Абрамович продава имотите си в Лондон и спешно търси нов собственик на "Челси" Снимка: © foxtons.co.uk

Руският олигарх Роман Абрамович "е ужасен от опасността да бъде санкциониран" и е започнал да разпродава собствеността си във Великобритания. Това каза депутатът от Лейбъристката партия Крис Брайънт по време на заседание на британския парламент.

Междувременно швейцарският милиардер Хансйорг Вис твърди, че е получил оферта от Абрамович за покупка на лондонския клуб "Челси", чийто собственик е руският бизнесмен. Само преди няколко дни той се отказа от прякото му управление и го прехвърли на благотворителен тръст към футболния отбор, но все още продължава да притежава 100% от „Челси“ през британската си компания Fordstam Limited.

В интервю за швейцарския Blick 86-годишният Хансйорг Вис заявява, че има интерес към клуба на Абрамович, но би влязъл в собствеността само като част от консорциум.

"Абрамович се опитва да продаде всички свои вили в Англия, иска и да се отърве бързо от "Челси". Аз и още трима души получихме оферта във вторник да купим "Челси" от Абрамович. Сега трябва да изчакам 4-5 дни. Абрамович иска твърде много към момента", казва Вис, който е бивш мажоритарен собственик на компанията за медицински изделия Synthes.

Швейцарският предприемач посочва, че футболният клуб дължи на Абрамович 2 милиарда паунда, но "Челси" няма пари".

"Това, което мога да кажа е, че определено не бих влязъл в клуба сам. Ако купя "Челси", това ще се случи с консорциум от 6 до 7 инвеститори", казва Вис.

Междувременно изказванията на британския депутат Крис Брайънт потвърждават, че Абрамович се опитва бързо да се освободи от активите си на Острова, преди върху него да бъдат наложени евентуални санкции заради войната в Украйна и близостта му с Владимир Путин.

Критиците на кабинета на Борис Джонсън го обвиняват в това, че забавя мерките срещу Абрамович, за да може той да получи възнаграждение в замяна на отказа си от недвижимо имущество в страната - вместо активите му да бъдат замразени незабавно.

Абрамович притежава имение в богатия лондонски район Кенсингтън недалеч от едноименния дворец, който е официалната резиденция на принц Уилям и Кейт Мидълтън. Сградата се намира на улица между няколко посолства и се охранява от всички страни, посочва Daily Mail. Само този имот е оценен на 150 млн. паунда. Роман Абрамович притежава още триетажен пентаус в една от кулите на комплекса Chelsea Waterfront в Лондон.

Олигархът е собственик на "Челси" от 2003 г. насам. Без да е записан в изричен санкционен списък, от 2018 г. той остана без британска виза в резултат на обтягането на отношенията между Лондон и Москва след опита за отравяне на Сергей Скрипал с новичок в Солсбъри.

Абрамович реши да се сдобие с паспорти от Израел и Португалия, за да има достъп до Европа и Великобритания. Той е 12-тият човек по богатство в Русия.

 Навални vs. Абрамович: Защо държава от НАТО даде паспорт на олигарха на Путин? Навални vs. Абрамович: Защо държава от НАТО даде паспорт на олигарха на Путин?

Руските милиардери, които се разграничиха от войната на Путин в Украйна Руските милиардери, които се разграничиха от войната на Путин в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024