Има слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици, каза акад. Денков Снимка: © ScreenShot

„От доста време има слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици,“ това заяви премиерът акад. Никлай Денков, които за последно отговаря на живо на въпроси във Фейбук в качеството си на министър-председател в оставка.

Денков припомни, че преди да оглави агенция „Митници“ Петя Банкова е била служител на ДАНС и „няма да се учудя, ако тя е имала информация, която, ставайки шеф на митниците, тя да използва,“ допълни премиерът в оставка, като уточни, че е работа на службите да проверят и да отговорят за тези слухове.

„Много пъти съм казвал, че в ДАНС има сляпо петно по отношение на корупцията. Те винаги се оправдават, че това е работа на антикорупционната комисия, нека видим сега как ще се справят заедно и дали ще докажат, че вършат работа в полза на обществото,“ каза още Денков.

Оказва се, въпреки че ДАНС е подчинена на Министерския съвет, министър-председателят в оставка не е получил информация от председателя на ДАНС по случая.

„Вчера се обадих на ръководителя на ДАНС, поисках информация, Пламен Тончев каза, че трябва специално разрешение от Софийска градска прокуратура. Изпратил съм писмо и очаквам да получа информация," обясни министър-председателят в оставка и допусна, че председателят на ДАНС се отчита пред този, който го е назначил.

По закон това е президентът Румен Радев.

Денков посочи, че това, което знае като факт, е, че откакто Петя Банкова е назначена като директор на агенция „Митници“, са били задържани рекордни количество контрабанда.

„Така че за мен е изненадващо точно тя да бъде обвинена, че прикрива каналите за наркотици, затова е важно да се разбере какво се случва, за да не се окаже като по филмите, че е точно заради това, че си върши работата да задържа наркотици“, коментира акад. Денков.

Той припомни, че все още няма повдигнато обвинение към Банкова.

„Нека видим какво ще излезе като обвинение, ако има такова, ако има доказателства – разбира се, че тя ще трябва да понесе отговорност, но за момента това не е видно,“ обобщи акад. Денков.

В сряда при акция на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) бяха претърсени адреси в София и страната. Според информация на БНР са задържани 7 души, сред които директорът на агенция "Митници" Петя Банкова и нейният заместник.

По-късно адвокатът на Банкова обясни, че тя не е задържана, но получава призовка на всеки 2-3 часа и така е прекарала нощта в сградата на КПК. Очаква се в четвъртък да бъде дадена и официална информация по случая.

В бележките на Петя Банкова има данни, че пари от кокаина в Бургас са били за купуване на избори, казва адвокатката ѝ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024