„Сега не е време за отмъщение. Трябва да простим“ – това са били думите на близките на Милен Цветков, предадени от техния адвокат Менко Менков в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„Тяхното желание е подобни инциденти да не се случват. В скръбта си те казаха: „Сега не е време за отмъщение. Трябва да простим“. Изисква се огромна сила да го кажеш, а те го сториха пред мен“, сподели адвокат Менков.

Популярният телевизионен водещ Милен Цветков загина в катастрофа в София на Великден. Тежкият инцидент стана край столичния мол "Парадайс" при сблъсък между два автомобила. Милен е спрял на червен светофар, когато отзад го удря кола, управлявана от 22-годишния шофьор Кристиан Николов. Той е обвинен за извършване на умишлено престъпление.

Случаят е особено тежък, тъй като деецът е управлявал моторно превозно средство след употреба на различни видове наркотични вещества –амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам.

Водачът, причинил смъртта на Милен Цветков, е приел дрогата в рамките на 24 часа преди трагедията и това означава, че е бил под нейно въздействие, смята Менко Менков, позовавайки се на експертизата. Той нарече случая „професионална употреба на наркотици“, тъй като имало приемане на три наркотика и отделно на вещество за успокояване.

„Искам да поздравя наблюдаващия и разследващия прокурор за обвинението, което повдигнаха за умишлено причиняване на смъртта на Милен Цветков“, каза адвокатът. Той бе запитан дали това обвинение е по-трудно за доказване в съда и отговори, че „евентуален умисъл“ е напълно доказуем заради наличието на наркотици в кръвта на извършителя. 

Менков смята още, че Кристиан Николов може да бъде подведен и под отговорност за противозаконно отнемане на моторно превозно средство. Той се позова на изказванията на адвоката на неговата майка Десислава Пешева-Николова. Преди дни Константин Симеонов разкри, че Николов е взел автомобила на майка си без разрешение.

Увеличаването на наказанията в подобни случаи няма да доведе до намаляването на катастрофите по пътищата, смята Менков. „Те не действат възпиращо, както се вижда от досегашния ни опит. Занимаваме се само с увеличаване на репресията, а трябва да се опитваме да предотвратяваме подобни престъпления с възпитателни мерки“, каза той.

В момента в Народното събрание има внесен законопроект за увеличаване на наказанията при умишлени престъпления. Той още не е приет, но дори и да бъде, това няма да се отнесе към извършителя, обясни адвокат Менков. Причината е, че чл. 2 на Наказателния кодекс гласи: „За всяко престъпление се прилага онзи закон, който е бил в сила по време на извършването му. Ако до влизане на присъдата в сила последват различни закони, прилага се законът, който е най-благоприятен за дееца“.

„Наказанията за този вид престъпления са сериозни“, съобщи адвокатът на близките на Милен Цветков.

Оригиналното обвинение срещу Николов беше за причиняване на смърт по непредпазливост под влияние на наркотични вещества, престъпление, което се наказва с между 3 и 15 години лишаване от свобода. Наказанието по новия състав обаче – за умишлено престъпление, е от лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Менков споделя, че в практиката си рядко дава обещания, но когато го прави, ги спазва. Сподели, че е дал обещание на близките на починалия журналист, че „законът ще възтържествува“. Адвокатът каза, че с Милен Цветков са се познавали от дълги години и за него това ще бъде един „изключително емоционален процес“.

„Това е една морална кауза, която трябва да отстояваме, тъй като човешкият живот е най-голямата ценност. Този казус не трябва да остава, защото е загубил живота си един от най-известните български журналисти, а за да направим така, както казват неговите близки - подобни неща да не се случват“, каза Менко Менков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори