Акрополът в Гърция е в риск заради тълпите туристи. Властите въвеждат нови правила Снимка: © Getty Images

Повече от 25 века след построяването му и почти 200 години след отварянето му за туристи Акрополът въвежда политики за контрол на посетителите в опит да облекчи огромния наплив.

И тази година туристическият интерес към една от най-популярните забележителности в света - Акрополът в Атина, е огромен. Само през юни и началото на юли броят на посетителите се е увеличил с 80% в сравнение с 2019 г., но това може да се превърне в проблем за обекта, който е обявен за част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Пандемията от COVID-19 даде възможност на мястото да "отпочине" от тълпите, които се бяха превърнали в редовна гледка преди това. Сега обаче те се завръщат. Огромни опашки се образуват на входа на историческия обект, а често туристите са толкова много и близо един до друг, че охраната трябва да се намесва в опит да освобождава пространство.

"Акрополът е красив, но броят на хората там е огромен“, казва Каролайн Кутек, която пристига в Атина от Съединените щати.

Затова министърът на културата Лина Мендони смята да предприеме мерки за справяне с масивния туристически поток. В скорошно интервю тя казва, че се очаква по-строг контрол: ще бъдат въведени резервации за посещения с ясни времеви интервали през целия ден, пунктове за бързо влизане на организирани групи и електронно издаване на билети.

„Мерките ще бъдат изпълнени изцяло до края на месеца“, казва Мендони.

Твърди се, че като най-посещаваният обект в страната, Акрополът привлича над 17 000 души дневно - отражение на свръхтуризма, който засегна Гърция през последните години.

Новите мерки обаче могат да се окажат закъснели. Неправителствената организация World Heritage Watch, която подкрепя ЮНЕСКО в опазването на обектите от световното наследство, по-рано критикува липсата на каквито и да било планове за справяне с тълпите от хора на Акропола.

"Място от световно значение като Акропола... не е в добро състояние и е изложено на риск, ако липсва план за неговото управление, както и разбиране как трябва да се осъществява туристическият поток“, каза председателят на институцията Щефан Доемпке.

Само преди две години между организацията и гръцкото министерство на културата възникна спор, след като властите одобриха реставрация на части от обекта, която включва изграждането на нова бетонна пътека. Министерството каза, че ремонтните дейности ще подобрят достъпността за посетителите в инвалидни колички и ще намалят риска от инциденти.

Доемпке обаче твърди, че работата по модернизацията „изглежда е насочена към увеличаване на броя на туристите, посещаващи обекта“ и следователно е „напълно безотговорна“.

World Heritage Watch изпрати писмо до Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО през май, настоявайки Акрополът да бъде включен в списъка с обекти в опасност. Организацията настояват всички стоманобетонни конструкции да бъдат разрушени и мястото да се върне във вида и състоянието си от 2020 г.

„Структурите на място са толкова масивни, че променят външния вид и характера на обекта до такава степен, че напълно ще го лишат от неговата автентичност и цялост", се казва в писмото.

Гърция залага много на туризма, за да стимулира икономиката си след почти десетилетие дългова криза. Властите се надяват тази година да подобрят рекорда си за най-много посетители, поставен през 2019 г., когато над 31,3 млн. души пътуват до страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024