Случаят Евгения: Свекърът-убиец е бил в същото здравословно състояние, когато е помагал на сина си

"Този човек е бил с това здравословно състояние тогава, когато е следял снаха си, защото има такива данни, има такива свидетелски показания, че са видели неговия джип, с който я е следял. Този човек е бил в това здравословно състояние тогава, когато е помагал на сина си да я увият във фолиото и когато е носел този куфар и го е извърлил в хвостохранилището".

Това каза адвокат Ивайло Найденов, който защитава в съда близките на Евгения Владимирова, в предаването "На фокус" с Лора Крумова по Нова. Изказването на адвоката е по повод освобождаването от Апелативния съд на Пламен Владимиров, свекъра на убитата през 2022 г. Евгения, с позоваване на неговото здравословно състояние.

В петък Софийският апелативен съд (САС) пусна на свобода срещу парична гаранция от 5 хил. лв. бащата на убиеца. Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване.

"Вината на Пламен Владимиров е по-висока дори от вината на Орлин Владимиров. Да, той върши едно престъпление, но Пламен Владимиров е знаел и е имал разговори със сина си. Пламен Владимиров не го е спрял", посочи още Найденов.

Той изтъкна, че има доказателства, приложени в делото, че още година и половина преди извършването на убийството Орлин е коментирал със свои приятели, че ако Евгения се разведе с него, ще я убие.

"Орлин е комуникирал с баща си, той е ходил сутринта до Перник, уж, че трябва да занесе книги, които пречели, в един шкаф. Това е само една защитна теза, той е комуникирал с баща си и, хитро - телефоните не са били с тях", допълни адвокатът.

Георги Георгиев, приятел на Евгения, който също беше в студиото на Нова, зададе в ефира въпрос какво би изживяло детето на жертвата, ако присъдата на Орлин бъде намалена от доживотна на 20 години и ако бъде пуснат предсрочно след 10, за добро поведение, а той поиска обратно родителските си права.

"Представяте ли си, ако чадърът, който е разперен над бащата-убиец, се разпери и над сина-убиец и Апелативният съд, каквито лоши индикации има, намали присъдата и той поиска да възстанови родителските си права? Представяте ли си това дете какъв кошмар трябва да изживее отново", попита той.

Според адв. Найденов единствената адекватна присъда е доживотен затвор. Предстоят още две инстанции по делото.

"Има един пропуск в закона", каза той. "Частното обвинение няма тези механизми, за да може то да участва дейно. Имахме различия с държавното обвинение за присъдата за Пламен Владимиров. Прокурорът поиска между 15 и 20 години, аз като довереник на ищеца поисках най-тежкото наказание. Той практически е съучастник като е извършвал активни действия по увиването с фолиото и премахването на тялото", заяви юристът.

"Тези мерки за процесуална принуда трябва да бъдат в открито съдебно заседание", заключи той.

Найденов потвърди, че вещите лица не могат да кажат категорично дали когато Пламен се появява в апартамента, Евгения е била вече мъртва.

"Удушаването може да се получи от това, че е увита във въпросното тиксо", каза още той.

"Майката и бащата на Евгения са съсипани, след толкова тежка съдебна битка - такъв шок, след такава присъда на първа инстанция изведнъж бащата – убиец да бъде освободен под парична гаранция от 5000 лв.", изрази възмущението си Георгиев.

Той също запита защо заседанието е било закрито.

"Остават съмненията, че има нещо нередно или силно влияние на Държавна сигурност, тъй като бащата - убиец е бил служител там. Дали не спасяват все още остатъците от ДС в сегашната власт", каза той.

Решението на съда в петък предизвика моментални протести.

Близките на убитата Евгения излязоха на протест след пускането на съучастника на свобода


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024