Адвокат: 19-годишно момиче е било пребито от полицаи на протеста срещу БФС Снимка: © Getty Images

Момиче на 19 години е било пребито от полицаи в градинката на църквата „Свети Седмочисленици”. Това каза тази сутрин в ефира на bTV адвокат Полина Велчева, която защитава част от ранените протестиращи по време на протеста срещу БФС.

Тя е повалена на земята. Четирима полицаи с маски са я били. Един я е държал за косата, докато друг я удря в корема. Когато тя е отведена в Първо РПУ, един от полицаите ѝ казва, че още ще я бие и ще я качи на четвъртия етаж, за да я смачка“, обяснява Велчева.

Юристката също е участвала в протеста и е свидетел, че на него са присъствали и други жени, деца и млади хора, които не са ултраси от агитките, а мирни граждани, дошли да изразят протеста си.

Според нея Жандармерията е прибързала с безпрецедентната употреба на водното оръдие, която доведе и до рязката ескалация на напрежението.

Непосредствено след безпрецедентната демонстрация срещу ръководството на БФС в четвъртък, в социалните мрежи започнаха да се разпространяват видеа, които показват множество случаи на полицейско насилие и превишаване на правата от органите на реда.

„С мен се свърза момче, което случайно преминава. Той не е футболен фен. Каза, че са били около 30-40 души. Не са били с качулки, виждат се лицата им. Изпълнявали са всички полицейски разпореждания. Всички са легнали. Това, което той ми обясни, е, че част от момчетата са били бити и преди това. Лягат един върху друг и са започнали да ги бият“, заявява адвокатката.

Момчетата не са арестувани за нищо - само са им проверили личните карти, след като вече са ги пребили с полицейски палки.

"Това не са дисциплинарни нарушения, а престъпления", каза тя.

14-годишно момче е било сред задържаните в Първо районно, много от останалите са били ученици в 11-12 клас.

Данни за полицейски произвол има и от заведението до Спортната палата, където полицаи са нахлули, и без да искат документ за самоличност, са започнали да удрят с палки клиенти, заявява Велева и допълва, че „дори да има оперативна информация, че лицата, които са запалили полицейския бус са вътре, това не е начинът да бъдат задържани“.

Протестът се случи по време на мача между България и Унгария при изключително засилени мерки за сигурност. Полицията използва водно оръдие, за да отблъсне протестиращите, когато се стигна до ескалация на напрежението.

Новите данни за полицейско насилие идват на фона на изказването на вътрешния министър, че „МВР като цяло се е справило със ситуацията“.

„Оставам на поста, защото считам, че аз и хората с които работя, ние се справихме и не допуснахме да има човешки жертви,“ заяви Калин Стоянов в ефира на Nova през уикенда.

В четвъртък, докато София беше в пламъци, Стоянов бил на кино –присъствал на откриването на "Киномания" на премиерата на филма "Уроците на Блага".

Вътрешният министър все пак призна, че е видял видео клипчета с превишаване на правата на полицейски служители и полицейско насилие, срещу което поведение „категорично е против“.

Главна дирекция "Национална полиция" и инспекторатът към МВР правят пълна проверка. „Ако установят, че е извършено престъпление от страна на полицейските служители, ще бъде сезирана и прокуратурата всеки, който е превишил своите правомощия ще понесе отговорност, включително наказателна“, заяви Стоянов.

В понеделник - на петия ден след размириците, от прокуратурата съобщиха, че се водят две досъдебни производства за полицейско насилие - едното по сигнал на пострадал, а другото - след като държавното обвинение се е самосезирало по медийни публикации. Разследванията за нанасяне на телесна повреда и са в Софийската районна прокуратура.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024
Важно днес

Васил Божков излезе от ареста срещу гаранция и се регистрира в ЦИК за вота "2 в 1"

Божков ще е водач на две листи за Народно събрание и на тази за ЕП

14:00 - 07.05.2024