Бразилските сенатори искат президентът Жаир Болсонаро да бъде обвинен в престъпления срещу човечеството заради реакцията му за справяне с Covid-пандемията.

66-годишният политик е един от малкото световни лидери, които не вярват в коронавируса и го определят като „настинка“ без сериозни последствия. Той се обяви против ваксините, маските и локдауните за спиране разпространението на заразата.

В същото време Бразилия стана втората страна с най-висок брой смъртни случаи от Covid – над 600 хиляди. Болсонаро е обвиняван, че е пряк отговорник поне за половината жертви в страната с население над 212 милиона души.

Във вторник специална комисия в Сената одобри със 7 на 4 гласа доклад, с който се препоръчва президентът да получи общо 12 обвинения, съобщи AP. Те включват престъпления срещу човечеството, подбуждане към престъпления, шарлатанство, злоупотреба с публични средства, фалшифициране на документи, разпространяване на фалшиви новини, нарушаване на социални права и „геноцид на коренното население“.

Гласуването се случи след шестмесечно разследване срещу Болсонаро, който стана държавен глава през 2019 г. Президентът продължава да твърди, че не е виновен „за абсолютно нищо“.

Докладът ще бъде изпратен на главния прокурор Аугусто Арас, но не е сигурно, че вотът на сенаторите ще доведе до повдигане на обвинения срещу президента. Причината е, че Арас е негово назначение и се очаква да защити държавния глава. Престъпленията срещу човечеството ще трябва да бъдат преследвани в Международния наказателен съд.

В доклада, който е 1300 страници, пише, че президентът е „основният отговорник за грешките, допуснати от федералното правителство по време на пандемията“. Препоръчва се повдигане на обвинения още срещу две корпорации и 77 души, включително срещу трима от синовете на Болсонаро.

Сенатор Ренан Калейрос, който е главният автор на доклада, заяви, че „хаосът, създаден от правителството на Жаир Болсонаро, ще влезе в историята като най-ниското ниво на човешка нищета“.

Президентът казва, че управляващите направили „всичко правилно от първия момент“ на пандемията. Поддръжниците му обвиниха сенаторите, стоящи зад разследването, в „политически машинации“.

През март Болсонаро предизвика недоволство сред бразилците, когато се обърна към тях с думите „да спрат да хленчат“ за коронавируса – ден след като страната отбеляза рекорд по смъртни случаи за денонощие. Самият той се зарази през юли 2020 и над две седмици не можеше да се излекува. В края на този период беше заснет да нарушава мерките и да разговаря с работници в столицата Бразилия, намирайки се в непосредствена близост до тях.

Той призоваваше хидроксихлорокинът да се използва за лечение срещу вируса въпреки липсата на доказателства и обяви, че сам използвал този метод на терапия.

Болсонаро продължи да разпространява дезинформация за пандемията и в понеделник Facebook трябваше да премахне негово видео, в което прави връзка между ваксините и ХИВ. YouTube също блокира клипа и спря акаунта на президента за една седмица.


Жаир Болсонаро в Ню Йорк: Двама заразени делегати с Covid-19 и пица на парче за неваксинирания президентАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024