Адел Енел: Звездата, която напусна френското кино, за да оглави радикален протест

Адел Енел напусна киното със скандал, а след 3 години мълчание най-после е готова да говори.

През февруари 2020 г. Енел се превръща в новината на нощта, в която Френската академия раздава най-престижните си награди "Сезар". Младата актриса печели отличието за ролята си в "Портрет на момичето в пламъци", но не това е поводът за смущенията в залата в Париж.

Всички камери проследяват как Адел Енел става и напуска възмутено, когато идва ред на наградата за режисура. След нея излизат още няколко от гостите на "Сезар", a медиите наричат церемонията "най-хаотичната в историята".

Причината: сред номинираните е "Офицер и шпионин" на Роман Полански. Режисьорът живее в изгнание от над 45 години заради присъда за сексуално насилие над непълнолетно момиче в САЩ.

Адел Енел има свой личен мотив за бунта - реабилитирането на Полански е повод да преживява собствената си травма отново и отново.

Кариерата ѝ в киното започва още когато тя е на 12-годишна възраст, а дебютът ѝ в "Les diables" я поставя в позиция на жертва заради сексуален тормоз от страна на режисьора Кристоф Руджа.

Едва през 2019 г. - в разгара на MeToo-движенито - тя разказва публично за това, че по-възрастният мъж си е позволявал да я опипва и да я целува. През 2020 г. Руджа беше арестуван заради криминално разследване по сигнала на Енел, но година по-късно беше пуснат на свобода, без развитие по процеса.

Днес Адел Енел отказва да се занимава с кино, като обвинява френската индустрия за това, че се отнася със "самодоволство" спрямо обвиненията срещу знаменити нейни представители.

Отказва да участва в наградите "Сезар" през 2021 г., а в последните месеци е забелязвана на няколко политически демонстрации - от протести срещу полицейското насилие, през екологични демонстрации, до стачки срещу пенсионната реформа на Еманюел Макрон.

Енел публикува писмо в списанието Telerama, в което обвързва протеста си не само със сексуалните насилници, но и с "цялостния смъртоносен, расистки, екоциден световен ред".

Актрисата обвинява колегите си - кинематографи в това, че защитават хора като Жерар Депардийо (обвинен в сексуално насилие от 30 жени) и Роман Полански, защото "са притеснени от това, че жертвите вдигат прекалено мнго шум.

"Предпочитат да продължим да изчезваме и да умираме мълчаливо. Готови са на всичко, за да защитят началниците си - насилници, онези, които са толкова богати, че си въобразяват, че са по-висши същества", пише Адел Енел.

Актрисата обвинява "последователите" на "лоботомизираните ултрабогати" хора в света за това, че налагат манипулативното схващане, че "бедните са бедни, жените са насилвани, и това е жалко, но не е по вина на богатите, нито на системата, която те експлоатират".

"А голямата индустрия произвежда хомеопатична доза филми за героични бедняци и за изключителни жени, като пак печелят пари на наш гръб, без да дадат сила на нашето движение. За да може светът да си стои на мястото. Отново повтарям: това е срамота", пише Енел.

Тя критикува комерсиалната кино-индустрия в "дистанцираност, празнота и жестокост", но не се е отказала да прави изкуство и работи по свои проекти с хореографа и режисьор Жизел Виен.

"Изправена пред монопола над свободното слово и финансите на буржоазията, нямам други оръжия освен тялото и морала си. Cancel Culture от първо лице - вие имате пари, власт и цялата слава, но нямате мен като свой зрител. Изключвам ви от своя свят. Напускам, обявявам стачка, присъединявам се към моите другари, за да търся смисъла и първичното достойнство над парите и властта", пише тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024