Снимка: © Село Градец / Wikipedia

В сливенското село Градец доскоро почти никой не вярваше в коронавируса и нямаше желаещи за ваксинация. Само за седмица обаче там настъпи обрат и 50 души ще си поставят дози от препаратите срещу Covid-19 в сряда.

Единственият ваксиниран до момента беше кметът Веселин Урумов, който на 19 октомври заяви пред bTV, че в Градец отричат Covid. Дни преди това там беше починала 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавирусната инфекция. Малко преди нея отново след Covid-19 беше починала ѝ свeкърва ѝ. 

В 4-хилядното село, където родилка почина от Covid, все още не вярват в коронавируса

Селото е едно от най-големите в област Сливен. По данни от юни 2020 г. - в него живеят над 4600 души. Почти цялата част от населението се състои от роми. От години населеното място изпитва липса на вода, не разполага с нормални пътища и адекватно здравно обслужване.

Десетки хора в с. Градец вече са променили позицията си спрямо ваксините, след като селото се оказа в центъра на епидемичен взрив с множество заразени и починали. Екип на РЗИ пристигна пред кметството и имунизациите започнаха в 10 ч., предаде bTV в нов репортаж.

„Имам списък с около 50 човека, които са предварително записани за днес да бъдат ваксинирани“, каза кметът Веселин Урумов. „Причината за обрата е, че хората разбират защо трябва да си сложат ваксина, има постоянно желаещи да се включат“.

„Осигурил съм екипи на РЗИ и за още един ден за имунизации. Не съм спрял да разяснявам на хората и мисля, че те го разбират. Има още желаещи“, добави той.

Няколко учители и хора от непедагогическия персонал на училището в Градец са в първия списък. Желаят да се ваксинират още работещи в кметството, в магазините и други хора.

„Смъртта на родилката оказва влияние, но и хората разбират, че ще трябва да се ваксинират. Те гледат, следят средствата за масова информация“, каза кметът.

През последните две седмици Сливен е в тъмночервената област по заболеваемост с 679 заразени на 100 хиляди души от населението .

Николина от селото ще се ваксинира, за да е „по-спокойна“ и да може да работи. Христо определя мотивите си така: „Да можем да се отървем от тази болест, иначе не можем да мръднем – ни по магазините ни пускат, нито никъде. Ваксина искам, защото ме е страх“.

Много от хората не знаят какво представлява зеленият Covid-сертификат, който ще получат след имунизация.

В селото все още има и много скептици. Един от тях е Костадин, който е решил да се довери на недостоверен източник . „Очаквам новите дози, които ще дойдат. Снощи приказвах с доктор, професор - каза, че тези дози сега са били стари. Очаквам по-добри, по-силни ваксини. Тогава ще се ваксинирам. Тези са престояли – има някои, на които им понасят, на други не“, твърди той. Версията за ваксините с изтекъл срок на годност беше лансирана Бойко Борисов, като непoсредствено след това беше опровергана официално - ваксините на Pfizer, които визира бившият премиер, имат официален срок на годност още 9 месеца. 

На последните парламентарни избори в 4-те секции в Градец са гласували преимуществено за ГЕРБ. През 2017 година вотът в Градец е спечелен от БСП. 


Прочетете още:

Къде в България се правят антигенни тестове, безплатно предоставени от МЗ (карта)

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с CovidАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление

Служебният проектобюджет 2022 изненада неприятно партиите в 47 НС

ДБ обвини финансовия министър Валери Белчев, че залага разходи, които не са одобрени от бъдещия кабинет