Посещението на бразилския президент Жаир Болсонаро в Ню Йорк за годишната среща на ООН се превърна в PR кошмар заради Covid-19. 

Болсонаро, който прекара заболяването през юли 2020 г., отказва да се ваксинира и твърди, че ще го направи едва когато всеки човек в Бразилия получи достъп до имунизация. 

Отказът му обаче създаде поредица от логистични проблеми при визитата му в САЩ. В Ню Йорк действат противоепидемични мерки, според които посетителите на заведения за хранене, кина, театри или фитнеси на закрито трябва да покажат свидетелство за това, че са получили поне една доза от ваксина за Covid-19. 

Това важи за ресторанти, кетъринг зали, конгресни центрове, заведения към хотелите, барове, нощни клубове, кафенета и обекти за бързо хранене със закрити търговски площи. 

Ден преди да изнесе речта си пред събранието на ООН, Жаир Болсонаро се снима заедно със свои колеги от бразилската делегация, докато вечеря с пица на парче на улицата в Ню Йорк. 

Местните власти са предупредили изрично председателстващия Общото събрание на ООН, че залата за дебати на организацията също трябва да се третира като обект за конференции, което означава, че всички делегати трябва да бъдат ваксинирани, за да имат достъп до нея. Все пак изискването беше отменено от ООН, като ръководството взе решение, че достъпът до централата няма да бъде обвързан с ваксинационния статус. 

Казусът с ваксините доведе и до политически предизвикателства към Болсонаро. Британският премиер Борис Джонсън, който се срещна с президента на Бразилия в Ню Йорк, директно рекламира ваксината на AstraZeneca по време на разговора им. 

На призива му "Сложете си AstraZeneca, аз го направих два пъти", Болсонаро отговаря "Още не"

Междувременно кметът на Ню Йорк Бил де Блазио също изрази настроенията си към държавния глава, като публикува в Twitter линк към ваксинационните центрове в града и го адресира към Жаир Болсонаро. 

Ако намеците към президента не са били достатъчни, само за няколко дни бразилската делегация в ООН отчете два позитивни случая на Covid-19. 

Сред инфектираните се оказа и здравният министър на Бразилия Марсело Кейрога, който по официална информация вече е имунизиран с китайската ваксина CoronaVac. 

Кейрога ще трябва да остане в Ню Йорк под карантина за 14 дни и няма да може да се прибере в страната си заедно с останалите членове на делегацията. 

CNN обръща внимание, че той е четвъртият пореден министър на здравеопазването на Бразилия за последната година и половина, в която страната се бори с тежките последствия от Covid-пандемията, довела до смъртта на повече от 591 000 души

Само ден преди да стане ясно, че той е позитивен за коронавирусна инфекция, Кейрога участва в официалната среща с Борис Джонсън, като запис от събитието показва, че двамата се ръкостискат. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"