Акад. Денков и Володимир Зеленски са провели видеоконферентен разговор

Министър-председателят акад. Николай Денков е провел видеоконферентен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, съобщава пресслужбата на Министерски съвет

Двамата са обсъдили сигурността на черноморския регион в контекста на руската агресия срещу Киев. Премиерът акад. Денков е подчертал категоричната подкрепа на България за Украйна и приятелските отношения между двете страни, които бяха засвидетелствани по време на посещението на президента Зеленски в София през юли тази година, се казва в съобщението.

В хода на разговора президентът Зеленски е изтъкнал усилията на Украйна да гарантира глобалната продоволствена сигурност чрез създаване на алтернативен експортен коридор.

Зеленски е информирал българския министър-председател за ситуацията на фронтовата линия и спешните нужди на отбранителните сили на Украйна.

„Символично е, че нашият разговор се провежда в Международния ден на Черно море. За съжаление, агресията на Русия превърна Черноморския регион в зона на военни действия и заплаха за свободата на корабоплаването. Трябва да работим заедно, за да намерим начини да гарантираме сигурността в този регион, който е важен за Европа и света“, се каза в изявление на Володимир Зеленски в украинската Интерфакс.

Украинският президент благодари и за политическата подкрепа на България за европейските амбиции на Украйна, за активното участие на страната ни в реализацията на „Пътищата на солидарността“ - коридорите, през които Европейската комисия улесни износа на селскостопански продукти от Украйна, и прилагането на украинската мирна формула.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024