Снимка: © ББР

Правителството потвърди, че „Българска банка за развитие“ АД е придобила акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД". 

"Това беше последното изискване, че е гарантирана сигурността и на тази банка и че има 30% външен капитал", каза премиерът Бойко Борисов по случая. 

В четвъртък вечер той е разговарял със зам.-председателя на ЕК Маргрете Вестагер, за да обясни действията на правителството около капитализирането на ПИБ - едно от последните формални условия за влизане в банковия съюз. 

В съобщението на пресслужбата на кабинета обаче не се посочваше каква позиция е заявила Вестагер по казуса и дали ЕК и ЕЦБ ще приемат включването на държавата в подкрепата за частна банка. 

Според информацията на икономическия министър - държавата ще придобие около 19% от собствеността на ПИБ след аукциона, или до 70% от новоемитираните акции. 

"Всички изисквания, които бяха поставени след няколко разговора, след всеки един етап, с Кристин Лагард, темата за Европейската централна банка беше затворена. След това преминахме към аукциона вчера. Затворихме го. Вечерта говорихме пак с комисаря Вестагер, която ни поздрави за стриктното точно спазване на абсолютно всичко, което сме си говорили с ЕЦБ и ЕК. Целта ни е юли месец този процес да приключи, и веднъж завинаги хората да не се притесняват, че някой ще им фалира банките. Някои от нашите политически опоненти са успявали по 15-16 банки да фалират, други само една, разбира се. С огромни усилия успяваме милиарди да върнем обратно, но за това трябват години", каза Борисов.

Владислав Горанов посочи, че ЕК е предупредила, че ако не се появи поне 30% интерес към правата на ПИБ от частни инвеститори, е възможно тази транзакция да се разглежда като държавна помощ и ако се стигне до този сценарий държавата ще трябва да вземе мерки за съобразяване с европейското законодателство. 

"От резултатите от вчерашния аукцион оставаме с впечатление, че имаме заявен достатъчен частен интерес към придобиване на акциите на ПИБ, което ни да дава основание да смятаме, че не сме в хипотезата на държавна помощ заради участието на достатъчно частни инвеститори в този процес", каза той. 

Държавата ще влезе и в управителните органи на ПИБ в съответствие с новата си собственост. 

Сделката  беше обявена от министъра на икономиката Държавата е участвала в аукциона на ПИБ за 200 млн. лв. . Той оправда откупуването на дял в ПИБ с националната стратегия за присъединяване на България към банковия съюз и ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната. 

Борисов обяви, че "акциите ще бъдат изкупени от банката на цени с лихви и няма да загуби по никакъв начин ББР и държавата пари. Това трябва да го има изрично записано". 

Бившият депутат от БСП и зам.-финансов министър в кабинета "Станишев" Георги Кадиев коментира, че "ЕК каза, че не иска държавата да участва с повече от 70% от новозаписаните акции, или ще счита това за нерегламентирана държавна помощ. Това е смисълът и на разговора на Борисов с Вестегер: да се убеждават един друг кой е прав". 

Кадиев поставя няколко въпроса относно легитимността на включването на ББР: "Кой реши държавата чрез ББР да участва в увеличение на капитала на частна банка, плащайки двойна цена? Какво е записано в искането за предварително одобрение от БНБ, най-вероятно подписано от председателя на Надзорния съвет на ББР и зам.-министър на икономиката Лъчезар Борисов? Съгласен ли е Надзорния съвет на ББР (която е държавна, да не забравяме) да запише загуба от 98 млн.лв. от първия ден и да намали капитала на банката с тази сума?". 

Маневрата на ББР с ПИБ се случи един месец след като държавната банка смени управителния си съвет заради сканадала около заем за колекторска фирма, отпуснат при доскорошния директор Стоян Мавродиев. 

В УС на Банката за развитие влезе Живко Тодоров - главен финансов директор на Първа инвестиционна банка от 2014 до 2020 г. Тодоров е отговарял за ресорите Финанси, Счетоводство, Връзки с инвеститорите, Трежъри и Финансови институции, Кореспондентски отношения в ПИБ. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти