Актриса от The Shameless на Константин Божанов спечели награда в Кан Снимка: © Getty Images

Анасуя Сенгупта от филма "The Shameless" на българския режисьор Константин Божанов спечели награда за най-добра актриса в селекцията "Особен поглед" на фестивала в Кан.

Сенгупта играе една от двете главни роли в драмата, която разказва за невъзможната любов между две жени с различно минало, но сходна съдба.

Нейната героиня Ренука е принудена да бяга от полицията заради убийство, и си намира убежище в бордей с проституиращи жени в малко градче в Северна Индия. Там се среща с по-младата Девика (в ролята: Омара Шети), която е обречена от своята майка да си изкарва прехраната със сексуални услуги - така както в миналото прави всяка жена от поколения назад.

Анасуя Сенгупта e първата жена от Индия, която печели награда за актьорско майсторство в Кан.

Тя посвещава отличието си на "LGBT-общността и на всички други маргинализирани групи по целия свят за това, че смело водят битка, която не трябваше да бъдат принудени да водят".

"Не е нужно да си гей, за да се бориш за равенство, не е нужно да си живял в колониален режим, за да разбираш, че това е нещо жалко - нужно е само да бъдем много, много почтени хора", казва тя при приемането на наградата.

India Today съобщава, че Анасуя Сенгупта е известна повече с работата си като сценичен дизайнер, като е работила по декорите на сериала по Netflix "Masaba Masaba".

Първата ѝ роля като актриса е през 2009 г., но по-късно се преориентира към работа извън кадър.

За Константин Божанов това беше второ участие в Кан, след като през 2011 г. той представи и своя "Аве" с Ованес Торасян и Анжела Недялкова в седмицата на критиката на фестивала.

Филмът на българския режисьор Константин Божанов направи премиера в Кан


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024