Ако България беше Исперихово, щяхме да сме в челото по ваксинирани в ЕС Снимка: © с. Исперихово/Wikipedia

Ако пазарджишкото село Исперихово беше умален модел на държавата, то България нямаше да е последна по дял на ваксинираното население в ЕС, а сред първите в Европа.

Селото, което се намира в община Брацигово, дава пример, че организирането на успешна кампания по имунизация е възможна. По лична карта там са регистрирани 2080 души (към 15 юни 2020 г.), но с постоянно местожителство са 950-1000 човека, защото останалите работят в чужбина. В началото на ноември с. Исперихово е с над 70% ваксинирано население, според кмета Петър Георгиев (ГЕРБ).

В летните месеци няма много имунизирани срещу Covid-19, а в селото, част от населението на което е от ромски произход, се разпространяват конспиративни теории за чипиране и поставяне на магнити за проследяване в организмите на хората. Дори лекарят отказва да ваксинира. Когато обаче вирусът взима над 10 жертви, живеещите в Исперихово осъзнават, че трябва да имат доверие в науката.

Кметът Петър Георгиев започва ваксинационна кампания през юли, базирана на разговори с хората за ефективността и безопасността на Covid-препаратите. Включват се още здравният медиатор на селото, общински служители, преболедували коронавируса и местни, завърнали се от работа в чужбина. Някои от тях са се имунизирали там и успяват да убедят семействата си да последват примера им – пример за това е момче от ромската махала, ваксинирало се във Франция, показва репортаж на Нова ТВ от септември.

Тогава около 25% от населението се е имунизирало срещу Covid, а днес процентът в селото е близо три пъти по-висок. В България с пълен курс на ваксинация е около 23 на сто от населението. В обл. Пазарджик има 42 170 имунизирани – повече от области като Велико Търново, Добрич, Кърджали, Перник и Хасково.

„Започнахме ваксинационната кампания през юли, защото очаквахме тежка четвърта вълна на коронавируса, както се оказа. Така като гледам броя на жертвите за страната, за десетина дена едно село като Исперихово си заминава, което, за съжаление, е една много тъжна статистика“, казва кметът пред Нова ТВ на 7 ноември.

Той реагира с мерки, след като селото регистрира няколко смъртни случая. Организира мобилни пунктове от РЗИ-Пазарджик, които имунизират желаещите.

Човек от ромската махала, който е пастор в евангелската църква, казва, че се е включил активно в кампанията по убеждаване на хората да си поставят дози срещу Covid-19. „Хората се страхуваха да не ги чипират, да нямат белега на звяра, но аз агитирах, убедих ги и заедно успяхме“.

Друг жител на Исперихово, който е прекарал тежко коронавируса, също решил да участва активно в кампанията, след като видял как 11 души умират, докато се намирал в интензивното отделение. „На последно място сме по ваксинация в ЕС, защото сме прост народ, нямаме акъл“, смята той.

Негов приятел казва, че през декември се разболял от коронавирус, но го върнали от болницата поради липса на места. „Казаха ми – ако искаш, стой в коридора“. Сега той е с две поставени дози от ваксината.

Няколко души заявяват, че първоначално са били скептично настроени към препаратите, но са се убедили в безопасността им, след като са видели, че няма никакви странични ефекти при ваксинираните им близки и приятели.

Сред тях е и лекарят на селото, който е родом от Йордания. От 42 години живее в България – 25 от тях прекарва в Батак, а от 17 г. работи в Исперихово. Направил си е първата доза през септември, след като медицинската му сестра оцеляла като по чудо след тежко преболедуване от Covid-19.

Той твърди, че не отказвал да поставя ваксини, а просто бил сам в кабинета – „не мога, трябват ми един-двама колеги, които да помагат“. Сестрата е била цял месец в болница, на лечение с кислород. „Върнах се от смъртта и още много ме е страх“, казва тя.

Хората от селото изглеждат задружни и вярващи си един друг, вярват и на науката и безспорните факти, че ваксината предпазва с над 90-95% от тежко протичане на болестта и смърт.

„Когато се работи с хората и им се обясни търпеливо, спокойно, България може и да успее. Кампанията не е сложна, трябват само разговори с хората“, казва кметът. „Така им даваме надежда“.


Прочетете още:

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Акад. Богдан Петрунов: Срамно е, че българите са на първо място по глупост с поведението към ваксините

Пулмологът Коста Костов: Ставаме жертва на едно мнозинство, превръщащо илюзиите във факти



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024