Абсурдът на Избори 2024: Стотици членове на СИК са подменени в последния момент Снимка: © Булевард България

Повече от 800 членове на секционни избирателни комисии са били сменени в последния ден преди изборите - най-много са те в Благоевград, на второ място по откази е Монтана.

В област Благоевград са се отказали около 500 души, като според ръководителя на местната Районна избирателна комисия Мартин Бусаров, става дума за 20% от секциите.

Новопосочените членове не са преминавали през надлежното обучение, което създава сериозни съмнения за това доколко качествено ще си свършат работата.

“Няма посочени мотиви за отказалите се, ние вчера сме направили собствено разследване, защото имаме контакти по общините, отказват се заради големия обем на работа, която трябва да се извърши, когато отиват да получат книжа - материали, да запечатат секциите и да установят, че имат два списъка, много бюлетини с два вида избор, повечето членове се отказват не искат да се занимават с този обем работа“, казва Мартин Бусаров, председател на РИК- Благоевград.

В Монтана подменените членове на комисии са близо 300 души.

Според БНТ - молби за подмяна на членове са получавани буквално до началото на изборния ден.

Съставите на секционните комисии се формират като номинации на партиите с представители в Народното събрание - ГЕРБ-СДС, Продължаваме промяната-Демократична България, ДПС, БСП за България, Възраждане, Има такъв народ.

Броят на членовете е между 5 и 9 в зависимост от големината на секцията.

Всеки от тях получава заплащане - по 234 лв. за член и 275 лв. за председателя, като за участие в предварителното обучение се плаща по още 20 лв., а за допълнителната работа по подготовката на секцията в деня преди изборите - по 15 лв.

Хората, които предават протоколите в районните избирателни комисии след края на изборния ден, получават допълнително заплащане от 25 лв.

Обучението на секционните комисии се организира от Районните избирателни комисии (РИК). Практиката е по време на обучението да участват - онлайн или присъствено, поне трима представители от една комисия, като сред тях е председателят.

Политическите партии, които ги номинират, също могат да провеждат допълнително обучение, като подготвят своя изборна администрация, но това не се изисква по закон.

Остава неясно как са подбирани кандидатите им за секционни комисии, ако масово са решили да се освободят от отговорност в последния момент.

Председателят на Българския институт по метрология (БИМ) Снежана Спасова е била освободена от длъжност. Институтът отговаря за сертифицирането на машините за гласуване и удостоверяването на тяхната изправност. Говорителят на ЦИК: Крайно време е за санкции на членове на СИК, които не си вършат работата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024