той ще се проведе догодина на специално изградена арена в източен Лондон с 3000 седящи места.

Концертът ще продължи шест дни, но изпълнителите няма да са истинските членове на ABBA, а техни дигитални версии. Ще има група, която ще свири на живо, и заедно с аватарите, които ще са с гласовете на квартета, ще изпълнят 22 от най-големите им хитове.

Билетите ще бъдат пуснати в продажба на 7 септември, като началната им цена е 21 паунда. Първият концерт ще е на 27 май 2022 г.

Феновете вече наричат виртуалните версии „Абба-тари“. Те са по проект на Industrial Light and Magic – компания за визуални ефекти, основана от създателя на „Междузвездни войни“ Джордж Лукас.

По задачата да изградят максимално добри аватари са работили над 850 души. По време на подготовката на шоуто са били използвани специални сензори от 160 камери, които са записали движенията на вече възрастните музиканти, за да накарат младите им копия да се движат възможно най-реалистично.

„Когато видите шоуто, ще се убедите, че това не са четирима души, претендиращи, че са ABBA. Те всъщност са ABBA“, каза продуцентът Лудвиг Андерсон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024