Абрамович: Продавам "Челси", приходите отиват за жертвите на войната в Украйна Снимка: © Getty Images

След поредица от спекулации около собствеността на "Челси", руският олигарх Роман Абрамович обяви, че официално ще продаде лондонския футболен клуб. 55-годишният бизнесмен обещава, че нетните приходи от продажбата ще отидат за подпомагане на семействата на жертвите на войната в Украйна.

"Бих искал да отговоря на спекулациите в медиите през последните няколко дни във връзка с моята собственост върху ФК "Челси". Винаги съм вземал решения с оглед най-добрия интерес на клуба. Ето защо в настоящата ситуация взех решение да ПРОДАМ клуба, тъй като вярвам, че това е в най-добрия интерес на отбора, феновете, служителите, както и на спонсорите и партньорите", пише Абрамович в официално изявление.

Той заявява, че продажбата няма да бъде ускорена, а ще следва надлежна процедура. Собственикът твърди, че няма да иска връщане на каквито и да било заеми.

Абрамович: Продавам "Челси", приходите отиват за жертвите на войната в Украйна

"За мен това никога не е било свързано с бизнес или пари, а с чиста страст към играта и клуба. Инструктирал съм екипа си да създаде благотворителна фондация, в която да бъдат дарени всички нетни приходи от продажбата. Фондацията ще бъде в полза на всички жертви на войната в Украйна. Това включва осигуряване на критично важни средства за спешните и непосредствени нужди на жертвите (б.а. - вероятно няма предвид буквалния смисъл на думата "жертва"), както и подпомагане на дългосрочната работа по възстановяването", пише Абрамович.

"Моля, знайте, че това беше изключително трудно решение и ми е болно да се разделя с клуба по този начин. Вярвам обаче, че това е в най-добрия интерес на ФК "Челси", добавя той.

Роман Абрамович закупи лондонския отбор през юни 2003 г. Той притежава 100% от „Челси“ през британската си компания Fordstam Limited.

Под негово управление "сините" спечелиха 18 значими трофея, в това число 2 пъти Шампионската лига (те са актуалният шампион), 2 пъти Лига Европа и пет пъти Висшата лига.

След началото на инвазията на Русия в Украйна вниманието в Англия бе насочено към неговите връзки с Владимир Путин. Собственикът на "Челси" има забрана да влиза във Великобритания от известно време, а сега се заговори и за конфискуване на имотите му на Острова. В сряда швейцарският милиардер Хансьорг Вис разкри, че е получил оферта да закупи "сините" от Лондон.

"Надявам се, че ще мога да посетя "Стамфорд Бридж" за последен път, за да се сбогувам лично с всички вас. За мен беше привилегия цял живот да бъда част от ФК "Челси" и се гордея с всичките ни съвместни постижения. "Челси" и неговите привърженици винаги ще бъдат в сърцето ми", пише Абрамович.


Абрамович продава имотите си в Лондон и спешно търси нов собственик на "Челси" Абрамович продава имотите си в Лондон и спешно търси нов собственик на "Челси"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023