В бележките на Петя Банкова има данни, че пари от кокаина в Бургас са били за купуване на избори, казва адвокатката ѝ

Директорът на агенция „Минитници“ Петя Банкова не е била задържана официално, но все още се намира в сградата на Комисията за противодействие на корупцията (КПК). Това стана ясно от думите на нейния адвокат Аделина Натина.

Когато искаш да бъде задържано едно лице, но нямаш заповед за задържане за 24 часа, на всеки 2-3 часа се дава призовка,“ каза Натина по bTV. По думите ѝ нямат никаква информация за какво е разследването, нито кои са останалите задържани, но Банкова е получила "достатъчно призовки".

Вчера БНР съобщи, че са задържани общо седем души, като се позова на прокуратурата, но официална информация се очаква днес.

При акцията вчера са били претърсени домът и офисът на Банкова.

При претърсванията не са открити пари, каквито са били търсени. Иззети от дома ѝ са бележки по чужди езици и договор за кредит на съпруга ѝ, а от офиса на Банкова са иззети бележки, където тя си описвала планове за разбиване на действащи контрабандни и корупционни канали, стана ясно още от думите на адвокат Натина.

Според адвокатката Банкова е имала данни, не доказателства, че с парите от кокаина, който наскоро беше иззет в много големи количества в Бургас, щели да се използват за купуване на избори.

Става въпрос за безпрецедентно количество кокаин, което беше задържано в края на март Бургас.

Наркотичното вещество е било скрито в контейнер с банани от Еквадор. Става дума за 169 кг. кокаин на стойност близо 7 млн. долара на едро.

Банкова обаче била в началото на работата си по този случай и все още не знаела кой е искал да използва парите от трафик на наркотици за купуване на изборите.

"Някой се погрижи тя да не си свърши работата и да стигне до край", каза още Натина.

Адвокат Натина обясни, че познава Петя Банкова и като човек и е убедена в „нейните високи морални качества и неподатливост към корупция“. Банкова е начело на митниците от месец и половина и според защитата е имала много добри резултати в борбата с контрабандата.

По думите на адвокатката към момента Банкова е разпитана като свидетел, но нямат информация какво се случва и за какво е разследването.

„Аз поръчки за мачкане на хора не изпълнявам. Ако има да се свърши някаква работа – ще го направя, но поръчки не изпълнявам,“ това обяснила Банкова пред адвокатката си по повод напускането на ДАНС.

„От това, което ми сподели, когато е била служител на ДАНС, Банкова е била принуждавана да извършва дейности, които по нейна преценка не съответстват на закона,“ коментира Натина, но не ѝ е известно да е подавала сигнали по случая.

Вчера самата Банкова обясни, че е напуснала ДАНС, след като председателят на агенцията решил да я „накаже“ за добрите резултати, като я командирова в Благоевград.

При акция на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) вчера бяха обискирани адреси в София и страната, свързани по неофициална информация с разследване на сочен за контрабандист Николай Николов - Паскал и негови потенциални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда.

Има слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици, каза акад. Денков

Петя Банкова: Няма да позволя да върви контрабандата, ако това им пречи - да кажат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024