Абитуриенти от приемни семейства празнуваха във „Вечерта на успелите“, организирана от А1 и НАПГ Снимка: © А1

За седма поредна година абитуриенти от приемни семейства отбелязаха успешното завършване на средното си образование във „Вечерта на успелите“.

Специалното тържество се организира традиционно от А1 и Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ). В присъствието на своите приемни родители 13 абитуриенти отпразнуваха бала си заедно с приятели на каузата, сред които представители на институциите, неправителствения сектор и шоу бизнеса.

Младежите са завършили различни училища от цяла България.

Част от тях живеят с приемните си семейства в областни градове като Стара Загора, Перник, Разград, Смолян, а други са от по-малки населени места като Панагюрище, Дряново, Нови Пазар, селата Климентово, Арчар, Люлин, Езерче, Виево, и Памукчии.

Професиите, към които се стремят варират от медицинска сестра, фризьор, камериерка и полицай, до компютърен специалист, актриса, програмист, фотограф.

Всеки от зрелостниците получи смарт часовник от А1.

„Вечерта на успелите се превърна в традиция, с която празнуваме личния Еверест на всяко от децата тук днес. Въпреки трудния старт, те преминават устремено през препятствията на живота, благодарение на волята си и обичта и грижата на своите приемни родители. Благодаря на всички приятели на каузата на приемната грижата за това, че заедно създаваме възможност за ново начало и бляскаво бъдеще на повече деца с трудна съдба,“ коментира Нина Неделчева-Георгиева от „Корпоративни комуникации“ на А1 България.

Александър Миланов, изпълнителен директор на Националната асоциация за приемна грижа, приветства абитуриентите и техните приемни родители по време на официалното откриване: „Поздравявам младите хора за това, че въпреки трудния старт в живота, те се справят с препятствията по пътя с помощта и грижата на своите приемни родители. Когато има хора, които им дават толкова любов, това помага да се стопи болката и да се превъзмогне несправедливостта на предизвикателното начало. Адмирации и за техните приемни родители, които с грижата си спасяват детството и създава личности.“

Поздравления за участниците във „Вечерта на успелите“ и техните приемни родители отправиха и публични личности, силно ангажирани с темите за образованието и децата.

Сред тях бяха бившият министър на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и народните представители Деница Сачева, председател на Комисията по труда и социалната политика в последното Народно събрание, Елисавета Белобрадова, заместник-председател на Комисията по образованието и науката, както и заместник-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ивайла Касърова.

Орлин Павлов, Николаос Цитиридис и Валерия Войкова, полуфиналист от „Гласът на България“ също се включиха в празника на децата от приемна грижа.

Вечерта на успелите за отбелязване на завършването на средно образование на деца, отгледани в приемна грижа, е част от традиционната подкрепа на А1 за каузата за осигуряване на позитивна семейна среда за повече деца в страната. В последните над 10 години инвестицията на А1 в каузата надвишава половин милион лева под различни форми на финансиране.

Наред с провеждането на ежегодни национални лагери за приемни деца и тийнейджъри, осигуряване на образователни пособия за учениците от приемни семейства, и насоки и кариерно консултиране за младежи, А1 подкрепя и церемонии за принос в приемната грижа и годишни срещи на приемните родители.

А1 инвестира и близо 100 000 лева в подкрепа на икономически уязвими семейства за предотвратяване на раздялата между биологичните родители и децата им чрез инициативата „Родители+“.

Като част от нея за 2020 и 2021 организираните от НАПГ и финансирани от А1 дейности осигуриха финансова и емоционална подкрепа на над 400 уязвими семейства, така че да се предотврати раздялата между биологичните деца и родители.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024