Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие Снимка: © Getty Images

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания, за която се твърди, че омаловажава нападението на "Хамас" над Израел от 7 октомври миналата година.

Преди дни германската компания пусна на пазара маратонка, която напомня на модел от Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. На 5 септември тогава палестинската терористична организация "Черният септември" взема за заложници единадесет членове от израелския олимпийски отбор, които впоследствие загиват. С деянието си похитителите искат освобождаването на 200 палестински затворници от Израел.

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

Критики предизвика и изборът за лице на кампанията - това е моделът Бела Хадид.

Хадид е с палестински корени и в миналото често е участвала в пропалестински протести. Тя често е обвинявана в разпространение на антиизраелски лозунги.

След медиен натиск от Adidas коментираха общественото недоволство и поднесоха извинение на засегнатите.

Няколко дни по-късно обаче международни медии съобщиха, че Хадид обмисля да предприеме правни действия срещу Adidas за изтеглянето на кампанията.

В отговор на спекулациите световният бранд за обувки публикува нова позиция, но този път с извинение, насочено към популярния модел.

Извиняваме се и на нашите партньори Бела Хадид, ASAP Nast, Жул Кунде (другите лица на рекламата - бел. ред) и други за всяко негативно въздействие върху тях и преразглеждаме кампанията“, гласи лаконичното съобщение.

Действията на Adidas спрямо Хадид бяха поставени под въпрос и в рамките на подкаста на WNK (Wynk Music). В конкретния епизод британско-американския телевизионен водещ Мехди Хасан разговаря със сестрата на модела - Алана.

Докато тя отказа да коментира темата с аргумента, че самата Хадид все още не е излязла с официално изявление, Хасан беше далеч по-остър в думите си - според него решението на Adidas да отстрани Хадид от кампанията е проява на „антипалестински фанатизъм“.

„Идеята, че можеш да кажеш на палестински модел, който не е роден през 1972 г., че не може да рекламира маратонки, свързани с Олимпийските игри през 1972 г., защото палестинците са извършили терористични актове на тези Олимпийски игри... Единственото общо, което (двете неща) имат помежду си, е, че става дума за палестинци, което е определението за фанатизъм. Това е определението за расизъм“, каза той.


Кампания на Adidas с Бела Хадид предизвика призиви за бойкот на марката

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024