90-годишната Маргарет Кийнан стана първата жена в света, която получи ваксината на Pfizer/BioNTech срещу Covid-19. 

Кийнан беше имунизирана в университетската болница на Ковънтри от медицинска сестра на име Мей Парсънс. 

Възрастната жена посочва, че това е "най-хубавият подранил подарък за рождения ден", благодарение на който ще може да се събере отново със своите близки и приятели на Нова година, след като е прекарала по-голямата част от 2020 г. сама. Кийнан ще навърши 91 години през следващата седмица. 

"Моят съвет към всеки, който получи възможност да си постави ваксината, е да я приеме - ако аз мога на 90 години, и вие можете", казва Маргарет Кийнан.

Кадрите от историческия момент с ваксинирането на жената се превърнаха във водеща новина както във Великобритания, така и по целия свят - тя е първият човек извън клиничните изпитания на препарата на Pfizer, който приема имунизацията. Кийнан ще получи втората доза от ваксината след 21 дни. 

Маргарет Кийнан е работила като асистент в бижутериен магазин само до преди 4 години. Медицинската сестра Мей Парсънс, която й съдейства в процедурата, работи в здравната система на Великобритания от 24 години, след като имигрира от Филипините. 

"Последните няколко месеца бяха тежки за всички нас, които работим в Националната здравна служба, но сега се усеща така, сякаш има светлина в края на тунела", казва Парсънс. 

Медиите във Великобритания не пропускат и факта, че вторият пациент, който е получил ваксината в болницата в Ковънтри, е мъж на име Уилям Шекспир, носещ името на великия английски поет и драматург. 

Планът на британските здравни власти е да започнат масовата имунизация в болничните центрове с хората над 80-годишна възраст и служителите в социалните домове. Очаква се страната да получи до 4 милиона дози към края на декември  - първата пратка включва около 800 000 дози.

За да завърши имунизацията на един човек, е нужно да се поставят две инжекции през триседмичен период. Имунитетът започва да се натрупва на 12-тия ден от вливането на първата доза, а пълният имунитет се постига на 28-мия ден (седмица след поставянето на втората доза). 

Великобритания е първата страна в света, която одобри за масово ползване ваксината на Pfizer / BioNTech. Имунизацията в страната е доброволна. 


Прочетете още:

Съоснователят на BioNTech Угур Шахин: Животът ще се върне към нормалното през зимата на 2021

Първи обнадеждаващи сигнали за лекарство срещу Covid-19

Президентите Обама, Буш и Клинтън готови да се ваксинират срещу Covid пред камера

Може ли човек да разпространи SARS-Cov2 дори ако е ваксиниран (обяснено като за деца)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина