АЛДЕ се усети кой е Пеевски и заплаши ДПС с изключване Снимка: © Getty Images

ДПС е заплашено от изключване от европейската либерална партия АЛДЕ заради ролята на санкционирания по закона “Магнитски“ Делян Пеевски. За това предупреждава генералният секретар на европейското семейство Дидрик де Шетцен в интервю за Euractiv България.

“Свидетели сме на нарастваща загриженост. Загрижеността в АЛДЕ е за това накъде отива ръководството на ДПС. Това е страшно развитие и трябва да се третира много сериозно. Има риск, ако това продължи, да се стигне до ситуация, в която ДПС да понесе санкции“, коментира Шетцен.

В отговор на въпрос дали може да се стигне и до изключването на "Движението за права и свободи", ако Делян Пеевски се окаже едноличен лидер на ДПС, генералният секретар отговори, че не отхвърля подобна възможност.

"Имаме твърде много опит, когато ръководство на една партия може да я завлече в грешна посока. Така че това е повод за истинско безпокойство“, допълва още той.

Междувременно стана ясно, че европейски депутати от Германия, Австрия, Словакия и Нидерландия искат с официално писмо АЛДЕ да преразгледа членството на ДПС.

"Не можем да подминем опасенията по отношение на нашето собствено политическо семейство в светлината на санкционирания от САЩ съпредседател на ДПС и последствията от това за имиджа на партия АЛДЕ. Както се посочва в изявление на докладчика за България на Германската свободна демократическа партия (FDP) Томас Хакер „Властни кукловоди, като Бойко Борисов и санкционирания магнат Делян Пеевски, дискредитират демокрацията и напразно се опитват да си осигурят власт. И тъй като изглежда, че няма изход от политическата криза при тези обстоятелства, желателно е техните европейски семейства, партии ЕНП и АЛДЕ да изпратят някакъв сигнал", се казва в писмото.

Не е ясно защо ръководството на АЛДЕ прогледна едва сега за лошата репутация на Пеевски - той е санкциониран по глобалния закон "Магнитски" още през 2021 г., после и Великобритания му наложи санкции за корупция, но това не попречи да стане председател на ПГ на ДПС през 2023 г. и съпредседател на Движението преди няколко месеца.

По-рано тази седмица четири либерални партии, членуващи в АЛДЕ, изпратиха друго писмо до ръководството на европейската либерална партия с настояване да се вземе отношение по лидерството на Пеевски в ДПС. То е подписано от присъдружните партии от Германия, Австрия, Словения, Словакия и Нидерландия.

В текста те напомнят, че през годините ДПС се е доказала като надежден партньор и е "показвала ясна либерална идентичност".

„Ето защо представители на партията се радват на голямо уважение в АЛДЕ и са получили доверие при избори за ръководни позиции в почти всички либерални структури през последните години“, се казва в писмото.

Българският евродепутат Илхан Кючюк е един от тримата съпредседатели на АЛДЕ. Сега той е от страната на почетния лидер Апмед Доган при разделението на партията.

В същото време се напомня, че либералната група в Европарламента „Обнови Европа“ подкрепя създаването на Европейския закон „Магнитски“.

“Не можем да превъзмогнем опасенията по отношение на нашето собствено политическо семейство в светлината на санкционирания от САЩ съпредседател на ДПС и произтичащия от това образ на партия АЛДЕ“, се казва в писмото.

По-рано днес парламентарната група на ДПС изключи съпредседателя на партията Джевдет Чакъров и всички останали депутати, които застанаха срещу Делян Пеевски и останаха лоялни на Доган.


С 19 души по-малко за ден: Парламентарната група на ДПС се разцепи и падна до 4-то място в НС

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган Ахмед Доган поиска оставката на Делян Пеевски и го обвини в преврат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024