Ако не можеш да победиш нещо, купи го: Kering придобива 30% от Valentino Снимка: © Getty

Френската група за луксозни стоки Kering е в процес на придобиване на 30% от италианския моден бранд Valentino от катарския инвестиционен фонд Mayhoola. Сделката е на стойност 1,87 милиарда долара.

Това се случва на фона на спадащите продажби на Gucci - звездна модна марка, част от портфолиото на Kering, която е в директна конкуренция с Valentino.

Както казват успешните управляващи директори: ,,Ако не можеш да победиш нещо, купи го". Такъв ли е случаят тук?

Споразумението от тази седмица включва опция Kering да закупи целия акционерен капитал на Valentino до 2028 г.

„Транзакцията е част от по-широко стратегическо партньорство между Kering и Mayhoola, което може да доведе до това Mayhoola да стане акционер в Kering“, се казва в изявление на френската група.

Kering не обърна внимание на пазарните прогнози за продажбите през второто тримесечие на 2023 г. В него луксозната група постигна само 3% ръст, с което продължи да изостава от конкурентите си.

Kering купува 30% от Valentino

Именно бизнесът на Gucci е един от пострадалите, след като претърпя промени в управлението и след премахването на творческия директор Александро Микеле. Едно от последните творения на Микеле за бранда бе кампанията, която пресъздаде известни сцени от филмите на Стенли Кубрик с колекцията adidas x Gucci.

Междувременно миналата седмица групата обяви значителни промени в ръководството, целящи съживяване на продажбите на марката - една от тях е напускането на ветерана, главен изпълнителен директор на Gucci Марко Бизари, който работи с Kering от 2012 г. и поема Gucci през 2015 г.

Общите продажби на Kering възлизат на 5,45 милиарда долара при постоянни темпове на растеж, но под очакванията на анализаторите на групата за 6% увеличение. Паралелно продажбите на Gucci са се повишили с едва 1% през периода. Това сочат данни на финансовата компания Visible Alpha.

Това е катастрофално в сравнение с двуцифрения ръст на други групи за луксозни стоки, включително по-големия конкурент LVMH, която отчете 21% ръст в продажбите на своето подразделение за модни и кожени изделия по-рано тази седмица.

Приходите на Kering от търговия на дребно са паднали с 23% в Северна Америка през второто тримесечие на годината, съобщи главният финансов директор Жан-Марк Дюпле, като добави, че ,,пазарът остава по-сложен за луксозните стоки".

Шефът на Kering Франсоа-Анри Пино посочи, че ,,резултатите са недостатъчни за амбициите и потенциала ни, особено в Gucci".

Ако не можеш да победиш нещо, купи го: Kering придобива 30% от Valentino при спадащите продажби на Gucci

Kering казва, че ще има представителство в борда на Valentino след финализиране на анонсираната сделка.

Mayhoola, фондът, който купи Valentino през 2012 г., ще остане мажоритарен акционер със 70% от капитала и ще продължи да изпълнява ,,успешната стратегия за издигане на марката".

Покупката на 30% дял се очаква да приключи преди края на годината.

Valentino, която е една от най-известните модни марки в Италия, има 211 бутика с директно управление в страната. През 2022 г. брандът отчете приходи от 1,4 милиарда евро.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческо фиаско за лидера на Републиканците в долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023