България може да се възползва от предимствата на АЕЦ "Козлодуй" и от доставените реактори за "Белене", за да продължи да развива ядрената си енергетика и да гарантира енергийна независимост и сигурност. 

Това е посланието на американския посланик Херо Мустафа при посещението й в атомната централа. България и САЩ подписаха меморандум за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели в края на октомври.

Мустафа е обсъдила с ръководството на АЕЦ "Козлодуй" хибридно решение за нова ядрена мощност - да се използва максимално оборудването, придобито от България по проекта "Белене", като то да се допълни от "най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици". 

"Такъв проект би бил по-устойчив от финансова гледна точка спрямо други опции и би се възползвал от вече съществуващите големи технически, екологични и сеизмични предимства на Козлодуй, висококвалифициран персонал, център за обучение, мерки за безопасност и сигурност и инфраструктура за пренос на електроенергия. Успешният хибриден проект в Козлодуй би гарантирал голям обем от безопасна, надеждна, безвъглеродна енергия за българските граждани, като същевременно укрепва енергийната независимост и сигурност на България", се посочва в съобщението на американското посолство. 

Проектът за нова ядрена мощност в "Козлодуй" беше задействан още през 2012 г., като разполага с технико-икономически анализ, оценка за въздействието на околната среда и разрешение за ползване на площадка. 

Според икономическия анализ анализ изграждането е инженерно, технически и екологично допустимо при изпълнението на която и да е от двете алтернативи - максимално използване на оборудването произведено за ядрения остров на АЕЦ Белене или изграждане на ядрени блокове, базирано на нови проекти.


Прочетете още по темата: 

Бездействието за 7 блок на "Козлодуй" има цена - и всеки я плаща със сметката за ток


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада