Игра на машини: успя ли ЦИК да събуди протестния вот? Снимка: © Getty

"100% сигурен съм, че ще гласувам в неделя. Всякакви колебания бяха заличени днес. Избори до дупка и до изчезването ви завинаги. Защото вие сте история.", написа колега от медиите, чието име не споделяме, защото постът му е заключен само до приятели.

"Признавам, че не мислех да давам гласа си за кмет на София, но след днешното позорище твърдо ще гласувам.", беше и позицията на талантливия карикатурист на вестник "Сега" Христо Комарницки.

Защо много хора, които не смятаха да гласуват на местните избори в неделя, от петък вечерта до събота решиха, че все пак ще отидат до урните?

Причината навярно е в играта, която ЦИК завъртя с машинния вот.

Това, което комисията направи, с помощта на Делян Пеевски ("Машини не трябва да има в неделя. Махаме машините или отменяме изборите.") и поддържащата роля на депутата от ИТН Тошко Йорданов, който за пореден път изненада с нивото си (не)компетенност, се оказа ракета-носител на голям потенциал за протестен вот.

Дали ядът на статуквото, което се опитва да спечели като постоянно променя правилата с ясното съзнание, че хората непрекъснато се разделят, противопоставят и изхабяват емоционално - няма да има ефекта на бумеранга?

Никак не е изключено.

Въпреки привидния си мажоритарен харакер, местните избори имат голямо политическо значение. Именно по тази линия се движат и реакциите на много хора, които казват, че най-после са намерили мотивация да отидат до урните, която липсваше по ред причини - в София заради ДС миналото на роднините на Васил Терзиев, във Варна - заради по-скоро мекия образ на Благомир Коцев и славата на неговия баща - известен корабен предприемач, в Пловдив - заради не много политически активната фигура на Ивайло Старибратов.

Да подкрепиш ДС миналото на Васил Терзиев, избирайки го за кмет, е ситуация, която накара доста избиратели да напишат лайт версии на романа "Война и мир" в социалните мрежи, убеждавайки останалите защо не трябва да се гласува за него.

Да удариш шамар на статуквото обаче е по-атрактивното гражданско действие.

В крайна сметка неучастието не е без последици, а част от избиратели са пореден път ще се целят "против", а не "за".

Според социолога от агенция "Насока" Елена Дариева, значим дял от избирателите традиционно отлагат решението дали и за кого да гласуват за последния ден. В София, по нейни изчисления, това са 15.7%.

За част от тях номерът на ЦИК да откаже да върне машините, може да изиграе ролята на буустер за гласуване.

Има една особеност, добила вид на характер на местните местните избори, и това са невалидните бюлетини.

2015-а и 2019-а година са шампиони в тази категория, като последният местен вот чупи предишния рекорд през 2015 г. Над 15% недействителен вот, изчислява го Институтът за развитие на публичната среда като обръща внимание, че това е нетипичен ръст.

Следват серия от жалби на политическите сили, в социалните мрежи се споделят протоколи, поправяни по 5,6 и повече пъти.

Това е и причината да се въведе машинното гласуване. Дори и машините да се използват само като принтери, каквото беше намерението за гласуването на 29 октомври 2023 г, те не могат да разпечатат невалидна бюлетина. Това е голямото им предимство.

Избирателят получава бюлетина, може да прочете избора си на нея и да я пусне собственоръчно в урната. След това гласът му се брои само от урната, но не и от паметта на машините.

Единственият начин да се противодейства на купения вот и на изборните манипулации, които запалиха пандемията на високия брой недействителни бюлетини, е високата избирателна активност.

Неслучайно на извънредната пресконференция в събота премиерът Николай Денков, след като обяви доклада на ДАНС за "класическо активно мероприятие, което ще се учи един ден в учебниците по история", призова пълнолетните граждани да упражнят правото си на глас, независимо за кого гласуват. Същото казаха и Никола Минчев, и Васил Пандов.

Възможно ли е решението на ЦИК да не спази Изборния кодекс заради притеснения от доклад на ДАНС, за който стана ясно, че е най-малкото без гриф "Строго секретно", да мотивира повече хора да гласуват?

В големите градове - да.

През 2019 година избирателната активност в страната е почти 50%. В София обаче е 42%. Последното е и заради твърде слабото състезание в столицата, което изведе на балотаж Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

Още след първия тур, на който бяха избрани общинските съветници, и с публикуването на данните от първите сканирани протоколи на секционните избирателни комисии (СИК), започнаха политическите заявки за касиране на резултатите по места. Като причини бяха посочени липсващи преференции, некоректно отчетени гласове и др., пише Институтът за развитие на публичната среда.

Според Изборния кодекс (чл.437, ал.3) гласът е недействителен, когато:

  • бюлетината не е по установения образец; на гърба на бюлетината няма два броя печати на СИК;
  • в бюлетината има вписани букви, цифри и др. знаци; вотът е отбелязан със знак различен от ✕ или ✓ или с цвят различен от син;
  • липсва отбелязан вот – бюлетината е празна;
  • в бюлетината има отбелязано повече от едно квадратче за политически субект (партия/коалиция/независим или “Не подкрепям никого”);
  • в бюлетината е отбелязана само преференция.

Когато на бюлетина, отговаряща на изискванията за действителност, не е откъснат поредният номер, гласът се брои за недействителен, ако този номер не съвпада с никой от номерата в кочаните, от които са откъсвани бюлетини в съответната секция.

Ако трябва да говорим в числа, общият брой на недействителните гласове за общински съветници през 2019 година е 466 077 или 15.09 % от подадените от избирателите гласове. Ако се добави и вотът за кмет, там има още 26 636 незачетени гласа, което съставлява 4.01 %.

*Цитираме кандидатите на "Продължаваме Промяната - Демократична България" първо защото тази формация е във властта и на последния вот беше втора политическа сила, и на следващо място - заради експертния коментар на Геновева Петрова от "Алфа Рисърч", която коментира пред bTV, че кандидатите на коалицията не са силните кандидати, които хората са очаквали.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024