Air Defender: 10 000 войници от НАТО в най-голямото учение на Военновъздушните сили Снимка: © Getty Images

НАТО започва най-голямото си учение с участието на Военновъздушни сили - Air Defender 2023, което ще се провежда в Германия до 23 юни.

Близо 10 000 войници и 250 бойни самолети ще се включат в маневрите. 100 машини, включително най-модерните изтребители F-35, пристигат от Съединените щати, а още 70 самолети са осигурени от държавата - домакин.

В ученията участват общо 25 държави, а около 90% от полетите ще се изпълняват във въздушното пространство на страната и съседните брегови зони по Северно и Балтийско море.

  • Кои са участниците: България, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Япония, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Румъния, Словения, Испания, Швеция, Турция, Великобритания, САЩ.

Маневрите са моделирани по "сценарий за съдействие по член 5 на НАТО" - т.е. хипотетично задействане на клаузата, при която държава член е нападната от противник и отбранителният съюз се мобилизира, за да я защити.

  • Трите зони за полети - в северна, източна и южна Германия - ще бъдат затваряни за пътнически самолети всеки ден в продължение на няколко часа.
  • Очаква се това да доведе до евентуални забавяния във въздушния трафик на авиокомпаниите, които пресичат засегнатите маршрути. 17 и 18 юни ще са "почивни" дни за маневрите.
  • Германските летища са удължили оперативното си време, за да могат да гарантират, че няма да има отменени полети.

Учението Air Defender 2023 се провежда на фона на втората поредна година от руската инвазия в Украйна, като се смята за сериозен знак към Кремъл, че НАТО няма да допусне нападения срещу Прибалтийските републики, например.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024