Щом душата на човек тежи 21 грама, колко ли тежи любовта? Можем ли да я уловим и да я измерим през физически показатели?

В началото на 20 век физикът Дънкън Макдъгъл се заема да “претегли” човешката душа, изхождайки от хипотезата, че ако човек наистина притежава душа, то тя трябва да има и свое физическо измерение.

След като прави експерименти с починали хора и кучета, Макдъгъл открива липсата на 21 грама в човешкото тегло, за които отсъства медицинско обяснение. При животните подобна разлика  няма. Така се ражда и хипотезата, че душата може би тежи 21 грама. Или че 21 грама е разликата между живота и смъртта. 

Едноименният филм на режисьора Алехандро Иняриту  с Шон Пен, Бенисио Дел Торо и Наоми Уотс прави този образ на душата като 21 грама много устойчиво културно клише, почти като 451 градуса по Фаренхайт - антиутопията на Рей Бредбъри, в която книгите трябва да бъдат изгорени и за да не се случи това хората ги учат наизуст.   

21 грама е теглото на едно колибри, на един шоколадов десерт на 5 монети и може би на човешката душа, казва филмът на Иняриту.  А февруари е месецът на любовта, в който всички графични дизайнери рисуват розови и червени сърца, превръщайки любовта в дълга шопинг листа.

Ние обаче гледаме в друга посока - технологичната компания Huawei ни предизвика да “претеглим” любовта през т. нар. wearаble устройства и ние се заехме със задачата да регистрираме любовта през нивата на стрес, пулса, и разбира се - съня, който е запазена територия за марката.

Свикнали сме да гледаме на любовта като на сърдечно преживяване. Истината е, че от биохимична гледна точка любовта започва в главата на човек и по-точно в хипоталамуса, известен още като центъра на настроение. През нервните импулси, хипоталамусът е отговорен за реакциите на тялото.

Следователно, когато видим някой, който ни харесва визуално и от когото ни “спира дъхът”, хипоталамусът подава сигнали към тялото ни, чрез които за къси периоди от време се повлиява кръвното налягане и сърдечната честота. Физическият контакт с любим човек - прегръщането, гушкането и целуването, намаляват стреса и стимулират синтеза на окситоцин и допамин - т.нар. хормони на щастието. 

Между другото същата реакция може да бъде забелязана и докато слушате любима песен - не е задължително да е любовна. Музиката също е сред удоволствията за душата, но и за нервната система. 

В живота ние сме свикнали да описваме силните емоции на влюбването като “пеперуди в корема”. Как обаче да премерим тези пеперуди?

Най-достъпният начин е като ползвате смарт устройство. Един от водещите продукти в своята категория, HUAWEI WATCH GT 2 поддържа три много интересни метрики, които ви дават данни за сърдечния ритъм, качеството на съня и нивото на стрес. Има и четвърта, която е особено актуална в последната година, но има по-малко общо с любовта - това е сатурацията или нивото на кислород в кръвта.  Същата “грижа” получавате и с по-малкия модел смартчасовници - Huwei Watch Fit. 

Хубавото на подобен тип измервания е, че в края на деня имате поглед върху една обобщена картина на всички тези показатели, а не просто моментна снимка. След това можете да си ги разглеждате по дни, седмици, месеци. 

Ако се върнем на любовта обаче, един от сигурните белези за влюбеността е бързото наспиване или дори липсата на сън

Невролозите казват, че дали сте нервен, под стрес или влюбен, това са все едни и същи сигнали на тялото, само че мозъкът ги интерпретира по различен начин. И факт, че въпросните пеперуди в стомаха много напомнят на “топката в корема” преди важно събитие. Те се появяват като усещане в стомаха в резултат на адреналин, който тялото отделя - същата е и реакцията при стрес или страх от нещо,  когато човек трябва да бяга - съответно адреналинът свива корема, за да предпази човека.

Сънят е изключително важен за здравето и напоследък много бизнеси инвестират в разучаването му. Нещо интересно, което казваше едно научно изследване по темата е, че ако сте загрижени за здравето си и сутрин се будите с аларма, за да тренирате във фитнеса, по-полезното за тялото и мозъка ви, би било да се наспите.  

Твърди се, че любовта е като наркотик - заради това че мозъкът постоянно работи и търси удоволствието.

Да си проверявате съня през приложението на часовника обаче също е доста пристрастяващо, а да спите в синхрон може би е част от рецептата на щастието. Изследванията показват, че семейните двойки, които живеят в хармония един с друг са по-малко предразположени към сърдечни заболявания в сравнение с хората, които са сами. 

Още няколко неща се случват с хората, които са от дълго време заедно. Според експерта по комуникации Робърт Хопър, двойките, които са от много време заедно развиват нещо като обща идентично със споделен език и кодови думи в него. Дори започват да звучат по един и същ начин, от гледна точка на граматика и структура на речта. 

Другата позитивна страна на обвързването е, че в присъствието на чужди хора, малко или много адаптираме поведението си към тях - когато сме с достатъчно дълго време с един човек, бариерите падат и можем да покажем повече от потенциала си, без да се самоцензурираме. 

И накрая науката казва, че двойките започват да си приличат - споделят еднакви хобита, слушат една и съща музика и … си купуват подобни часовници. 

Huawei GT 2 Pro: Едно ревю в движение


Този текст е в партньорство с Huawei, но съдържание е на редакцията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?