Аферата АМ "Хемус": Как един строител се оказал свързан с "куха фирма", без да подозира

Докато схемата с изтеглянето и изпирането на 53-те милиона лева от АМ „Хемус“ бавно се разплита, още един участник в нея даде сведения за злоупотребите.

Преди време Камен Иванов получил предложение от единствения обвиняем по делото към този момент Борислав Колев. Бившият данъчен и рефер по футзал помолил мъжа да прехвърлят фирма на името на съпругата му Нина Тодоринова, в замяна на което Иванов, занимаващ се със строителство на частно, щял да получи работа по отсечка на АМ „Хемус“.

Така, без да подозира, Камен Иванов се оказва свързан с една от фирмите бушони, през които са били изтеглени милионите от „Автомагистрали“.

Преди няколко седмици в дома му пристига ГДБОП, за да отведат него и съпругата му на разпит. Не им казват каква е причината, но загатват, че става въпрос за фирма „Виндор Монтана“ – една от кухите компании със собственици малоимотни или нискообразовани граждани, участваща в цялата верига.

„Аз си казах, че сигурно е нещо за Боби“, разказва пред камерата на Нова ТВ Камен Иванов, като посочва името на обвиняемия Борислав Колев. Познавали се от около 7 или 8 години, като „Боби“ му се представил за данъчен и му предложил помощ за услугата.

„Един вид ми е бил като шеф по пътищата. Работил съм с него в Козлодуй за Околовръстното шосе. Интересуваше ме единствено да работя и да мога да си прехранвам семейството“, казва Иванов.

Преди две години Колев го потърсил с предложение - да прехвърлят фирма (б.а. - "Виндор Монтана") на името на жена му. "Тя не е направена от нас. Тя е на някой си, но фирмата е чиста. Така ми обясни (б.а. - Колев). Нищо не сме давали като капитал. С това се е разправял Боби. Така говорихме с него, че като прехвърлим фирмата, жена ми трябва да ходи и да подписва договорите, и аз му казах, че няма как да стане", казва още Иванов.

Затова съпругата му дала пълномощно на друг човек, за да се разпорежда от името на фирма „Виндор Монтана” ЕООД. "За да може този човек да подписва договорите. Не познавам този човек. Не сме го виждали. Даже като отидохме в Монтана на гарата, и се чудихме кой е той. Четем в интернет, че е изтеглил 18-19 млн.", обяснява Камен Иванов.

„Не сме откривали банкови сметки. Никога не сме ходили в банка”, добавя той.

Борислав Колев изпълнил обещанието си към мъжа и му позволил да води свои работници, от които да печели. „Бях пратил мои приятели и получавах комисиона, за участъка Мездра - Ребърково. Мислех, че тези пари са за тази магистрала. Надницата беше 55 лв., на момчетата им казах - 50 за вас, 5 за мен”, разказва Иванов.

Парите на работниците и печалбата на Камен се плащали от Борислав Колев, твърди той. Не може да обясни как бившият данъчен е попаднал в схемата, но твърди, че 53-те милиона лева „едва ли са при него“. „Боби е подложка на някого“, казва Иванов.

За това намекна и вътрешният министър Бойко Рашков, който разговаря лично с бившия данъчен и брат му Иво, след като двамата поискаха срещи с него и с главния прокурор. Иван Гешев присъстваше на разпита на Колев в Софийска градска прокуратура.

Все още не е ясно къде са парите, изтеглени през кухите фирми. Засега е известно, че още един човек е получил бонус от Колев за участие в схемата – той помогнал за документи в банката, от която бил теглен кешът, и в замяна на това получил „на два пъти джип“, според Бойко Рашков.

В четвъртък вътрешният министър заяви пред БНР, че за него няма съмнение къде са парите. “За мен не е тайна. Схемата е направена по мафиотски маниер. Аз знам, че има хора, които чакат да кажа имена в ефир и веднага да стегнат куфара за Дубай“. По време на срещата му с Колев той чул имена на други хора, които са участвали в аферата, но според Рашков те не са известни сред обществото.


Бойко Рашков: Нямам съмнение къде са отишли парите за "Хемус"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024