Щом душата на човек тежи 21 грама, колко ли тежи любовта? Можем ли да я уловим и да я измерим през физически показатели?

В началото на 20 век физикът Дънкън Макдъгъл се заема да “претегли” човешката душа, изхождайки от хипотезата, че ако човек наистина притежава душа, то тя трябва да има и свое физическо измерение.

След като прави експерименти с починали хора и кучета, Макдъгъл открива липсата на 21 грама в човешкото тегло, за които отсъства медицинско обяснение. При животните подобна разлика няма. Така се ражда и хипотезата, че душата може би тежи 21 грама. Или че 21 грама е разликата между живота и смъртта.

Едноименният филм на режисьора Алехандро Иняриту с Шон Пен, Бенисио Дел Торо и Наоми Уотс прави този образ на душата като 21 грама много устойчиво културно клише, почти като 451 градуса по Фаренхайт - антиутопията на Рей Бредбъри, в която книгите трябва да бъдат изгорени и за да не се случи това хората ги учат наизуст.

21 грама е теглото на едно колибри, на един шоколадов десерт на 5 монети и може би на човешката душа, казва филмът на Иняриту. А февруари е месецът на любовта, в който всички графични дизайнери рисуват розови и червени сърца, превръщайки любовта в дълга шопинг листа.

Ние обаче гледаме в друга посока - технологичната компания Huawei ни предизвика да “претеглим” любовта през т. нар. wearаble устройства и ние се заехме със задачата да регистрираме любовта през нивата на стрес, пулса, и разбира се - съня, който е запазена територия за марката.

Свикнали сме да гледаме на любовта като на сърдечно преживяване. Истината е, че от биохимична гледна точка любовта започва в главата на човек и по-точно в хипоталамуса, известен още като центъра на настроение. През нервните импулси, хипоталамусът е отговорен за реакциите на тялото.

Следователно, когато видим някой, който ни харесва визуално и от когото ни “спира дъхът”, хипоталамусът подава сигнали към тялото ни, чрез които за къси периоди от време се повлиява кръвното налягане и сърдечната честота. Физическият контакт с любим човек - прегръщането, гушкането и целуването, намаляват стреса и стимулират синтеза на окситоцин и допамин - т.нар. хормони на щастието.

Между другото същата реакция може да бъде забелязана и докато слушате любима песен - не е задължително да е любовна. Музиката също е сред удоволствията за душата, но и за нервната система.

В живота ние сме свикнали да описваме силните емоции на влюбването като “пеперуди в корема”. Как обаче да премерим тези пеперуди?

Най-достъпният начин е като ползвате смарт устройство. Един от водещите продукти в своята категория, HUAWEI WATCH GT 2 поддържа три много интересни метрики, които ви дават данни за сърдечния ритъм, качеството на съня и нивото на стрес. Има и четвърта, която е особено актуална в последната година, но има по-малко общо с любовта - това е сатурацията или нивото на кислород в кръвта. Същата “грижа” получавате и с по-малкия модел смартчасовници - Huwei Watch Fit.

Хубавото на подобен тип измервания е, че в края на деня имате поглед върху една обобщена картина на всички тези показатели, а не просто моментна снимка. След това можете да си ги разглеждате по дни, седмици, месеци.

Ако се върнем на любовта обаче, един от сигурните белези за влюбеността е бързото наспиване или дори липсата на сън

Невролозите казват, че дали сте нервен, под стрес или влюбен, това са все едни и същи сигнали на тялото, само че мозъкът ги интерпретира по различен начин. И факт, че въпросните пеперуди в стомаха много напомнят на “топката в корема” преди важно събитие. Те се появяват като усещане в стомаха в резултат на адреналин, който тялото отделя - същата е и реакцията при стрес или страх от нещо, когато човек трябва да бяга - съответно адреналинът свива корема, за да предпази човека.

Сънят е изключително важен за здравето и напоследък много бизнеси инвестират в разучаването му. Нещо интересно, което казваше едно научно изследване по темата е, че ако сте загрижени за здравето си и сутрин се будите с аларма, за да тренирате във фитнеса, по-полезното за тялото и мозъка ви, би било да се наспите.

Твърди се, че любовта е като наркотик - заради това че мозъкът постоянно работи и търси удоволствието.

Да си проверявате съня през приложението на часовника обаче също е доста пристрастяващо, а да спите в синхрон може би е част от рецептата на щастието. Изследванията показват, че семейните двойки, които живеят в хармония един с друг са по-малко предразположени към сърдечни заболявания в сравнение с хората, които са сами.

Още няколко неща се случват с хората, които са от дълго време заедно. Според експерта по комуникации Робърт Хопър, двойките, които са от много време заедно развиват нещо като обща идентично със споделен език и кодови думи в него. Дори започват да звучат по един и същ начин, от гледна точка на граматика и структура на речта.

Другата позитивна страна на обвързването е, че в присъствието на чужди хора, малко или много адаптираме поведението си към тях - когато сме с достатъчно дълго време с един човек, бариерите падат и можем да покажем повече от потенциала си, без да се самоцензурираме.

И накрая науката казва, че двойките започват да си приличат - споделят еднакви хобита, слушат една и съща музика и … си купуват подобни часовници.

Huawei GT 2 Pro: Едно ревю в движение


Този текст е в партньорство с Huawei, но съдържание е на редакцията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024