Акция на НАП и полицията в "Хиполенд" - веригата, която подкрепи протеста Снимка: © Facebook.com/Хиполенд

Масови проверки на четири държавни служби в складовата база в Казичене и в магазините на верига "Хиполенд". Акцията се случва само два дни след като изпълнителният директор на фирмата за детски стоки Мариан Колев написа отворено писмо, в което отправи обвинения срещу служители на реда за насилие над сина му по време на протестите.

Собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев казва, че 14 служители на НАП, Икономическа полиция и "Надзор на пазара" (Държавна агенция за метрологичен и технически надзор) са дошли едновременно в централата на фирмата му около 10 ч. сутринта в петък. Малко след това се присъединили и от Агенция "Митници".

Часове по-късно стана ясно, че МВР е прекратило проверката. Според тяхното съобщение - "Мероприятията са за противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки, като същите се планират и извършват на основата на анализ на риска и на предварително постъпили сигнали за некоректни практики".

МВР е прекратило проверката в "Хиполенд"

"Надзор на пазара" проверява етикетчета, Икономическа полиция ни проверява договорите, НАП - касовите апарати. Тоест това, което е в обхвата на дейността им. По едно време тръгнаха да проверяват заплатите, в което няма лошо, само че нито една от тези агенции не ги касае заплатите - това е работа на НОИ и трудовата инспекция, но както и да е. Нека проверяват. Пълно съдействие оказваме. Повечето от проверяващите ги е срам от това, което правят, но това е положението", казва Колев в интервю за "Дневник".

Ревизиите се правят в един от най-активните периоди на продажбите в магазините за детски и ученически стоки преди 15 септември. Колев посочва, че в момента всички негови обекти се занимават с това да отговарят на въпросите на службите.

Проверката беше прекратена в късния следобед, след като вътрешният министър Христо Терзийски е разговарял с Мариан Колев.

По-рано бизнесменът разказа, че от Икономическа полиция са извикали и инспектори на Агенция "Митници", за да прави проверка на склада на "Хиполенд".

"От Агенция "Митници" се учудиха много, защото преди десетина дни имахме пълна проверка. Това е дълъг процес и има протоколи. Заради това се изненадаха, че проверяват нещо, което са проверявали съвсем наскоро. Но това е положението и в момента момчетата са вътре. Сега чакаме останалите - КЗК, КЗП, НОИ, трудовата инспекция, Главна прокуратура. Мисля, че е редно да дойдат. Защо ме пренебрегват?", казва още той.

Пред БНР Колев каза, че е получавал "неприлични предложения" за бизнеса си от кръгове, приближени от властта.

"Пеевски колко фирми съсипа. Какво ще направи като съдружник в една конкурентна фирма? Ще ни сбърка бизнеса ли? Смях в залата. Но се притеснявам от други неща - рекет, натиск срещу близки хора и т.н.", каза той.

Преди два дни Мариан Колев „благодари“ на полицая, напръскал 17-годишния му син с „химическо оръжие“ на протеста пред бившия Партиен дом на 2 септември. По думите му – той можел да ослепее, ако не била навременната намеса на лекари на мястото на инцидента.

„Искам да изразя пред всички вас моята огромна лична "благодарност" към полицая, който днес, на протеста в центъра на София, лично напръска в лицето от 20 см разстояние 17-годишния ми син, дошъл, заедно с още над 20 000 свободни граждани от всички възрасти, да изрази открито и като свободен европеец своята гражданска позиция. Благодаря Ви, г-н полицай, че едва не ослепихте едно 17-годишно момче, което по никакъв начин не Ви е застрашило, като го напръскахте не с обикновен сълзотворен газ, чието действие е краткотрайно, а с химическо оръжие, което може да доведе до трайни увреждания“, написа изпълнителният директор на „Хиполенд“ през профила на веригата във Facebook.

Имаше ли целенасочен побой срещу журналисти и координатори на протестите?

„И изобщо не е случайно, че толкова много хора пострадаха, бяха откарани с линейки или все още лежат на площада. Безспорно още много песни на възхвала тип Веско Маринов ще трябва да се напишат и изпеят за „родната полиция“, която ни пази… за да ви се отблагодарим, господа/или другари?/ полицаи…“ написа Колев.

Той „благодари“ на Министъра на вътрешните работи, който „дал заповед да се обгазяват мирни и невинни граждани, журналисти, общественици, младежи и хора на почтена възраст“.

„Горд съм, че през целия си съзнателен живот съм създал и развивам бизнес, че давам работа на над 350 човека, че плащам до стотинка предвидените от законите данъци и осигуровки, за да осигурявам заплатите включително на хората, които днес ни „пазят“, обгазявайки и ослепявайки децата ни“, написа недоволният директор на „Хиполенд“.

Служители на веригата магазини участват активно в протестите, като в предишни дни бяха на площада с тениски с логото на компанията. Те са категорични, че са там по собствени убеждения. „Хиполенд протестира! Против корупцията и полицейския произвол!“, гласи една от публикациите им във Facebook от 13 юли.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023