Снимка: © "Илиев и Партньори"

Софийският адвокатски съвет ще провери Петър Илиев след становището на Етичната комисия на Софийския университет, че юристът е плагиатствал от научния труд на колегата си доц. Наталия Киселова.

Това са съобщили от Софийската адвокатска колегия пред „Дневник“ и „Сега“. "В Софийския адвокатски съвет е проведено обсъждане по повод становището на Етичната комисия на СУ по казуса с адв. Петър Илиев, както е огласено в медиите. Предвид данните в становището предстои да бъде извършена проверка в съответствие с правилата на Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката, която ще приключи с решение на Съвета", гласи становището ѝ.

Илиев, който беше предложен от Слави Трифонов първо за правосъден, а след това и за вътрешен министър в несъстоялия се кабинет на ИТН, беше уличен в плагиатство при написване на книгата "Компетенцията на Народното събрание". Според Етичната комисия на СУ той е преписал 92 страници от дисертацията на доц. Киселова.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков препоръча на Юридическия факултет да уволни преподавателя дисциплинарно, но той напусна още преди това да се случи.

Според закона за адвокатурата сред дисциплинарните нарушения са уронването на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала. Това може да бъде наказано с порицание; глоба от една до осем минимални работни заплати; лишаване от право да бъде избиран в органите на адвокатурата за срок от една до три години; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок от 3 до 18 месеца; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок до 5 години при повторно нарушение.

Петър Илиев e основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Илиев и Партньoри”, което е носител на отличието „Адвокатска кантора на годината“ в България.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал