Адвокатът на Бобокови: Няма доказателства, които свързват бизнеса на братя Бобокови с италианския боклук

"В обвиненията срещу братя Бобокови, в доказателствата срещу братя Бобокови - няма нито една думичка, нито едно годно доказателство, което да свързва бизнеса на братя Бобокови с този прословут италиански боклук, който заля България през миналата година", каза адвокатът на братя Бобокови Илиян Василев в интервю за предаването "120 минути" по bTV.

Юристът се възползва от националния ефир, за да се обърне към медии, които от сутринта подгрявали за участието му в предаването и "се опитват да го скарат" с Бойко Борисов и Делян Пеевски. Той уточни, че има предвид конкретно определен сайт, който се изживява като "официоз". Изясни, че няма напрежение между него и премиера, като двамата не са се виждали от 10 години, а за Пеевски каза:

"Господин Пеевски е показал през годините, че има изключителна сила и изключителна воля. И няма нищо по-хубаво за народа на България, ако тази сила и тази воля бъдат използвани именно за доброто на българския народ."

"Лично за мен, едно от най-приятните неща, които съм изживявал беше, когато видях Делян Пеевски да удря с юмрук трибуната на Народното събрание и да казва на всесилния тогава Цветан Цветанов: "Не ми се правете, защото лично ще се разправя с вас". Ако българският народ се обърне към своите управляващи с думите "не ни се правете, защото лично ще се разправим с вас", животът тук ще стане по-хубав", каза адвокат Василев.

Той отрече да има нещо общо с Васил Божков или със защитата му, в което, по негови думи, е обвиняван от медии.

Причината Илиян Василев да бъде поканен в предаването е отвореното писмо, което в четвъртък той изпрати до медиите и в което отправи обвинения към прокуратурата и специализирания съд. Там "независимост никога не е имало" и преобладаващата част от работещите "отдавна са загубили идентичност, забравили са, че са юристи и магистрати и са се превърнали в оръдия на чужда воля", се казва в писмото.

Запитан от водещия Светослав Иванов защо е написал това писмо, адвокатът припомни последното изречение от романа "Под игото": "тоя луд беше единственият, който се осмели да протестира".

"Когато има някакво безобразие, никой не се осмелява да протестира освен лудите. И затова поне аз съм се зарекъл за себе си - когато видя безобразие, никога не си мълча."

На въпрос на водещия какво има на снимката на гърба на списъка, публикуван от прокуратурата, адвокатът отговори: "Това е изкуствено създаден фон, който няма никаква стойност."

Става дума за цветна снимка, на гърба на която има изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари - 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева. Споруд прокуратурата снимката е иззета от апартамента на А.Б. (най-вероятно Атанас Бобоков).

Адвокатът обясни, че отпадъкът, който Бобокови са внасяли в България от завода си в Италия е оловна скрап за преработка:

"Чухте ли какво каза прокурора - той каза "Те в Италия имат завод". Извинете, какво недостойно има братя Бобокови да имат завод в Италия? Какво недостойно и престъпно има този завод да акумулира огромни количества оловна скрап и да внасят тази оловна скрап в България, за да я преработват? За да я преработват, не да я изхвърлят в канавките. Това, което те са внасяли в страната, няма нищо общо с онези камари, които се даваха по телевизията. Става въпрос за съвършено различен тип боклук и отпадък."

Премиерът Борисов каза "какво иска Божков - не сме му взели нито завод нито фабрика", припомни адвокат Василев, а сега фабриката (на братя Бобокови - б.р.) се унищожава и 1500 човека остават на улицата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев поиска парламента да освободи паркинга до "Александър Невски"

Депутатите продължават да ползват зоната край храма

19:58 - 08.12.2023
Важно днес

Христо Хинков: Ще подам оставка, ако одитът на "Пирогов" не е верен

Хинков определи поведението на депутатите от ГЕРБ и ДПС в Народното събрание като "безпрецедентен случай".

18:38 - 08.12.2023
Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023