Снимка: © bTV

Ваксината на Pfizer/BioNTech е ефикасна и хората в България трябва да се имунизират. Това смята акад. Богдан Петрунов, който е един от водещите имунолози и алерголози у нас и е председател на отделението за Медицински науки към БАН. 

Той даде интервю за „Тази сутрин“ по bTV и каза, че не вижда основание хората да изчакват, преди да се ваксинират. Все пак уточни, че за да се види имуногенността на препарата, трябва да изминат една или две години. В този период трябва да стане ясно какъв имунитет ще създава той и какви ефекти ще предизвика в бъдеще. А през съответния интервал ще трябва да продължим да носим маски и да спазваме дистанция.

„Ваксината на Pfizer е изпитана на над 40 хиляди души в трета фаза. Натрупана е огромна информация за нейното качество. Докато аз мога с ръка на сърцето да кажа, че съм убеден в нейната ефикасност, по отношение на имуногенността – тоест, какво ще прави тя, какъв имунитет ще създава, какъв ефект ще предизвика в бъдеще – ще бъде трудно да се каже сега. Това ще можем да го кажем след 1 или 2 години“, сподели акад. Петрунов.

Първи позитивни данни от FDA за ваксината на Pfizer/BioNTech

„Не знаем какво прави тази ваксина – намалява броя на заболелите, намалява броя на смъртните случаи или предотвратява разпространението на инфекцията. Данните, които имаме сега, сочат, че тя намалява броя на тежкото протичане на заболяването. Какво значи 95% ефикасност. Значи, че от 100 души, които са се разболели, само 5 са били имунизирани, останалите са в плацебо групата. Това показва сериозната ефективност по отношение предпазването от заболяване. Но дали ще покаже предпазване от разпространението на заразата, това не го знаем. Не знаем какъв ще е противоепидемичният ефект“, обясни бившият директор на НЦЗПБ.

По думите му – след като се ваксинираш, може все пак да останеш разпространител на вируса. Но ваксината намалява случаите на разболяване, намалява болестния ефект на вируса, което е „изключително важно“.

„Всички специалисти в света, които се занимават с този проблем, категорично казват – това е велико откритие, ще спаси много човешки животи. Но независимо от това, докато не изясним в продължение на 1-2 години характерът на този имунитет и какво той обхваща, трябва да продължим да спазваме мерките – носене на маски, дистанция, хигиена. Това трябва да остане при всички положения“, сподели акад. Петрунов.

„На 27 юли д-р Фаучи – най-добрият инфекционист в света, каза, че тогава започва клиничното изпитване на ваксината на Pfizer. Той каза още: „Ще мога да ви кажа какъв ще е имуногенният ѝ ефект през юли 2022 г.“. Тоест – след две години“, обясни имунологът.

Той каза, че ще се ваксинира и е сред първите имена в списъка на БАН за поставяне на имунизация. А причината много хора у нас да не желаят да го правят е, че не са добре информирани.

Исторически ден: 90-годишна британка получи първата ваксина за Covid-19

„Смятам, че една от причините за този негативизъм е, че не се проведе и не се провежда правилна промоционна политика. Това е изключително важно – да се обясни на хората за какво става въпрос, какво представляват тези ваксини“, сподели той.

„Прави се една грешка между реактивност на ваксината и странични реакции. Реактивност на ваксината е зачервяване на мястото на приложението, температура, главоболие. Това е типично за всяка ваксина. Съвсем друго нещо са страничните ефекти, които могат да засегнат отделни органи, да имат по-сериозно въздействие върху човешкия организъм. Да, ваксините имат реактивност, няма съмнение. До 10% от хората получават такъв тип оплаквания – реакции от поставянето на ваксината. Дори 15-20% могат да го получат“, обясни акад. Петрунов.

По думите му - всеки препарат, без значение дали е ваксина или лекарство, има кратка характеристика. Това е паспортът на един продукт. Там е описано всичко най-подробно – указания, странични реакции, начин на приложение. „Това нещо официално е публикувано преди повече от месец. Но крайното решение за ваксината – дали ще бъде приета, или не, ще бъде взето на 29 декември, въз основа на всички събрани данни. Тогава официално ще стане ясно кой ще може да си сложи ваксината“.

„Ръководители на ЕС, които лансираха ваксината, които доведоха до закупването ѝ, знаят какви са данните. Но официалното решение на европейската агенция ЕМА ще бъде на 29 декември“, каза имунологът.

Според него – хората не трябва да се притесняват, че ваксината е създадена бързо, защото това не е точно така.

„Няма бързо създаване на ваксина. Никак не е бързо, тя е създадена на базата на една платформа, разработвана в продължение на 4-5 години. Те са имали грамадни проучвания преди това, за да създадат тази РНК платформа“.

Трябва ли да си здрав физически, за да се ваксинираш? „Няма никакво значение“, отговори имунологът. „Дори да си преболедувал, да имаш антитела, нищо не пречи да бъдеш имунизиран. Няма да влоши, а ще подобри твоето състояние. Не знаем тези антитела, произведени след преболедуването, дали са вирусонеутрализиращи или са само така наречените „антитела свидетели“, които показват, че сте били в контакт със съответната инфекция. Няма противопоказания този, който е бил болен, или този, който в момента е болен, да се ваксинира. Няма никакви проблеми“.

„Всички хора трябва да бъдат с дълбокото съзнание да се имунизират. Всички здрави хора от 16-18 години нагоре, без клинични прояви, без тежки заболявания, спокойно могат да бъдат имунизирани. С личния лекар обаче трябва да се проведе консултация дали човек да се ваксинира, ако има тежко сърдечно заболяване или автоимунно заболяване и други“, каза той.

По думите му - няма никакво основание да се мисли, че може да се отключи някакво автоимунно заболяване след имунизирането с Covid-ваксината. Акад. Петрунов посъветва хората да вземат имуностимуланти, когато са здрави, за да засилят естествения имунитет.

„Но когато сме болни и развием клинична картина, не е редно, защото можем да развием „цитокиновата буря“, която е основен проблем за тежките симптоми на коронавирусната инфекция“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър

Ицо Хазарта: ДПС имат депутат, който всъщност е охранител

Христо Петров казва, че образованието е на първо място сред приоритетите му