"Адвокати с куфарчета, задкулисни сделки, рушвети": Херо Мустафа описа корупционните схеми в България

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа описа мрачна картина на корупционни схеми, с които американски и други инвеститори се сблъскват в страната.

Мустафа, чийто мандат изтича скоро, изрази съжалението си, че за повече от три години България не е постигнала напредък в сферата на върховенството на закона.

Конкретният ѝ пример беше пълното бездействие на прокуратурата и съда по добре известните случаи на санкционирани лица по закона "Магнитски": "Отнехме визи от българи заради корупция. Гордея се с тези действия, ние стоим зад тях, но нито един от тях не е осъден за престъпление в България, голяма част от тях дори не са получили някакви дисциплинарни наказания, не са освободени от позиции", казва тя, цитирана от "Офнюз".

Сред санкционираните от САЩ са депутатът от ДПС Делян Пеевски, олигархът Васил Божков, бившият ръководен кадър от Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, бившия зам.-министър Александър Манолев и двама бивши ръководители на Агенцията за българите в чужбина. Прокуратурата така и не намери данни за престъпления, извършени от Пеевски и Желязков, а делата на всички останали "висят" от години без резултат.

Херо Мустафа участва в конференция на Американската търговска камара в България, на която присъстваха и посланиците на Франция, Италия и представител на германското посолство. Сред участниците от страна на правителството беше служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Американският посланик подчерта, че външните инвеститори "виждат огромен потенциал в България", но се притесняват, че правата им ще бъдат нарушени, ако попаднат в съдебен спор заради корумпираната система.

"Чуваме истории за бизнеси, които са насочени от много мощни личности, те ползват държавни институции, които да заплашват. Чуваме за адвокати с куфари, за задкулисни сделки, за непрозрачни оферти, за спецификация на търгове, които са изкривени. Ние го чуваме от нашите компании, ние знаем, че това е истината", казва тя.

Мустафа описа началото на мандата си в България с предупрежденията, които са ѝ отправяли, да не засяга темата за корупцията в преговорите си с правителството, защото "това ще развали отношенията" ѝ с властта - по това време управляваше ГЕРБ.

"В България видяхме, че корупцията е изкривила функционирането на институциите и контрола върху тях, и това е в ущърб на българския народ. Разбираме, че борбата с корупцията е един много дългосрочен проект и не е лесен", казва още посланикът на САЩ.

Тя призова парламентът да "покаже политическа воля" и да въведе в действие реформите в правосъдната система, които ще засегнат и службата на главния прокурор.

Част от проблемите в прокуратурата са свързани с отказа или забавянето на разследвания за корупция поради това, че обвинителите "са доближили определени червени линии": "На такива хора се отказва повишаване в кариерата, прехвърлят ги дълбоко в провинцията или ги отстраняват".

Мустафа призова още политическият елит да прояви смелост и да извърши промяната отвътре: "Българските политици трябва да показват смелост. Българският народ каза, че трябва да се борим с този въпрос".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024