Актриса с послание: Кейт Бланшет призова ЕС да "върне хуманността" в политиката за бежанците Снимка: © EC - Audiovsual Service

Сложните ситуации изискват сложни решения. Те изискват диалог и сътрудничество, а не крилати фрази или лозунги. Трябва да се обединим, за да върнем човечността в центъра и сърцето на политиката за бежанците. Такъв призив отправи актрисата Кейт Бланшет пред депутатите в Европейския парламент.

Носителката на "Оскар" изнесе емоционална реч по време на пленарната сесия в Брюксел в качеството си на посланик на добра воля към Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН). Тя призова Европейския съюз да увеличи подкрепата си за бежанците и приемащите ги страни и да гарантира, че политиката на блока ще се фокусира върху тяхната защита, а не върху укрепването на границите.

"Не отричам, че проблемът е сложен. Но това е Европейският съюз. А справянето с предизвикателствата на принудителното разселване и смесените движения изисква единство, международно сътрудничество, ресурси и търпелива, състрадателна работа", заяви Бланшет.

Нейното послание идва на фона на хуманитарната криза в ивицата Газа, която тя спомена многократно в словото си. По-рано тази седмица ВКБООН призова за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня" в Газа. Конфликтът "отне и все още отнема живота на хиляди невинни хора", каза Бланшет.

Войната в региона избухна преди месец, след като терористичната групировка "Хамас" нападна Израел и за един ден отне живота на 1400 души.

Но това "далеч не е единственото насилие, от което страда нашият свят", отбеляза Бланшет. Тя посочи, че в момента в света има близо 114 млн. хора, които са принудително разселени заради война или други политически причини.

"По думите на поета Варсан Шир никой не напуска дома си, освен ако домът не е устата на акула. Трябва да разберете, че никой не слага децата си в лодка, освен ако водите не са по-безопасни от сушата", каза актрисата.

Тя сподели, че в качеството си на посланик към ВКБООН се е срещнала с много бежанци от цял свят и сподели някои от техните истории:

"Неотдавна се запознах с един млад човек от Нигерия. Успял да стигне до Либия. Там той е заробен, държан в клетка, пребиван и многократно изнасилван. Това младо момче е връстник на моя най-голям син. Опитва се да намери лодка, [за да избяга] в Европа, не един - а седем пъти. Казва, че го е сторил, защото удаването е по-добър вариант от това, което го чака в Африка"

Бланшет накара евродепутатите да се поставят на мястото на бежанците и ги попита: "Какво бихте направили вие? Ако можете да си представите дори и за момент - вашите собствени синове и дъщери, вашите деца и внуци, в същата ситуация...може би така ще разберете, че стените, бодливата тел и изгонванията не са отговорът".

20-минутната реч на Бланшет беше посрещната с бурни аплодисменти от евродепутатите и посетителите. Актрисата е едно от най-големите имена в Холивуд и е носителка на две награди "Оскар". Тя е позната с ролите си във филмите "Carol", "Nightmare Alley", "Tar", "The Aviator" и други.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024