Синът на президента и отмъщението на Agent Orange Снимка: © Courtesy Ronald Reagan Library

Снимка: Рихард фон Вайцзекер, Роналд Рейгън и Хелмут Шмид при Checkpoint Charlie в Западен Берлин, 1982 г.

  • Фриц фон Вайцзекер - син на бившия германски президент Рихард фон Вайцзекер (1984-1994) - е убит при нападение с нож, докато изнася лекция в болница в Берлин. 59-годишният мъж е работил като главен лекар в отделението по Вътрешна медицина в "Шлоспарк клиник" в столичния район Шарлотенбург.
  • Извършителят на нападението е 57-годишен мъж, който е задържан и приведен в психиатрична клиника след установяването на "остро психично заболяване", съобщава германската прокуратура.
  • Мотивът на нападателя: отмъщение срещу семейството на бившия държавен глава Фон Вайцзекер заради връзката му с ръководството на химическия концерн Boehringer Ingelheim - доставчик на суровини за производството на хербициди, използвани по време на Виетнамската война.
  • През 1993 г. президентът Рихард фон Вайцзекер става обект на физическо посегателство с подобен мотив. Тогава държавният глава се разминава само с леки наранявания по лицето.

"Атентатът, който се случи от нищото"

Фриц фон Вайцзекер (р. 1960) е роден в Есен, най-малкият син на бъдещия германски президент Рихард фон Вайцзекер. Завършва медицина в Бон и Хайделберг през 1987 г., като специализира в областта на вътрешните болести и гастроентерологията. Работил е в различни болници в Германия, САЩ и Швейцария, преди да бъде назначен за ръководител на отделението по Вътрешни болести в "Шлоспарк клиник", Берлин, през 2005 г.

В късния следобед на 19 ноември, Фон Вайцзекер организира лекция, посветена на лечението на чернодробната стеатоза (омазняване на черния дроб). Сред присъстващите двайсетина души в залата на болницата в Берлин се намира 57-годишният Грегор С., жител на провинция Райнланд-Пфалц. В последните минути на доклада нападателят излиза на подиума и намушква лекаря с нож в областта на гърлото. Фриц фон Вайцзекер умира на място. Ранен е и полицай, който се опитва да обезоръжи извършителя на покушението.

Арестуваният нападател признава, че умишлено е убил Фриц фон Вайцзекер, за да отмъсти на семейството на покойния държавен глава. Бащата Рихард фон Вайцзекер - президент на Федерална република Германия от 1984 до 1994 г., бивш кмет на Западен Берлин и един от символите на Обединението - почина на 95-годишна възраст още през 2015 г. Нападателят обаче е търсил начини да го "накаже" чрез семейството му. А причината: между 1962 и 1966 г. Фон Вайцзекер е бил член на ръководството на химическия концерн Boehringer Ingelheim.

Agent Orange и отровната война

Началото на Boehringer Ingelheim датира още от 1885 г., когато Алберт Бьорингер основава фармацевтична фирма в Ингелхайм на Рейн. В момента химическият концерн е една от най-големите глобални сили в индустрията, като продължава да е частна собственост на наследниците от фамилията на основателя.

През 60-те години Boehringer става доставчик на суровини за американски химически компании, които впоследствие снабдяват американската армия с вещества за военни цели във Виетнамската война.

Един от крайните продукти - хербицид-дефолиант за тактическо ползване - е т.нар. Agent Orange. Веществото представлява смес от фенокси-хербициди, със следи от диоксина TCDD (2,3,7,8-тетрахлородибензо-пдиоксин, TCDD). Първоначалната цел на военната му употреба е да предизвика изкуствено опадане на листата на дърветата във виетнамските джунгли, в които се прикриват позициите и базите на противниковата армия. Виетнам не е първата "площадка", на която се тества употребата на тази растителна отрова, но операцията е мащабна и продължава с години с тежки вреди върху околната среда и обработваемите площи.

Нещо повече: диоксинът причинява тежки увреждания върху човешкия организъм, който попадне в контакт с него. Пораженията от прекия досег с TCDD са във вид на тежки обриви, рани и кожни инфекции. При инцидент в прозводствена база в BASF през 50-те години засегнатите работници се оплакват още от инсомния, световъртеж, болки в ставите и др.

Десетилетия след края на войната Националната академия по медицина на САЩ прави редовен преглед на ефектите върху човешкото здраве от страна на хербициди като Agent Orange. Институцията е установила достатъчно данни за връзка между тези вещества и саркома на меките тъкани, неходжкинов лимфом, болест на Ходжкин, хронична лимфоцитна левкемия, и др.

Две нападения за 26 години

Въпросът за отговорността на химическите компании, които са осигурявали доставките за армията, е спорен от десетилетия. Германският Boehringer твърди, че не може да носи вина за решенията на въоръжените сили на чужди държави и че като производител не може да следи къде отиват всички продукти, които пласира на световните пазари. Компанията никога не е била пряк изпълнител на поръчки за армията на САЩ.

Рихард фон Вайцзекер също твърди, че е научил за последствията от Agent Orange години след като напуска ръководството на Boehringer. По време на престоя си в компанията той служи като административен директор. Напуска, след като собствениците отхвърлят желанието му да стане изпълнителен директор на компанията през 1966 г., тъй като предпочитат постът да остане за член на фамилия Бьорингер.

Юрист по образование, Рихард фон Вайцзекер се мести в Бон, по-късно става член на ръководството на Християндемократическата партия и слага началото на политическата си кариера. Президентският му мандат съвпада с историческото Обединение на Германия и падането на Берлинската стена. Както коментира Bild - влиянието и трагичните събития във фамилия Вайцзекер напомнят на съдбата на династията Кенеди в САЩ.

През декември 1993 г. президентът също става обект на посегателство, когато мъж се доближава до него и го удря с шамар в лицето по време на посещение в Хамбург. Нападателят е бивш шампион по вдигане на тежести и бодибилдинг, с нездрава фиксация върху личността на Вайцзекер, когото презира заради миналото на баща му (бивш държавен секретар на Външното министерство в Нацистка Германия, осъден в Нюрнберг) и... заради съпричастността му към ръководството на Boehringer през 60-те.

Почти 26 години по-късно историята се повтаря, но този път с фатална развръзка. Арестуваният за убийството на Фриц фон Вайцзекер - Грегор С. е работил като служител в компания за пощенски услуги. Според данни на Bild той е пътувал редовно до Тайланд, като е поддържал връзки с граждани на Виетнам. Обяснил е пред разследващите полицаи, че е открил анонс за публичната лекция на лекаря в интернет и е решил да поеме към Берлин. Оръжието на убийството е закупил още преди заминаването.

Фриц фон Вайцзекер - баща на четири деца - е описван от биографа на президентската фамилия Ханс-Йоаким Ноак пред Spiegel като "открит и жизнерадоствен човек", силен привърженик на развитието на изкуствения интелект и един от най-модерно мислещите членове на семейството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024