В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират Снимка: © Село Градец / Wikipedia

В сливенското село Градец доскоро почти никой не вярваше в коронавируса и нямаше желаещи за ваксинация. Само за седмица обаче там настъпи обрат и 50 души ще си поставят дози от препаратите срещу Covid-19 в сряда.

Единственият ваксиниран до момента беше кметът Веселин Урумов, който на 19 октомври заяви пред bTV, че в Градец отричат Covid. Дни преди това там беше починала 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавирусната инфекция. Малко преди нея отново след Covid-19 беше починала ѝ свeкърва ѝ.

В 4-хилядното село, където родилка почина от Covid, все още не вярват в коронавируса

Селото е едно от най-големите в област Сливен. По данни от юни 2020 г. - в него живеят над 4600 души. Почти цялата част от населението се състои от роми. От години населеното място изпитва липса на вода, не разполага с нормални пътища и адекватно здравно обслужване.

Десетки хора в с. Градец вече са променили позицията си спрямо ваксините, след като селото се оказа в центъра на епидемичен взрив с множество заразени и починали. Екип на РЗИ пристигна пред кметството и имунизациите започнаха в 10 ч., предаде bTV в нов репортаж.

„Имам списък с около 50 човека, които са предварително записани за днес да бъдат ваксинирани“, каза кметът Веселин Урумов. „Причината за обрата е, че хората разбират защо трябва да си сложат ваксина, има постоянно желаещи да се включат“.

„Осигурил съм екипи на РЗИ и за още един ден за имунизации. Не съм спрял да разяснявам на хората и мисля, че те го разбират. Има още желаещи“, добави той.

Няколко учители и хора от непедагогическия персонал на училището в Градец са в първия списък. Желаят да се ваксинират още работещи в кметството, в магазините и други хора.

„Смъртта на родилката оказва влияние, но и хората разбират, че ще трябва да се ваксинират. Те гледат, следят средствата за масова информация“, каза кметът.

През последните две седмици Сливен е в тъмночервената област по заболеваемост с 679 заразени на 100 хиляди души от населението .

Николина от селото ще се ваксинира, за да е „по-спокойна“ и да може да работи. Христо определя мотивите си така: „Да можем да се отървем от тази болест, иначе не можем да мръднем – ни по магазините ни пускат, нито никъде. Ваксина искам, защото ме е страх“.

Много от хората не знаят какво представлява зеленият Covid-сертификат, който ще получат след имунизация.

В селото все още има и много скептици. Един от тях е Костадин, който е решил да се довери на недостоверен източник . „Очаквам новите дози, които ще дойдат. Снощи приказвах с доктор, професор - каза, че тези дози сега са били стари. Очаквам по-добри, по-силни ваксини. Тогава ще се ваксинирам. Тези са престояли – има някои, на които им понасят, на други не“, твърди той. Версията за ваксините с изтекъл срок на годност беше лансирана Бойко Борисов, като непoсредствено след това беше опровергана официално - ваксините на Pfizer, които визира бившият премиер, имат официален срок на годност още 9 месеца.

На последните парламентарни избори в 4-те секции в Градец са гласували преимуществено за ГЕРБ. През 2017 година вотът в Градец е спечелен от БСП.


Прочетете още:

Къде в България се правят антигенни тестове, безплатно предоставени от МЗ (карта)

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с CovidАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024