Снимка: © Getty Images

"Приоритет е държавата да няма работа в банковия сектор, но по-голям приоритет е България да влезе в еврозоната след повече от десетилетие забавяне" - това сподели в бившият министър на икономиката и вицепремиер в кабинета на Симеон Сакскобургготски - Николай Василев. 

"Ако това ще е цената, нека да я платим", каза той в интервю за БНР. Акцентира на факта, че позицията му винаги е била против участието на държавата в бизнеса и тя е била последователна, но обясни, че подкрепя тази сделка само с надеждата, че това е последното условие за влизането на страната в еврозоната "след дълго забавяне". Василев смята, че ако България не бъде приета, тази сделка ще бъде "безполезна".

Припомняме, че миналата седмица правителството придоби 70% от увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) чрез Българската банка за развитие. По този начин държавата стана акционер с дял от близо 19%.

Премиерът Бойко Борисов тогава каза, че акциите, закупени от ББР, ще бъдат продадени на печалба. Според Василев това е възможно, но не и гарантирано.

По думите на икономиста, положителният сценарий е, че "държавата ще придобие този миноритарен дял от Първа инвестиционна банка (ПИБ), ще въведем еврото като валута, държавата ще дръпне много напред. Цените на акциите ѝ на борсата ще се повишат и някой ден ББР може да продаде на печалба тези акции". 

Николай Василев е на мнение, че до днес не е чул "България да е подала документи, с които да поиска присъединяване към механизма ERM II". Според него това се случва, защото държавата се притеснява да не би да подаде искане, а да ѝ откажат. 

"Държавата не е подала нищо - нито за еврозоната, нито за банковия съюз. Ако България така се беше мотала с влизането в ЕС и НАТО, до днес щяхме да говорим, че в следващите 300 години ще влезем в ЕС, но няколко поколения ще живеят извън него", каза той.

Василев посочи, че сега сме толкова близо до влизане в еврозоната, колкото сме били и през 2009 година.

"Влизането в еврозоната е най-доброто нещо, което ще се случи на България в този век - след влизането в Европейския съюз", сподели бившият вицепремиер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кинo салони не пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем