Ротацията на кабинета изненадващо "разцепи" една от браншовите организации в туризма с политически скандал.

"Албена" - най-голямото дружество в хотелиерския сектор в България - обяви, че напуска Национален борд по туризма малко след като бордът поиска оставката на министър Зарица Динкова.

Писмото, в което Динкова е обвинена в "некомпетентност" и "пълно неуважение към туристическия бранш", на практика повтаря всички опорни точки срещу нея, публично заявявани от Ричард Алибегов.

Декларацията е подписана и от неговата Българска асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация БХРА, Борда по туризъм и още две организации.

На финала му се поставя условие към кабинета при ротацията да избере нов министър на туризма, който да е "балансиран и позитивен, да притежава силни личностни и професионални качества за провеждане на ефективен маркетинг, реклама на дестинация България на международните пазари, да има способността да създаде цялостна нова визия за успешна секторна политика за българския туризъм, отчитайки неговия огромен икономически , инвестиционен потенциал и социална значимост".

Ръководството на курорта "Албена" обаче се разграничи изрично от тази декларация - и напусна Националния борд по туризма, чийто съосновател е.

Пред "24 часа", изпълнителният директор на дружеството Красимир Станев казва, че "не е работа на бранша да обсъжда кой да е министър и кой не".

"Това е политически въпрос и ние сме длъжни да работим, с който и да е министър", казва Станев и обвинява сдружението в това, че става неефективно и "изпада в дребнотемие и кадруване".

Кой кой е в Националния борд по туризъм?

Председател на сдружението е Красимир Гергов - медиен и рекламен предприемач, който дълго време беше консултант на bTV след основаването на телевизията.

Зам.-председател е Мартин Захариев - бивш депутат от БСП (2013-2014), бивш издател на сп. "Плейбой" в България.

През 2022 г. Захариев беше номиниран за министър на туризма в неслучилия се проектокабинет на проф. Николай Габровски с мандата на ГЕРБ.

Изпълнителен директор на организацията е Полина Карастоянова - бивш депутат от Патриотичния фронт, но групата на Валери Симеонов и Каракачанов свали доверието си от нея през 2016. Доктор е по "Обществени комуникации" от Библиотекарския университет на проф. Стоян Денчев. Карастоянова е шеф на борда по туризъм още когато той беше създаден от Георги Гергов.

В управителния съвет на борда влизат и представители на туристическия бизнес в по-големите български курорти, хотелиерски вериги и туроператори.

Оказва се, че в управителния съвет е и Николай Недялков, който представлява руския лагер на Черно море - СОК "Камчия". Лагерът е свързан с една от най-спорните сделки за предоставяне на част от българското Черноморие на кметството на Москва.

Сдружението има и Контролен съвет, чийто председател е... Стоян Денчев, бившият ректор на УниБИТ, бивш вицепрезидент на "Мултигруп" и бивш депутат от ДПС.

Реакцията след напускането на "Албена"

От Националния борд по туризъм обявяват, че се "разграничават от личностни пристрастия и обвързаности с който и да е министър на туризма".

Прави впечатление обаче, че това е първият случай от създаването му през 2006 г. досега, в който организацията публично иска оставката на ресорен министър.

Напротив - през 2017 г. когато една от асоциациите на туроператорите поиска Николина Ангелова (ГЕРБ) да подаде оставка, НБТ излезе с декларация в нейна подкрепа, като обяви, че тя правила България "все по-разпознаваема и приветлива туристическа дестинация на европейския и световния туристически пазар".

През 2021 г., когато кабинетът "Борисов 3" подаде оставка след изборите, НБТ изпраща и благодарствено писмо на Марияна Николова (вицепремиер от квотата на НФСБ) за това, че подкрепяла туристическата индустрия в Covid-пандемията.

По същото време Николова се яви на скандалната публична защита на докторска дисертация по "Киберетика" в УниБИТ, на която цитираше дефиниции за блокчейн от Wikipedia. На снимката от връчването на писмото отново личи присъствието на Стоян Денчев (УниБИТ), неин научен ръководител.

Включването им в натиска за оставка на Зарица Динкова идва няколко дни след като председателят на ГЕРБ Бойко Борисов спомена министъра на туризма като част от "провалящите" се в кабинета заедно с Тодор Тагарев, Богдан Богданов, Димитър Илиев и Асен Василев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024