Снимка: © ББР

Правителството потвърди, че „Българска банка за развитие“ АД е придобила акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД".

"Това беше последното изискване, че е гарантирана сигурността и на тази банка и че има 30% външен капитал", каза премиерът Бойко Борисов по случая.

В четвъртък вечер той е разговарял със зам.-председателя на ЕК Маргрете Вестагер, за да обясни действията на правителството около капитализирането на ПИБ - едно от последните формални условия за влизане в банковия съюз.

В съобщението на пресслужбата на кабинета обаче не се посочваше каква позиция е заявила Вестагер по казуса и дали ЕК и ЕЦБ ще приемат включването на държавата в подкрепата за частна банка.

Според информацията на икономическия министър - държавата ще придобие около 19% от собствеността на ПИБ след аукциона, или до 70% от новоемитираните акции.

"Всички изисквания, които бяха поставени след няколко разговора, след всеки един етап, с Кристин Лагард, темата за Европейската централна банка беше затворена. След това преминахме към аукциона вчера. Затворихме го. Вечерта говорихме пак с комисаря Вестагер, която ни поздрави за стриктното точно спазване на абсолютно всичко, което сме си говорили с ЕЦБ и ЕК. Целта ни е юли месец този процес да приключи, и веднъж завинаги хората да не се притесняват, че някой ще им фалира банките. Някои от нашите политически опоненти са успявали по 15-16 банки да фалират, други само една, разбира се. С огромни усилия успяваме милиарди да върнем обратно, но за това трябват години", каза Борисов.

Владислав Горанов посочи, че ЕК е предупредила, че ако не се появи поне 30% интерес към правата на ПИБ от частни инвеститори, е възможно тази транзакция да се разглежда като държавна помощ и ако се стигне до този сценарий държавата ще трябва да вземе мерки за съобразяване с европейското законодателство.

"От резултатите от вчерашния аукцион оставаме с впечатление, че имаме заявен достатъчен частен интерес към придобиване на акциите на ПИБ, което ни да дава основание да смятаме, че не сме в хипотезата на държавна помощ заради участието на достатъчно частни инвеститори в този процес", каза той.

Държавата ще влезе и в управителните органи на ПИБ в съответствие с новата си собственост.

Сделката беше обявена от министъра на икономиката Държавата е участвала в аукциона на ПИБ за 200 млн. лв. . Той оправда откупуването на дял в ПИБ с националната стратегия за присъединяване на България към банковия съюз и ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната.

Борисов обяви, че "акциите ще бъдат изкупени от банката на цени с лихви и няма да загуби по никакъв начин ББР и държавата пари. Това трябва да го има изрично записано".

Бившият депутат от БСП и зам.-финансов министър в кабинета "Станишев" Георги Кадиев коментира, че "ЕК каза, че не иска държавата да участва с повече от 70% от новозаписаните акции, или ще счита това за нерегламентирана държавна помощ. Това е смисълът и на разговора на Борисов с Вестегер: да се убеждават един друг кой е прав".

Кадиев поставя няколко въпроса относно легитимността на включването на ББР: "Кой реши държавата чрез ББР да участва в увеличение на капитала на частна банка, плащайки двойна цена? Какво е записано в искането за предварително одобрение от БНБ, най-вероятно подписано от председателя на Надзорния съвет на ББР и зам.-министър на икономиката Лъчезар Борисов? Съгласен ли е Надзорния съвет на ББР (която е държавна, да не забравяме) да запише загуба от 98 млн.лв. от първия ден и да намали капитала на банката с тази сума?".

Маневрата на ББР с ПИБ се случи един месец след като държавната банка смени управителния си съвет заради сканадала около заем за колекторска фирма, отпуснат при доскорошния директор Стоян Мавродиев.

В УС на Банката за развитие влезе Живко Тодоров - главен финансов директор на Първа инвестиционна банка от 2014 до 2020 г. Тодоров е отговарял за ресорите Финанси, Счетоводство, Връзки с инвеститорите, Трежъри и Финансови институции, Кореспондентски отношения в ПИБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена