АЕЦ "Козлодуй": Хибридният проект за новия 7 блок

България може да се възползва от предимствата на АЕЦ "Козлодуй" и от доставените реактори за "Белене", за да продължи да развива ядрената си енергетика и да гарантира енергийна независимост и сигурност.

Това е посланието на американския посланик Херо Мустафа при посещението й в атомната централа. България и САЩ подписаха меморандум за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели в края на октомври.

Мустафа е обсъдила с ръководството на АЕЦ "Козлодуй" хибридно решение за нова ядрена мощност - да се използва максимално оборудването, придобито от България по проекта "Белене", като то да се допълни от "най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици".

"Такъв проект би бил по-устойчив от финансова гледна точка спрямо други опции и би се възползвал от вече съществуващите големи технически, екологични и сеизмични предимства на Козлодуй, висококвалифициран персонал, център за обучение, мерки за безопасност и сигурност и инфраструктура за пренос на електроенергия. Успешният хибриден проект в Козлодуй би гарантирал голям обем от безопасна, надеждна, безвъглеродна енергия за българските граждани, като същевременно укрепва енергийната независимост и сигурност на България", се посочва в съобщението на американското посолство.

Проектът за нова ядрена мощност в "Козлодуй" беше задействан още през 2012 г., като разполага с технико-икономически анализ, оценка за въздействието на околната среда и разрешение за ползване на площадка.

Според икономическия анализ анализ изграждането е инженерно, технически и екологично допустимо при изпълнението на която и да е от двете алтернативи - максимално използване на оборудването произведено за ядрения остров на АЕЦ Белене или изграждане на ядрени блокове, базирано на нови проекти.


Прочетете още по темата:

Бездействието за 7 блок на "Козлодуй" има цена - и всеки я плаща със сметката за ток


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024